Modrića su zbog ovoga na španjolskoj Wikipediji prekrstili u "hrvatskog cinkera"

Screenshot

HRVATSKA i Španjolska nisu samo sinoć odigrale sjajnu utakmicu. Prije pobjede domaćina na Maksimiru (3:2) u Ligi nacija, isti suparnici odličnu predstavu pružili su dvije i pol godine ranije u Bordeauxu, u skupini Europskog prvenstva.

Hrvatska je tada pobjedom (2:1) nad aktualnim prvakom Europe osigurala prvo mjesto u skupini, nakon utakmice pune uzbuđenja i preokreta. Španjolska je povela golom Alvara Morate u 7 minuti. Na 1:1 izjednačio je Nikola Kalinić u 45. Pobjedu Hrvatskoj osigurao je Ivan Perišić u 88. minuti.

Kao i dvije godine kasnije na SP-u, slavilo se Danijela Subašića koji je u 72. minuti Sergiju Ramosu obranio penal. I to nakon što je do njega dotrčao Darijo Srna, koji je poslužio kao glasnik Luke Modrića. On je preko kapetana Hrvatske šapnuo kako će pucati njegov kapetan iz Reala.

Dio španjolske javnosti i većina navijača Furije i Reala zamjerila je Modriću ovu dojavu. Naravno, potpuno neopravdano jer Modrić je na dopušten način koristio saznanja o klupskom suigraču kada je upravo od njega prijetila opasnost za gol reprezentacije države za koju igra. 

Dvije godine kasnije, isti suparnici našli su se u novom UEFA-inom natjecanju, na drugom mjestu i s drugim golmanom na vratima Hrvatske, ali u istoj situaciji i opet s Ramosom i Modrićem u glavnim ulogama. 

U napetoj završnici utakmice, pri vodstvu Hrvatske 2:1, za Španjolsku je u 78. minuti dosuđen kazneni udarac. Znalo se da će ga pucati Ramos, kao i da će Modrić, sada kapetan Hrvatske, javiti svom golmanu Lovri Kaliniću kamo će Španjolac poslati loptu.

Modrić sada nije koristio posrednike u prenošenju poruke, ali ovaj put to nije pomoglo jer Ramos je pogodio u desnu stranu Kalinića koji se bacio u suprotan kut. Ramos je tako došao do 17. gola za reprezentaciju i postao rekordno efikasan branič među Europljanima jer je tim zgoditkom preskočio Laurneta Blanca. Više golova od njega za reprezentaciju je među braničima postigao samo Daniel Passarella koji je za Argentinu zabio 22 gola. 

Ramos je ove godine iznimno učinkovit u reprezentaciji. Na zadnjih pet utakmica zabio je četiri gola (Hrvatskoj na obje utakmice Lige nacija, Engleskoj na domaćem terenu u istom natjecanju i Walesu u prijateljskoj), a iz penala je nepogrešiv i u Realu. Za klub je tako u gol pretvorio svih pet pokušaja s 11 metara ove jeseni. 

Međutim, sve to nije pomoglo Španjolskoj protiv Hrvatske jer je usprkos Ramosovom kasnom golu za 2:2, na kraju izgubila Jedvajevim zgoditkom duboko u sudačkoj nadoknadi. 

Zato su se navijači Španjolske opet naljutili na Luku Modrića iako njegov savjet golmanu Hrvatske ovaj put nije donio obranu Ramosovog penala. Tako je na španjolskoj Wikipediji njegov profil editiran i umjesto nogometaša, preimenovan je u hrvatskog "cinkera". 

Golove s utakmice i ludnicu na Maksimiru možete pogledati ovdje.

Junak pobjede nakon meča: 

Lovren se nakon utakmice obračunao sa Španjolcima: 

Ludnica na kraju utakmice:

Pročitajte više