DINAMO - Sevilla 1:0 (1:3)

Momčad s mudima i mozgom

Foto: Luka Stanzl/Pixsell

DINAMO je u utakmici doigravanja za osminu finala Europa lige na Maksimiru svladao Sevillu 1:0 golom Mislava Oršića, no to mu nije bilo dovoljno za prolazak u iduću fazu natjecanja s obzirom na to da je u gostima izgubio 3:1. Odigrala je momčad Željka Kopića jako dobru utakmicu, a drugoplasirana momčad španjolskog prvenstva do samog je kraja strepila.

Danas je prvak Hrvatske bio momčad i s mudima i s planom. Odigrao je odličnu utakmicu protiv najbolje ekipe u povijesti ovog natjecanja i ovakva pobjeda stigla joj je u najbolji mogući trenutak. Dobra vijest za Kopića je da je možda i našao rješenje za najveći problem u svojoj igri.

Momčad s mudima...

Bitno je napomenuti da je utakmica protiv velikana kakav je Sevilla stigla u najgori mogući trenutak za Dinamo. Uoči utakmice vladala je atmosfera kakvu nismo vidjeli nikad u povijesti ili barem otkad je HNL-a.

Naime, velikom broju navijača Dinama je ova utakmica bila manje važna od onog što ih čeka u nedjelju u Gradskom vrtu. HNL je napet, čak tri rivala prijete Dinamovoj dominaciji i fokus medija, stručnjaka i fanova skoro u potpunosti je prebačen na domaće prvenstvo i sve snage potrebno je usmjeriti u njega.

Koliko god čudno zvučalo, ispadanje u nokaut-fazi koju su Plavi do prije četiri godine sanjali pola stoljeća, sada je u tom pogledu skoro i dobrodošlo. Nakon kiksa s Lokomotivom i žestoke paljbe po treneru i momčadi, Dinamo je morao izaći na crtu šesterostrukom pobjedniku ovog natjecanja.

Štoviše, morao je to napraviti bez dva ključna igrača - Luke Ivanušeca i Arijana Ademija. Uz njih, nedostajali su i Dino Perić i Rasmus Lauritsen. Sa psihološke strane, sve je bilo kao nacrtano za Dinamov debakl. Umjesto toga, momčad se skupila, odigrala muški i uzela još jednu veliku europsku pobjedu te njome popunila ionako impresivnu zbirku moderne povijesti.

Koliko vrijedi Dinamova pobjeda svjedoči i podatak da je Sevilla zadnji put poraz u nokaut-fazi Europa lige upisala prije 15 utakmica. Bolji je 14. travnja 2016. godine bio Athletic Bilbao. Andalužani su dvaput otad osvojili ovo natjecanje. 

....ali i planom

Naravno, uvjerenje da muda dobivaju utakmice nema baš nikakvu podlogu ako momčad nije dobro pripremila utakmicu i ako igrači nisu spremni realizirati plan kroz veći dio utakmice. I momčad i Željko Kopić zaslužili su, kao i nakon prvog susreta, vrlo visoku ocjenu.

U prvom poluvremenu Dinamo je fazu obrane odigrao izvrsno. Zgusnuo je sredinu terena i držao visoki blok. U trenutku kada bi Dinamova vezna linija zagušila sredinu terena, Petković i Oršić bi visoko pritiskali Sevilline stopere koji nisu imali rješenja osim okomitih lopti.

U takvoj igri postojala je velika odgovornost na Dinamovim stoperima i bekovima da pravovremenim izlascima zatvore leđa Gojaku i Mišiću. Agresivnost i čitanje igre bili su na nivou. Vrlo dobar je bio Theophile-Catherine, a posebno Šutalo. Petkovića danas nije išlo, ali mora se primijetiti da je voljni moment bio daleko bolji nego u zadnjih par utakmica. I to je napredak.

Sevilla je imala loptu, ali u neaktivnim zonama. Igrala je tamo gdje je Dinamo usmjeravao, a ne tamo gdje je ona htjela. Jednu jedinu pravu šansu u kojoj je izigrala Plave u prvom dijelu stigla je u nadoknadi kao rezultat kratkotrajnog blackouta domaće obrane.

Koliko je dobar posao Dinamo radio svjedoče i promjene koje je Lopetegui napravio u drugom dijelu. Dotadašnjeg centralnog veznog Fernanda povukao je na stopera. Sevilla je imala toliko problema sa smislenom gradnjom napada da je morala staviti veznog igrača da joj u tom pomogne.

Lopetegui je promijenio i izgled vezne linije. Rakitića je povukao dublje čime je htio izvući Dinamovu veznu liniju i onda brzim pasom preko bokova doći iza leđa gdje je operirao Papu Gomez. Bio je to sjajan potez Sevillinog trenera i Dinamo je u tim trenucima djelovao pogubljeno, ali ga je gol uskoro podigao.

Od 180 minuta nogometa protiv drugoplasirane momčadi Primere, Dinamo je u njih tek 10 izgledao kao ozbiljno inferiorna momčad koja ne zna što treba raditi. To je ogromna stvar, posebno ako se uzme u obzir da u HNL-u proživljava krizu igre.

Kopiću se nudi rješenje koje mu nasušno treba

Tijekom te krize ima velikih problema u domaćem prvenstvu protiv momčadi koje se povuku i veći dio utakmice brane u zgusnutoj formaciji na svojoj polovici. Dinamu fali opcija u igri, nekoliko ključnih igrača mu je ozlijeđeno, a odlaskom Majera i padom Petkovića pati mu kreacija.

Već smo pisali kako bi Marko Tolić mogao biti idealno rješenje tog problema. Sada je konačno dobio šansu u velikoj utakmici i demonstrirao dio onoga što može. Stalno se spuštao da poveže Dinamove linije, na vrijeme je stizao kao igrač viška u napad i inicirao je nekoliko opasnijih završnica.

Zaslužio je, baš poput Bulata, više povjerenja i minuta. Jedina zamjerka koja može ići na Kopićev račun je činjenica da ga je izvadio već u 55. minuti, ali moguće je da trenutno nema ni snage za više jer ne igra puno.

U svakom slučaju, operacija Sevilla bila je puni uspjeh za Plave. Upisali su veliku pobjedu, odigrali dvije vrlo dobre utakmice i dokazali (prvenstveno sami sebi, a onda i drugima) koliko dobri mogu biti. Pripremi li Kopić momčad tako i za HNL i bude li bolje koristio sve što ima na raspolaganju, Dinamo bi unatoč teškoj konkurenciji trebao prvi proći kroz cilj na kraju sezone.

Pročitajte više