Na današnji dan prije 30 godina Jugoplastika je prvi put osvojila Europu

Foto: Screenshot

TOČNO prije 30 godina Jugoplastika je osvojila prvi od tri vezana naslova prvaka Europe. Čudesna generacija Božidara Maljkovića je poslije pobjede nad Barcelonom u polufinalu (87:77) u Olimpijskoj dvorani u Münchenu srušila veliki Maccabi 75:69 i upisala se u povijesne košarkaške knjige.

>>> "Zapamtite Jugoplastiku": Na današnji dan rođena je jedina prava dinastija europske košarke

>>> Božo Maljković prisjetio se Splita: "Da sam normalan, poludio bih..."

Zoran Sretenović, Velimir Perasović, Luka Pavićević, Toni Kukoč, Goran Sobin, Teo Čizmić, Ivica Burić, Žan Tabak, Dino Rađa i kapetan Duško Ivanović - nezaboravna je momčad Jugoplastike koja je pokorila kontinent 6. travnja 1989. godine. 

"Bili smo neopterećeni. Zapravo, razmišljali smo samo kako da se ne osramotimo protiv Barcelone, a na kraju je to bilo čudo koje će teško ikad više netko ponoviti", rekao je Kukoč. 

Preko 150 tisuća Splićana dočekalo je prvake, a navijački špalir pratio je uz baklje autobus s igračima punih 25 kilometara od zračne luke do Splita, a potom su se svi sjurili u dvoranu... 

"Na dočeku na Gripama bilo je nezaboravno. Nosili su nas na ramenima i tog trenutka su se promijenile ne samo naše karijere, već i životi uopće", naglasio je Sobin. 

"Tada nismo shvaćali koliko smo jaki, a kada sad pogledam mogu reći da smo doista bili najbolji", riječi su kapetana Ivanovića. 

JUGOPLASTIKA - MACCABI 75:69

Jugoplastika: Pavićević 4, Ivanović 12, Kukoč 18, Rađa 20, Sobin 11, Sretenović 7, Perasović 1, Tabak 2, Čizmić, Burić
Maccabi: Lippin 2, Jamchy 25, Barlow 13, Magee 10, Mercer 10, Sims 9, Daniel, Cohen, Gordon, Katz

Pročitajte više