Na današnji dan u 50. godini života karijeru je okončao prvi engleski nogometni heroj

Foto: Guliver Image/Getty Images

NA DANAŠNJI dan prije 51 godinu od profesionalnog nogometa oprostio je jedan od najvećih engleskih nogometaša svih vremena Stanley Mathews. Jedini je nogometaš, koji je dobio britansku vitešku titulu, dok je još bio aktivan igrač.

Prvi je nogometaš koji je dobio nagradu za najboljeg europskog igrača 1956. godine (te godine prvi put je dodijeljena). Također je prvi nogometaš koji je dobio nagradu za najboljeg engleskog igrača u sezoni 1947./48., kada je nagrada prvi put dodijeljena. Igrao je nogomet na visokoj razini do 50 godine, najstariji je engleski nogometni reprezentativac i najstariji igrač, koji je igrao u prvoj engleskoj ligi.

Nakon završetka profesionalne igračke karijere kratko vrijeme je bio i trener-igrač malteškog Hiberniansa. Preminio je 2000., a kao prvi nogometaš primljen je u Kuću slavnih engleskog nogometa.
 

Za Stoke City igrao je od 1932. do 1947. godine. Kada je 1938. godine, želio otići u neki drugi klub, oko 4 000 navijača održali su protestni skup pa je ostao.
 
Za vrijeme Drugog svjetskog rata, služio je kao desetar u vojnom zrakoplovstvu u blizini Blackpoola. Kao gost povremeno je igrao nogomet za više engleskih i škotskih klubova. Godine 1947., kada je imao 32 godine napravio je transfer u Blackpool, gdje je igrao do 1961. godine. Kasnije je opet igrao za Stoke City i za malteški klub Hibernians.
 
Za englesku nogometnu reprezentaciju igrao je 23 godine od 1934. do 1957. godine po čemu je rekorder. Igrao je na svjetskim nogometnim prvenstvima 1950. i 1954. godine.
 
 

Pročitajte više