Na Kantridi će biti golova: Hrvatska juri gol-razliku, Latvija redovito zabija u gostima

INDEX i BetPlace.net svaki dan donose vam analize i prognoze klađenja i sve korake za sigurnu okladu.

Hrvatska je porazom u Grčkoj pokvarila sve ono dobro što je napravila u ovim kvalifikacijama. U Pireju se Hrvatska nije odvažila napasti Grke, dok su tehnički limitirani Grci odlično iskoristili udarce iz kuta i ostvarili veliku pobjedu koja ih dovodi na prag direktnog plasmana na Europsko prvenstvo 2012. U Rijeci se očekivala fenomenalna atmosfera budući da Hrvatska igra svoju prvu povijesnu kvalifikacijsku utakmicu na Kantridi, no predstava Bilićevih igrača u Pireju je pokvarila slavlje. Hrvatska i dalje ima šanse za direktni plasman, no one nisu pretjerano velike.

Ukoliko Grčka izgubi u Gruziji, a Hrvatska pobjedi Latviju u Rijeci kockasti će ostvariti direktan plasman na Europsko prvenstvo kao pobjednik skupine. Niti jedna drugačija kombinacija Hrvate ne dovodi na prvo mjesto u skupini. Druga je šansa za Hrvatsku osvajanje druge najbolje pozicije po skupinama. U konkurenciji za najbolju drugu reprezentaciju su Švedska, Portugal i Danska. Šveđani ugošćuju Nizozemce i ukoliko ih pobijede onda su definitivno najbolja drugoplasirana reprezentacija kvalifikacija bez obzira na ostale rezultate. Ukoliko ih ne pobijede, onda na scenu stupaju Danci i Portugalci koji bodovno izjednačeni ulaze u međusobni ogled u Kopenhagenu. Podjela bodova Danske i Portugala izbacila bi Hrvatsku iz daljnjih kombinacija za najbolju drugu poziciju, no ukoliko netko od njih pobijedi, a Švedska ne pobijedi Nizozemsku, onda bi Hrvatska s pobjedom sa pet golova razlike protiv Latvije osvojila najbolju drugu poziciju i direktni plasman na Europsko prvenstvo 2012. Iznimno teška situacija za Hrvatsku budući da jako ovise o drugim rezultatima, a i Latviju nije lagano pobijediti s tolikom razlikom. Naime, Latvijci su u posljednje tri kvalifikacijske utakmice primili tek jedan gol, a u njima su osvojili velikih sedam bodova iako su igrali s Gruzijom, Grčkom i Maltom. Latvija je posljednji put izgubila s pet pogodaka razlike pred čak šesnaest godina, dok su poraz sa četiri pogotka razlike posljednji put upisali prije jedanaest godina. U ovim je kvalifikacijama Hrvatska najveću pobjedu ostvarila upravo protiv Latvije u Rigi, kada su Bilićevi igrači na startu kvalifikacijama slavili golovima Petrića, Olića i Srne. Činjenica da se igra na manjem terenu nego što je Maksimir više odgovara momčadi koja se brani, a Hrvatska je na Kantridi u dosadašnjih deset odigranih prijateljskih utakmica neporažena. Najveću su pobjedu ostvarili protiv Slovačke 2007. kada su slavili 3:0.

Slaven Bilić mora podignuti psihičko i fizičko stanje igrača nakon mučenja u Pireju. Ni njemu nije lako jer se posljednjih dana sve više piše o njegovom odlasku s reprezentativne klupe, no za sada su vodeći ljudi HNS-a, Vlatko Marković i Zdravko Mamić, demantirali njegovu smjenu. Što se problema s ozljedama tiče, Biliću su se ozlijedila dva vrlo važna napadača. Nikola Kalinić sigurno neće zaigrati na Kantridi, dok je gotovo sigurno da će zbog problema s aduktorom utakmicu propustiti i Nikica Jelavić. Tek sada Bilić može žaliti što mu među konkurentima za nastup nema iskusnih Olića i Petrića. Pozitivno je da se u momčad nakon suspenzije vraća kapetan Srna. Bez obzira na probleme, Bilić najavljuje totalnu ofenzivu na Kantridi:

"Treba nam pobjeda, visoka pobjeda od tri, četiri ili pet golova razlike kako bismo možda kao najbolja drugoplasirana reprezentacija direktno izborili nastup na Euru. Jasno, trebaju nam se poklopiti i drugi rezultati. Naravno da je poraz u Ateni ostavio traga na igračima, ali spremni ćemo istrčati na Kantridu. Sustav igre? Bit će to drugačija utakmica od ove posljednje, mi ćemo napasti od prve minute i razumljivo je da ćemo se tako i postaviti."

Latvija je u devet utakmica F skupine osvojila jedanaest bodova, no čak sedam su osvojili u posljednje tri utakmice odigrane u posljednjih mjesec dana. Postigli su devet, a primili deset golova što definitivno ne ulijeva previše nade Hrvatima koji im žele postići pet golova. Latvijski izbornik Aleksandrs Starkovs ima svoje viđenje utakmice na Kantridi:

"Jako smo motivirani pružiti dobru igru protiv jednog tako snažnog protivnika kao što je Hrvatska. Vrlo se ozbiljno pripremamo za susret, a svjesni smo i da naš protivnik ima svoje dobre i loše strane. Nemamo problema s ozlijeđenim igračima i obećavam da će sutra moji momci dati sve od sebe da se suprotstave favoritu."

Starkovs uistinu nema novih problema s ozljeđenim igračima, no ne računa na ponajboljeg latvijskog igrača u povijesti, nekadašnjeg Hajdukovog napadača Marisa Vepakovskisa. On će zbog suspenzije propustiti ovaj ogled.

BetPlace.net preporučuje:


Hrvatski izbornik najavljuje borbu za visoku pobjedu, dok gosti bez rezultatskog imperativa žele ostvariti dobra rezultat kako bi pokazali svim da nisu reprezentacija koju se treba potcjenjivati. Njihovi posljednji rezultati to definitivno potvrđuju. Igranje na više od tri pogotka na Kanridi izgleda kao najzanimljivija oklada iako oba trenera imaju problema s izostankom važnih napadača. Činjenica je da je Latvija postigla barem gol na šest od posljednjih sedam susreta kvalifikacija za Europsko prvenstvo. Nisu postigli gol jedino protiv Grka. S obzirom da se očekuje atraktivna i napadačka igra Hrvatske, uz činjenicu da Latvijci često postižu gol na gostovanjima – igranje na tri i više golova čini se najboljom okladom na ovom susretu.

>>> Detaljnije analize potražite na BetPlace.net

Pročitajte više