LUDA ZAVRŠNICA

Najluđi dan u povijesti nizozemskog nogometa

Foto: Screenshot FOX Sports

AGUEROV gol za Cityjev naslov prvaka u 94. minuti protiv QPR-a bio je spektakularan kraj lude sezone 2011./2012. u Engleskoj, ali čak ni ta završnica ne može nadmašiti ono što se 29. travnja 2007. godine dogodilo u Nizozemskoj.

U zadnje kolo prvenstva AZ, Ajax i PSV ušli su s identičnim brojem bodova (72) i skoro istom gol-razlikom. AZ je imao +53, Ajax +47, a PSV +46, iako je zadnje kolo trebala biti samo formalnost. Alkmaar je gostovao u Rotterdamu kod slabašnog Excelsiora, od kojeg nije izgubio 22 godine, Ajax je bio u gostima kod Willema II, dok je otpisani PSV jedini igrao kod kuće, i to protiv Vitessea. Svašta se moglo dogoditi, ali je AZ nakon četiri uzastopne pobjede i odlične forme bio praktički već prvak. Morao je “samo” pobijediti Excelsior.

Klub iz Alkmaara tih je godina pokušavao srušiti dominaciju velike trojke nizozemskog nogometa. Bogati vlasnik Dirk Scheringa je pametno i sustavno ulagao u momčad koja je baš te sezone preselila na novi stadion, a nakon 3. mjesta u sezoni 2004./2005. nadala se da bi uskoro mogla osvojiti tek drugu titulu u svojoj povijesti koju čeka od 1981. godine.

Sjajna priča AZ-a

AZ je imao vrlo mladu upravljačku strukturu s puno ambicioznih ljudi koji su postepeno gradili AZ-ovu priču, a ključan potez povukli su kad su na klupu uspjeli dovesti Louisa van Gaala. On je napravio savršenu kombinaciju mladosti i iskustva pa su Moussa Dembele i Jermain Lens izrasli u velike frajere kraj Tima de Clera, Barryja Opdama i legendarnog Shote Arveladzea. AZ je igrao odličan nogomet, a zahvaljujući kiksevima konkurenata, našao se u zadnjem kolu na prvom mjestu, odnosno praktički s titulom u džepu. Neki navijači Alkmaara bili su toliko uvjereni u naslov da su ga već tetovirali, a u njihovu titulu vjerovao je i nizozemski nogometni savez koji je pehar pobjednika dostavio u Rotterdam kako bi ga nakon utakmice uručio igračima Alkmaara. Po jedna kopija dostavljena je u Eindhoven i u Tillburg. Za svaki slučaj.

Ajax, igrački uvjerljivo najjači u ligi, proživljavao je turbulentnu sezonu. U kvalifikacijama za LP su ispali od Kopenhagena, a tijekom čitave sezone stalno su se dešavali manji ili veći skandali. Sjajni Kenneth Perez dobio je pet utakmica kazne nakon što je pomoćnog suca prozvao “crnčugom”, tjedan dana kasnije Wesley Sneijder i trener Henk Ten Cate bili su kažnjeni jer su vrijeđali suca, a Ten Cate je prijetio Janu Vertonghenu da će mu uništiti karijeru nakon što je ovaj zabio gol Ajaxu u dresu Waalwijka u kojem je bio na posudbi. Sezona se mogla spasiti samo osvajanjem kupa u kojem će tek igrati s AZ-om, a titulu nitko realno nije sanjao. Ajaxu je trebala uvjerljiva pobjeda protiv Willema i čudo u Rotterdamu.

Najveći luzer u čitavoj priči trebao je biti PSV. Momčad Ronalda Koemana Božić je dočekala u osmini finala Lige prvaka i s 11 bodova prednosti na prvom mjestu tablice. Kad je sezona nastavljena, PSV je izbacio Arsenal, ali je u četvrtfinalu ispao od Liverpoola. S očima okrenutima Europi, igračima PSV-a misli su odlutale od prvenstva u kojem se prednost topila iz kola u kolo. Pa ipak, PSV je imao priliku gotovo osigurati naslov u predzadnjem kolu u gostima kod Utrechta, ali je odigrao samo 1:1 primivši gol u 86. minuti. Tako se sezona koja je trebala biti jedna od najuspješnijih u povijesti kluba, spektakularno raspala kolo prije kraja. 

Navijači Excelsiora prodali su svoje godišnje karte navijačima AZ-a za stotine eura, a tisuće navijača Alkmaara ostale su ispred stadiona u Rotterdamu spremajući se za veliko slavlje. Nakrcan je bio i stadion u Tilburgu, a rasprodani stadion u Eindhovenu došao je ispratiti gubitnike sezone. Ipak, postojala je mala nada…

Računica je bila jasna: AZ je s pobjedom sigurno prvak. Ajax je prvak ako pobijedi, a AZ kiksa, a PSV je prvak ako AZ kiksa, a PSV pobijedi Vitesse s dva gola većom razlikom od Ajaxa. Sve je bilo spremno za najluđi dan u povijesti nizozemske lige.

Uraganski start PSV-a

Nisu se svi pošteno ni smjestili na svoja mjesta, a PSV je vodio već 2:0. Koemanova momčad krenula je od prve minute kao puštena s lanca i opsjedala je gol Vitessea. U 8. minuti Alex je zabio glavom nakon kornera, a samo dvije minute kasnije Farfan sprema odbijanac u mrežu za 2:0. U Rotterdamu i Tilburgu je “nula” i navijači PSV-a se nadaju da možda, ali samo možda imaju šansu.

No, takva je sezona za društvo iz Eindhovena pa već u 13. minuti inače iznimno pouzdani golman Heurelho Gomes katastrofalno reagira na jedan slobodan udarac i Vitesse smanjuje na 2:1. Po trenutačnoj tablici PSV je prvi, a 18. minuti čitava priča se okreće naglavačke.

U rijetkom izletu na polovicu Alkmaara napadač Excelsiora Andwele Sory pobjegao je obrani i golmanu Boyu Watermanu, a ovaj ga je potpuno nepotrebno srušio u situaciji kad je Sory samo morao gurnuti loptu u prazan gol. Penal za Excelsior i crveni karton za Watermana i AZ pada u jamu koju si je sam iskopao. Jama nekoliko trenutaka kasnije postaje još dublja budući da je Urby Emanuelson u Tilburgu dovodi Ajax u vodstvo, a Luigi Bruins mirno realizira penal za Excelsior.

Sad je Ajax prvi, PSV drugi, a AZ treći, iako Cziommer izjednačuje za AZ u 24. minuti i momčad iz Amsterdama je na poluvremenu prvak. AZ igra nervozno i neuvjerljivo, Ajax ima lagan posao kod Willema, a PSV igra uvjerljivo najbolje i osim dva gola koja je zabio promašio je još nekoliko dobrih prilika.

Na otvaranju drugog dijela Farfan pogađa stativu, PSV strašno stišće i Afellay u 59. zabija za 3:1. Sad je situacija već vrlo ozbiljna. Svi na Phillips Stadionu u Eindhovenu gledaju utakmicu sa slušalicama u ušima. Jer, godina je 2007. pametnih telefona još nema i radio je jedini izvor najnovijih i aktualnih informacija. Ajax je i dalje prvi, ali trenutačno samo zahvaljujući većem broju postignutih golova.

Nevjerojatan raspad Alkmaara

AZ ima igrača manje, ali to nije sve jer u 60. minuti Henrico Drost strašnim udarcem s 20 metara pogađa gredu. Lopta se odbija na gol crtu, ali pomoćni sudac nakon nekoliko sekundi zadrške označava da je lopta prešla crtu i Excelsior vodi 2:1. Čini se da AZ-u više nema spasa i sad je samo pitanje s kojom razlikom će Ajax i PSV slaviti. Pet minuta kasnije Farfan zabija za 4:1 i nastaje opća ludnica u Eindhovenu. Je li moguće da će PSV biti prvak? Izgleda da nije. Četiri minute kasnije Klaas-Jan Huntelaar zabija za 2:0 vodstvo Ajaxa.

PSV-u treba još jedan gol pod uvjetom da AZ ne zabije dva, a Ajax ne okrene. Minuta je 71. i iz Rotterdama dolaze vijesti da je Danny Koevermans zabio za 2:2, a četiri minute kasnije sve je otvoreno jer i Excelsior dobiva crveni karton i AZ ima 15 minuta da osvoji naslov.

Totalna je ofenziva u Eindhovenu i u 77. minuti PSV vodi 5:1. Tko će drugi neko Phillip Cocu. Da u ovom trenutku završe sve utakmice, PSV je senzacionalni prvak nakon što je u zadnje kolo ušao s ne više od 10 posto izgleda.

Znaju jako dobro i u Ajaxu da PSV vodi četiri razlike i da njihova dva gola nisu dovoljna pa kreću u opsadu gola Willema. Slično je i u Rotterdamu gdje AZ kampira na polovici Excelsiora i u 79. minuti Koevermans pogađa stativu, a domaći golman brani strašan udarac Dembelea. Willem II protiv Ajaxa ne može izaći iz šesnaesterca, ali “kopljanici” ne mogu ugurati loptu u gol. Minuta je 90…. Gol u Rotterdamu! Ali, u “krivoj” mreži. U jeku napada AZ-a, domaći su izborili slobodan udarac na rubu kaznenog prostora i Voskamp iz odbijanca zakucava loptu u gol za 3:2 i izbacuje AZ.

Ajax kreće u opsadu

Otprilike u isto vrijeme jedan igrač Vitessea pada u šesnaestercu PSV-a. Je li penal? Pa vjerojatno bi bio na nekoj drugoj utakmici u neko drugo doba sezone, ali i sudac je vjerojatno svjestan da živ ne bi izašao iz Eindhovena da ga je dosudio.

Kraj u Rotterdamu! Uplakani igrači AZ-a ne mogu vjerovati što su propustili, a završava i utakmica u Eindhovenu. PSV je prvak, ako Ajax u sljedeće tri minute plus nadoknada ne zabije treći gol. Roger tuče s 20 metara iskosa… Preko gola! Huntelaar u dobroj šansi glavom… Pokraj gola.

U Eindhovenu se kljukaju Normabelima, a Alex, Cocu i ostali u nevjerici tumaraju po travnjaku čekajući vijesti iz Tilburga. I, konačno, kraj! PSV je prvak Nizozemske nakon što je prosuo 11 bodova prednosti i ispustio meč-loptu kolo prije. Netko je donio onaj "lažnjak" od pehara, ali nema veze jer u Eindhovenu kreće ludo slavlje, koje će se produžiti i na sutrašnji dan kad je u Nizozemskoj kraljičin rođendan i čitav grad bit će pijan danima.

Nizozemski radio objavio je da je prijenos zadnjeg kola slušalo tri milijuna ljudi, odnosno nešto manje od 30 posto stanovništva, a čitav prijenos je kasnije objavljen na CD-u i bio je hit. A kad kola krenu nizbrdo, onda se najčešće spektakularno razbiju. Tako je AZ tjedan dana kasnije u finalu kupa protiv Ajaxa izgubio 8:7 na penale. Zabijeno je prvih 14 penala, a onda je u osmoj seriji promašio Donk. Da stvar bude bolja, AZ je nakon toga igrao dvije utakmice play-offa za Ligu prvaka s Ajaxom i opet ispao.

Sjećate se onog navijača AZ-a s početka priče koji je tetovirao titulu prvaka? Brže, bolje je otišao u tatoo studio i preradio je tetovažu, iako je AZ naslov prvaka napokon proslavio dvije godine kasnije.

Pročitajte više