Nakon 10 godina Boroš prva Europljanka koja je osvojila medalju na SP-u

HRVATSKA stolnotenisačica Tamara Boroš nije se uspjela plasirati u finale Svjetskog prvenstva u Parizu. Boroš je u polufinalu poražena od svjetske i olimpijske pobjednice Kineskinje Wang Nan 4:0 (12, 8, 3, 4), pa joj je za utjehu ostala bronca koju je osvojila jučerašnjom pobjedom nad Kineskinjom sa američkom putovnicom Jun Gao Chang 4:3.

Brončana medalja svijetu najveći je uspjeh Tamare Boroš, hrvatskog ali i europskog stolnog tenisa budući da je nakon čak deset godina Tamara prva Europljanka koja je osvojila medalju na SP-u, a od Sarajeva 1973. to je uspjelo još samo trima igračicama koje nisu iz Kine, odnosno Azije.

Za plasman u finale Boroš je imala "nemoguću misiju" - svladati Kineskinju Wang Nan - jedinu jaču igračicu na svijetu koju Tamara Boroš nikad nije pobijedila i čija joj igra nikako ne odgovara. Konačnih 4:0 jako vara jer je Hrvatica u prvom setu - koji se pokazao ključnim - propustila četiri set-lopte, a i drugi set odlučila je samo jedna loptica.

Prvi set bio je uistinu dramatičan - Kineskinja je povela sa 7:2 i činilo se da će Boroš opet platiti cijenu sporog ulaska u meč. No, Boroš se potom "budi" - radi seriju od šest poena i od 4:8 dolazi do 10:8. Nažalost, Tamara ne iskorištava čak četiri set lopte, a Wang uspijeva svoju prvu za dobitak premijernog seta 14:12.

I drugi set je dobila Kineskinja u nevjerovatno izjednačenoj borbi u kojoj nijedna igračica nije imala više od jednog poena prednosti sve dok kod vodstva 8:7 Wang nije pogodila "prasicu" - sami rub stola - za 9:7 i set. Boroš se potpuno "slomila" u trećem setu kada je povela sa 3:1, a potom izgubila deset poena zaredom od fantastične Kineskinje.

"Wang Nan je uvijek igrala sjajno protiv mene. Odlučile su one četiri set-lopte u prvom setu, da sam to dobila dvoboj bi izgledao potpuno drugačije. I u drugom setu sam imala priliku, ali je ona igrala fantastično. Nemam razloga za tugu jer je brončana medalja doista uspjeh moje karijere", kazala je Boroš, zahvalivši se i gledateljstvu u dvorani Bercy, koje je bilo na njezinoj strani.

Pročitajte više