Nakon drame i vatrometa pogodaka Dinamo izborio europsku jesen

NAKON šokantne predstave i šest pogodaka na praškoj AXA Areni Dinamo je izborio prolaz u Uefinu ligu. Dramatična utakmica u kojoj je bilo jako teško odrediti slabijeg protivnika okončana je rezultatom 3:3. Dinamo i Sparta u međusobnom okršaju zabili su sve ono što nisu uspjeli u svojim prethodnim domaćim susretima, jer Modri su bez baruta bili u posljednje tri, a Pražani u posljednje četiri utakmice.

Već je sama postava koju je Ivanković izveo na travnjak Spartine arene bila dovoljno šokantna: trener se, naime, odlučio za (gle čuda) ziherašku varijantu s jednim napadačem, Marijom Mandžukićem. Poziciju desnog bočnog povjerio je Dejanu Lovrenu, na lijevom boku prednost je ispred Mirka Hrgovića dobio borbeni Ibanez, dok su Drpić i Bišćan pokušali dirigirati modrom obranom. Defenzivne veznjake igrali su Carlos i Vrdoljak, a sredinu su držali Mikić, Sammir i Miorales.

Nakon prvog zvižduka portugalskog suca vrlo brzo nas je zapljusnuo val pogrešaka i apsurdnih "izleta" igrača obje momčadi. Dinamo je startao nešto agresivnije i smjelije, odmah je bilo jasno da će pobjedu izvojevati ona momčad koja ubilježi kiks manje.

Prvih deset minuta susreta obilježili su, kao i "predvečerje" susreta, Bad Blue Boysi koji su pokazali da su Prag nisu stigli samo radi makljaže s češkom policijom. Zdušnim navijanjem nosili su Ivankovićevu momčad, ali nisu mogli otjerati pehove koji su Modre zadesili u ranoj fazi utakmice. U desetoj minuti nakon sudara s kršnim Matuševičem Dinamov prvi varatar Tomo Butina ostao je ležati na travnjaku, u potpunosti ošamućen i sa rasječenom bradom. Liječnici su ga pokušali osposobiti za nastavak susreta, ali bezuspješno. Ivan Kelava neočekivano je dobio novu euro-prigodu, nakon debija u Donjecku.

Uvidjeli smo da je Dinamo puno jača momčad od Sparte što se napadačkih akcija tiče, no u obrani je propuh bio identične jačine. Modri su vodstvo mogli ugrabiti već u 14. minuti, kada je Mandžukić ukrao loptu Repki u šesnaestercu, sasvim lijevo uz korner liniju i poslao povratnu loptu do Mikića čiji su udarac "spartanci" blokirali. No, lopta je ponovo došla u noge Dinamovog napdača koji ipak ne uspijeva prevariti Kozačika, baš kao ni Sammir u sljedećem pokušaju iz velike blizine.

U 17. minuti ipak pogodak, i to vrlo lijepo režiran od strane Pedra Moralesa. Mihael Mikić je krenuo u solo akciju, probio lijevi bok Sparte i centrirao u šesnaesterac gdje Mandžukić dobro prima, ali ponovo ne uspijeva probiti blok. Na 20-ak metara od gola lopta dolazi do Moralesa koji topovskim udarcem dovodi Modre u vodstvo. Još se Modri nisu otrijeznili od slavlja, a Sparta je već uspjela izjednačiti.  U prepoznatljivom kontranapadu Slepička je lijepom dubinskom loptom proigrao Kuliča, Drpić je ostao u raskoraku, a na loptu je zakasnio je Lovren. Kulič je loptu na kraju progurao Kelavi kroz noge.

Samo četiri minute trebale su Dinamovoj obrani da ponovo kapitulira.

Nije to bio kraj drama koja se odvijala u prvm poluvremenu. Dinamo je u život vratio 19-godišnji Dejan Lovren, svojim euro-prvijencem. Većinu je posla obavio sam; uzeo je loptu 35 metara od Kozačikovog gola, probio se do šesnaesterca i dodao Mandžukiću na desnu stranu, odakle Dinamov napadač ponovo puca u vratara, ali Lovren stiže na odbijanac i zabija za novo izjednačenje.

Prepuni dojmova otišli smo na odmor, a treneri vrijeme pauze nisu iskoristili za pretumbavanja momčadi. Nastavak je otvoren u jednakom stilu - rijetko viđenim promašajima, kašnjenjima i kadetskim pogreškama. Tako je Morales u 55. minut i zapucao prigodu koju igrač takvog kalibra jednostavno ne bi smio potrošiti. Mandžukić je ponovo izvozao Repku na lijevoj strani šesnaesterca i lijepom loptom izbacio iz igre kompletnu zadnju liniju Sparte, da bi Morales sa osam metara udaljenosti pogodio ravno u Kozačika. Lopta se od siline udarca ipak u luku odbila do gola, ali je Kučera u posljednjii trenutak spasio pogodak.

Ivanković je vrllo brzo iz igre povukao umornog Sammira i uveo Milana Badelja, što će se ispostaviti kao presudan potez. Jer upravo je Badelj pogodio za Dinamovo vodstvo u 64. minuti susreta. Pola posla obavio je, prema našem sudu, igrač utakmikce Marijo Mandžukić, koji je i pucao s vrha  šesnaesterca, ali se Kozačik ispružio i obranio njegov udarac. Na odbijenu je loptu naletio Badelj i zabio za veliko vodstvo.

Već tada počela je panična bitka za obranu Kelavinog šesnaesterca. Najprije je u 77. minuti Kisel s 20-ak metara zatresao gredu, da bi Sparta u 82. minuti uspjela i izjednačiti pogotkom s bijele točke. Ivica Vrdoljak na odbijenu loptu iz sredine šesnaesterca neoprezno je išao rukom, a Kladrubsky je s 11 metara pogodio u donji desni Kelavin kut, iako je vratar Dinama bio na lopti.

Koliko je Dinamov prolaz visio u zraku potvrdila je scena iz posljednjih minuta regularnog vremena, kada je nakon kornera s desne strane Kladrubsky ostao sam na pet metara i poslao loptu nebiu pod oblake.

D.R.
Foto: AFP

Pročitajte više