Nakon teške nesreće mislio je da više nikad neće voziti, a sada je na korak do povratka u Formulu 1

Foto: Getty Images/Guliver Image

ROBERT KUBICA vjeruje da trenutno ima 80 do 90 posto šanse da se vrati u Formulu 1 nakon uspješnoga testa u Valenciji.

Kubica je prošloga mjeseca u Valenciji odvozio čak 115 krugova u Lotusu E20 iz 2012. u Renaultovim bojama iz 2017. i oduševio prisutne svojom brzinom i konstantnošću.

Poljak je rekao da se iznenadio koliko mu je lako bilo voziti F1 bolid, bez obzira na njegova ograničenja zbog ozljede ruke, koju je zadobio u teškoj nesreću u reliju početkom 2011. godine.

"Da ste me pitali prije testa kolike su mi šanse za povratak rekao bih 10 ili najviše 20%", rekao je Kubica za Auto Express i dodao: "Zato jer sam vrlo realan i čvrsto stojim na zemlji, sad bih si dao 80 ili 90%".

"Pitate se puno stvari na temelju toga kako poznajete sebe i svoje tijelo, a ako me pitate nakon prve vožnje u Valenciji sva ta pitanja su nestala, nestala, nestala, nestala. Zatim je postalo puno lakše nego što sam mislio, što mi daje samopouzdanje i stavlja me na posve drukčiju razinu".

"Jednom kad su nestala fizička ograničenja, nakon tri kruga, mogao sam se usredotočiti na uspostavljanje ritma. Iznenadilo me kako je bilo, imao sam osjećaj kao da nisam vozio mjesec dana, a ne šest godina".

"Moj prvi cilj bio je vidjeti mogu li to učiniti. A to sam sad više manje učinio. Drugo je, realno govoreći, pomalo dizati svoju razinu i korak po korak. F1 je teško natjecanje i nisam se dugo utrkivao".

Kubica je na testu bio brži od Renaultova testnog i rezervnoga vozača Sergeja Sirotkina.
 

 

Pročitajte više