Napokon započelo preoblikovanje Hajduka: "Dioničari postaju suvlasnici jednog superbranda"

DOŠAO je i taj dan, HNK Hajduk započeo je proces pretvorbe u sportsko-dioničko društvo, zbog čega je i upriličena svečana press konferencija u Bijelom salonu.

Na početku nekoliko riječi rekao je predsjednik Hajduka Mate Peroš.

"Ovo danas označava startni pucanj, početak pretvorbe Hajduka u sportsko-dioničko društvo. Vrlo smo sretni što je napokon došao i taj dan" - otvorio je svečanu press konferenciju predsjednik Hajduka Mate Peroš.

Ubrzo je riječ preuzeo Mirko Klarić, dopredsjednik Skupštine HNK Hajduk.

"Hajduk je sada dužan samo 31 milijun kuna, koje treba vratiti u roku pola godine. Taj novac dug je pojedinim igračima, tvrtkama s kojima poslujemo i inim poslovnim subjektima. Kada završi proces pretvorbe Hajduk može biti u i značajnom plusu, a čak da se ne kupi ni jedna jedina dionica, Hajduk dug može vratiti iz svog vlastitog proračuna. Sada kada je sve ovo započelo, možete vidjeti da nisu bili u pravu oni koji su htjeli Hajduk gurnuti u stečaj, a kasnije i u likvidaciju. Ovo je bio pravi put i mi smo ga prepoznali." - rekao je Klarić.

"Budući dioničari novac ne uplaćuju u bunar bez dna, već postaju suvlasnici jednog superbranda"

Klarić je potom pozvao sve buduće dioničare, obećavši im svjetlu budućnost splitskog kluba.

"Budući dioničari moraju znati kako novac ne uplaćuju u neki bunar bez dna, kako ne saniraju ono što se sanirati ne može, već postaju suvlasnici jednog superbranda, najvećeg i najtrofejnijeg hrvatskog kluba. Bilo je pravo vrijeme da Hajduk napokon prestane biti krava muzara i da svatko uzme ono što misli da njemu pripada. HNK Hajduk postati će zdravo sportsko-dioničko društvo." - napomenuo je dopredsjednik Skupštine Mirko Klarić.

Nakon Klarićeva izlaganja, riječ su dobili predstavnici Splitske banke, koja je velikodušno pristala sudjelovati u pretvorbi Hajduka za simboličnu naknadu od jednu kunu.

"Mi i Hajduk imamo iste ciljeve i iste ambicije, stoga je naše povezivanje bilo očekivano. Oboje želimo biti konkurentni na nacionalnoj razini, oboje smo veliki brandovi i oboje smo iz Splita. Takvih nema puno, stoga se moramo držati zajedno. Dakle, s obzirom da se ova pretvorba ne može odigrati bez jedne velike infrastrukture, odlučili smo pomoći Hajduku i sudjelovati u ovom procesu pretvorbe, a sve za jednu simboličnu naknadu od jednu kunu. Čelnici kluba naprosto su nas svojim entuzijazmom uvjerili kako je ovo prijelomni trenutak u povijesti ovog kluba pa im mi pomoć nismo mogli uskratiti" - objasnio je predstavnik Splitske banke.

Evo i kako će se manifestirati ta pomoć.

"Sve poslovnice Splitske banke bit će otvorena za pojedine faze upisa dionica. Dvije poslovnice, od kojih posebno ona na Gripama bit će isključivo zadužene za upis dionica i u njima se neće ništa drugo obavljati za vrijeme trajanja upisa. Rasporedom je utvrđeno kako će se prvi krug upisa obavljati do 14. kolovoza, drugi od 18. kolovoza do 1. rujna, treći od 3. - 11. rujna, a četvrti od 15. rujna do 30. rujna. Eventualno postoji opcija i sa petim krugom, ali on je malo vjerojatan."

Nakon spomenutih izlaganja postavili se pitanje hoće li se možda u međuvremenu pojaviti još koji vjerovnik koji potražuje novac zbog čega bi dug od spomenutih 31 milijun kuna dodatno narastao.

"Ne, to nije moguće. Teoretski možda i je, ali imamo pisanu riječ svih bivših predsjednika da više nema nijedan vjerovnik koji potražuje novac. Što je tiče sporova u tijeku, za svaki od njih, ukoliko spor bude izgubljen rezerviran je novac, stoga nikakvih problema ne bi smjelo biti." - objasnio je Klarić.

Velika četvorka dobit će dionice u protuvrijednosti uloženog 2001. godine

Interesantno je i pitanje kakva su potraživane "velike četvorke"(Štimac, Asanović, Bokšić i Bilić) koja je 2001. godine uložila 10 milijuna i 700 tisuća kuna. Često su se spominjale i nekakve kamate, međutim, Klarić to kategorički niječe.

"Četvorka će dobiti dionice za iznos koji su uložili, dakle njima taj novac neće biti isplaćen, a što će oni kasnje s tim dionicama to je njihova stvar. Što se tiče nekakvih kamata, moram vam objasniti da one ni ne postoje, jer su oni 2001. godine taj novac praktički darovali, želeći se uključiti u Upravni odbor. Samo ukoliko ih Skupština, koja je bila održana nekoliko mjeseci kasnije ne bi prihvatila u taj odbor, novac bi im bio vraćen sa kamatama za tih nekoliko mjeseci. No, kako ih je Skupština prihvatila više nikakve kamate ni ne postoje. U tom ugovor u koji smo tada potpisali postojala je klauzula da ukoliko se jednom Hajduk pretvori u dioničko društvo, oni će dobiti dionici u protuvrijednosti iznosa i to je ono što se sada zapravo i događa. Da, sada je ispalo da oni to nisu darovali, ali tada je to svakako bio dar, jer tko je osim nas nekoliko vizionara znao da će se ovo jednog dana dogoditi." - izrecitirao je Hajdukov vizionar i dopredsjednik Skupštine.

Iz Splita: Vedran Buble
Foto: Veljko Grbeša

Pročitajte više