"Naša šansa je velika nervoza Šahtara zbog loših rezultata"

"AKO ODIGRAMO čvrsto u sredini terena sa dobrim blokom i striktnim pokrivanjem, imamo dobre šanse za velik rezultat u Donjecku.", rekao je dan uoči puta za Donjeck Marijan Vlak.

U Dinamu je sve podređeno utakmici protiv Šahtara u srijedu, kada će momčad Branka Ivankovića pokušati doći do velikog iznenađenja i pozitivnog rezultata uoči uzvrata na Maksimiru. Prema viđenju dinamovih stratega te igrača, pozitivan rezultat je sve osim poraza. 

"Brazilski veznjaci su mozak momčadi"
 
Skaut Dinama Marijan Vlak boravio je nedavno u Ukrajini gdje je snimao Šahtar na gostovanju protiv Dnjipra u utakmici ukrajinskog prvenstva.

"Dnjipro se odlično postavio protiv Šahtara, nisu gosti imali previše prilika, mogao je domaćin i pobijediti u toj utakmici koja je na kraju završila 0:0. Šahtar je od početka nametnuo svoj stil i način igre, no domaćin je jednom čvrstom igrom i dobrim otvaranjem u situacijama kada je Šahtar napadao sa šest, sedam igrača, stvorio puno problema obrani našeg protivnika. Ipak, Šahtar neosporno ima veliku kvalitetu, tu je deset reprezentativaca. Glavne poluge od kojih sve kreće su tri Brazilca, Fernandinho, Jadson i Willian. Igraju tehnički dotjeran i ofenzivan nogomet te su definitivno jako dobra momčad", analizira Marijan Vlak Ukrajince.

Ipak, Šahtar sigurno ima i svoje slabe strane koje su Dinamovi skauti Marijan Vlak i Boris Kubla uočili.

"Kod njih je prisutna jedna nervoza uzrokovana lošim rezultatima u prvenstvu, potvrdio mi je to i sam Darijo Srna. Pritisak je na njih velik, jednostavno moraju izboriti Ligu prvaka. Također, smatraju da Dinamo nema nikakve šanse u ovom dvoboju."

Ima li Dinamo onda šanse za prolaz?

"Trebamo odigrati čvrsto u sredini terena. Moramo imati dobru duel igru, taktičku disciplinu, odgovornost u pokrivanju igrača. Blok nam mora biti čvrst. Ako to sve odradimo kako treba, imamo šansu za dobar rezultat. Naime, u trenutku kada se oni otvaraju sa šest, sedam igrača prema naprijed, a to je njihov stil, pozadi im ostaju tek tri igrača. Stoperi im nisu baš najbrži i najbolji dio momčadi, tu postoji šansa za Dinamo. Vole napadati preko krila, tu su Srna i Rat. No, onda ostaje prostora iza njihovih leđa", kaže Marijan Vlak.

Za sada nije poznato za koji će se napadački par odlučiti Mircea Lucescu u utakmici protiv Dinama. Šahtar je puno toga rotirao.

"Vjerujem da će protiv nas igrati s dva napadača, u formaciji 4-4-2. Protiv Dnjipra su igrali 4-2-3-1, ali im to nije baš funkcioniralo pa su se transformirali u ovu drugu formaciju. Ipak, u posljednjim su susretima izrotirali pet napadača tako da nam je teško u ovom trenutku reći koja će dvojica zaigrati", kaže Vlak o taktičkoj postavi Dinamovog protivnika.

Mafro: Imamo priliku proći Šahtar

Pred novinare je uoči važnog susreta u Ligi prvaka, stao i Mirko Hrgović koji ipak malo lakše diše nakon svega što mu se izdogađalo posljednjih tjedana.

"Ne razmišljam više o navijačima, sigurno je da nije ugodno, ali sam se s time pomirio. Sretan sam zbog podrške koju dobivam od ostalih navijača. Što se Šahtara tiče, izanalizirali smo njihovu igru i smatramo da imamo šanse za dobar rezultat, a on bi bio neriješeno ili pobjeda, o porazu ne razmišljamo. Moramo napraviti dobar blok koji nam može donijeti dobar rezultat. Imaju puno kvalitetnih pojedinaca, no ja mislim da imamo dobre šanse", kaže Mafro o sljedećem protivniku.

Mirko Hrgović je razgovarao sa Darijom Srnom koji mu je poručio da Dinamo nema šanse.

"Da, Srna je sto posto uvjeren da će nas proći bez problema. Tako smatraju i u samom Šahtaru."

"Hajduk nema nikakve šanse, Dinamo će biti prvak"

Sa teme Šahtara Hrgović je malo skrenuo na HNL, pobjedu Dinama u Velikoj uz lošu igru te posrnuli Hajduk.

"U Velikoj nam je bila bitna pobjeda do koje smo došli, igrali smo lošije jer su nam misli već bile u Donjecku. Imamo velikih pet bodova prednosti nad Hajdukom i to je najbitnije. Za razliku od ostalih, ja smatram da je Hajduk ove godine slabiji nego prošle, mislim da nemaju nikakve šanse u borbi za naslov s Dinamom", zaključuje Hrgović svoja razmišljanja.

Dinamovci sutra putuju u Ukrajinu, navečer će u 19 sati održati službeni trening. Očekuje se vrućina, na dan utakmice temperatura bi se mogla popeti i do 35 celzijevih stupnjeva.

U svakom slučaju, Modri kreću u veliki ispit koji će pokazati mogu li ili ne mogu igrati u Europi ove sezone.

M.Š.
Foto: L.T.

Pročitajte više