SUPERSPORT SUPERKUP

Navijači Hajduka nikako ne razumiju potez kod penala. Tko je donio spornu odluku?

Foto: Goran Stanzl/Pixsell

DINAMO je nakon penala pobijedio Hajduk 4:1 (0:0) i sedmi put osvojio SuperSport Superkup. Momčad Ante Čačića bila je puno bolja i promašila je niz šansi, ali se Hajduk zahvaljujući nevjerojatnom Lovri Kaliniću dovukao do penala u kojima su promašili Vuković i Mlakar.

Dan nakon velikog derbija u javnom se prostoru vode velike rasprave oko toga što je odlučilo derbi. Neki smatraju da je pad Hajduka u drugom poluvremenu posljedica slabije fizičke spreme u ovom dijelu priprema, drugi događanja objašnjavaju taktičkim detaljima, a treći se bave detaljem kod penala.

► KLIKNI OVDJE I POGLEDAJ PENALE KOJI SU DONIJELI DINAMU TROFEJ

Naime, većini Hajdukovih navijača na društvenim mrežama nije jasan potez kluba uoči izvođenja udaraca s 11 metara. Kalinić i Livaković su kao kapetani sudjelovali u bacanju novčića, Kod biranja strane Kalinić je dobio prednost.

On se u tom trenutku okrenuo prema klupi i tražio sugestiju koju stranu da odabere. Iako su svi očekivali da će odabrati južni gol, onaj ispod tribine na kojoj se nalazila Torcida, Hajduk je odlučio pucati na gol iza kojeg su bili BBB-i. Nije poznato je li odluku donio Valdas Dambrauskas ili netko od pucača, poput Marka Livaje.

Upitan i izbor izvođača, ali i redoslijed

Osim za izbor strana, Hajdukovi navijači su doveli u pitanje i izbor izvođača. Primjerice, Filip Krovinović nije bio među prva tri pucača, iako je u Livajinom izostanku on pucao penal protiv Tobola (i promašio).

Jan Mlakar, koji je drugi uzeo loptu kod Bijelih, posljednji je gol zabio 5. veljače u prvenstvenom ogledu protiv Gorice. Odabir Josipa Vukovića, kojem je Livaković obranio udarac, također je iznenadio navijače Bijelih.

Neobična je odluka i da među prvim pucačima nije bio Josip Elez. Naime, Dambrauskas ga je uveo u 90. minuti, vjerojatno baš kako bi pucao penal, ali nije ni došao red do njega pa se postavlja pitanje i opravdanosti redoslijeda pucača.

Pročitajte više