NBA

NBA klubovi razmijenili osam igrača, a na parketu se to skoro uopće neće osjetiti

Foto: EPA-EFE

OSAM košarkaša u NBA ligi mora se seliti jer su njihove momčadi napravile razmjenu koja ni najmanje ne mijenja odnose snaga, jednoj je donijela minimalnu uštedu, a druga se okoristila tek jednim budućim zaštićenim izborom druge runde drafta.

Oklahoma City Thunder poslao je Derricka Favorsa, Tya Jeromea, Moea Harklessa, Thea Maledona i zaštićeni pick druge runde 2025. u Houston Rocketse u zamjenu za Davida Nwabu, Sterlinga Browna, Treya Burkea i Marquesea Chrissa. Thunder će uz to Rocketsima uplatiti 6.3 milijuna dolara na račun.

Ni za jednog od ove osmorice igrača ne očekuje se da će imati značajnu ulogu u novoj momčadi, kao što ne bi imao ni u staroj. Favors je iskusni centar koji može poslužiti kao pričuva ili žeton za drugi trejd u kasnijem dijelu sezone, Maledon je talentirani bek koji se još stigne razviti u rotacijskog igrača, dok bi se Nwaba mogao izboriti za pristojnu minutažu.

Financijski i strateški motivi razmjene

Zato je ovaj trejd izuzetan primjer brutalnosti poslovne strane NBA lige. Osam ljudi, od kojih su neki s obiteljima, neki su tek stigli u novu sredinu i baš ovog tjedna započeli pripreme za novu sezonu, sada se mora seliti iako je s košarkaške strane razmjena poprilično "pretakanje iz šupljeg u prazno".

Motivi za ovaj trejd bili su prvenstveno financijski i u manjoj mjeri strateški. Thunder je smanjio ukupni iznos ugovora i spustio se 10 milijuna dolara ispod granice za porez na luksuz i za dvojicu igrača dobili "trade exception", imaginarni dokument koji im dopušta da kasnije dovedu igrača s odgovarajućom visinom ugovora bez da se moraju ikoga odreći.

Dok je Thunder dobio financijsku fleksibilnost, Rocketsi su uzeli na svoj teret dodatni milijun dolara u plaćama te dobili izbor druge runde 2025. koji, ovisno o tome kako je zaštićen, možda nikad neće ni iskoristiti.

Trojica su tek stigla u Houston iz Dallasa, jedan je razmijenjen već treći put u dva mjeseca

Većina od ove osmorice igrača već je u karijeri bila trejdana samo kao popuna u ugovorima prilikom većih razmjena, a neki već ovog ljeta. Brown, Burke i Chriss stigli su u Houston iz Dallasa u razmjeni za Christiana Wooda.

Harklessu (na naslovnoj slici) je ovo već treći trejd u ovom prijelaznom roku, nakon što ga je Sacramento poslao u Atlantu u trejdu za Kevina Huertera, a Hawksi su ga ranije ovog tjedna proslijedili Thunderu.

Pročitajte više