"Ne znam ima li Mourinho kompleks od Barce ili oni od njega, čudna je ta vatrena ljubav"

PRVI dio Bitke za Wembley sve je bliže - prve polufinalne utakmice Lige prvaka igraju se u utorak i srijedu, a za Index ih je najavio Mario Stanić, proslavljeni hrvatski reprezentativac, koji je i sam, u posljednjoj sezoni karijere, s Chelseajem zapeo u ovoj fazi natjecanja.

Pršin Monaco otišao je tada u finale u Gelsenkirchenu, gdje u utorak na noge Schalkeu stiže Manchester United. "Ne dajem Nijemcima previše šanse, Englezi su puno bliže finalu", reći će Stanić:

"United je veliki favorit, njihovo iskustvo puno znači u ovakvim utakmicama. Sjetite se samo Francuske '98...."



"Schalke je ulaskom u polufinale napravio senzaciju, svatko tko podcjenjuje njihov rezultat govoreći kako Inter nije bio pravi mora imati na umu da je isti taj Inter izbacio Bayern. Da mi je netko uoči sezone kazao da će Schalke igrati u polufinalu, rekao bih mu da je lud, ali u tome je ljepota nogometa. Ipak, nekako mi se čini da je Schalke blizu kraju, i da će teško preko Manchestera koji igra sve bolje kako sezona odmiče", objašnjava Stanić:

"Ferguson je bez konkurencije najbolji trener na svijetu"

"United je veliki favorit, kvalitetniji su, iskusniji, a puno govori i to što godinama doguraju do polufinala. U ovakvim situacijama uvijek se sjetim Svjetskog prvenstva 1998. - da smo mi koji put ranije igrali u polufinalu, možda bi rutinski sačuvali prednost protiv Francuza", dodao je Stanić, posebno inspiriran Alexom Fergusonom:


"Manchester ima dvije institucije. To su Manchester United i Alex Ferguson. Nevjerojatno je kako je ugradio cijelog sebe u taj klub, svo svoje znanje i stručnost, on je fenomen sam po sebi, i bez konkurencije najbolji trener na svijetu. Teško je imati autoritet u svlačionici toliki niz godina, s obzirom na kontinuitet uspjeha ti rezultati su strahovito veliki, i siguran sam da u bliskoj budućnosti se neće pojaviti takav trener. United mu je vjerovao, držao ga na klupi šest godina bez osvojenog trofeja, a ne kao kod nas, gdje jedan dan si najbolji, pa onda sutra najgori na svijetu. Ferguson je pozitivna anomalija u nogometnom svijetu."



Ono što cijeli nogometni svijet s nestrpljenjem iščekuje novi je okršaj Reala i Barcelone. Prvi od četiri Clasica u manje od mjesec dana završen je bez pobjednika (1:1 u Madridu prošlog vikenda), a u srijedu je Real poslije produžetaka Ronaldovim golom uzeo Kup kralja. "Poraz je to", tvrdi Stanić, "koji bi mogao predstavljati veliki pritisak na Barcelonu":

"Htio sam finale Real - Barcelona, to bi bio spektakl za pamćenje"

"Taj rezultat će im vjerojatno unijeti nesigurnost, jer osim samog poraza, u finalu Kupa nestalo je u Barcinoj igri samopouzdanja, lopta više nije išla lagano i to je bio svojevrstan psihološki šok."


Stanić priznaje da je htio vidjeti Barcelonu i Real u finalu: "Ne podcjenjujući Manchester United, kao i većina navijačkog puka navijao sam za finale između Reala i Barcelone. Ipak su pokazali najviše ove sezone u Ligi prvaka, i siguran sam da bi to bio spektakl za pamćenje."

"Igrači su glavni, a ne Mourinho. Ključno će biti hoće li oni moći odgovoriti na njegove taktičke zamisli"

"Razlika ovdje nije takva kao u dvoboju Schalkea i Manchestera, ali ipak blagu prednost dajem Barceloni. Skupa su šest godina, igraju najljepši nogomet na svijetu, ali to ne garantira ništa. Znate, igraju protiv Mourinha, čovjeka s kojim imaju neki poseban, čudan odnos. Ta njihova "vatrena ljubav" toliko je zamršena da ne znate ima li on kompleks od njih ili oni od njega."



Stanić portugalskog stručnjaka izuzetno cijeni, ali ne misli da je ovo obračun Mourinha i Barce, kako ga najavljuju španjolski mediji: "A što je s Realom? S Ronaldom, Di Marijom, Ozilom...? Trener jest izuzetno bitan, ali Real nije Mourinho. On može izvući maksimum iz ekipe, uostalom to trenutno i radi, ali pogrešno bi bilo reći da je Mourinho najveći adut Reala. Glavna je stvar hoće li igrači moći odgovoriti na njegove taktičke zamisli. Evo vam primjera: Mourinho će garant igrati na blokiranje Barcine tik-tak igre i pokušavati u kontrama tražiti Ronalda, a pitanje je kako će reagirati njegovi nogometaši. Španjolci u naravi nemaju defenzivan stil, što je Talijanima u genetici, i tu je veliki Mourinhov hendikep, time je ograničen", završio je Stanić.

Pročitajte više