Nema krize za Premiership: TV prava dostigla dvostruko višu cijenu

VODSTVO engleske Premier lige prodalo je inozemni paket televizijskih prava na utakmice Premiershipa od 2010. do 2013. godine za nevjerojatnih 1,4 milijarde funti.

Britanski dnevnik The Independent donosi informaciju uz konstataciju da se radi o dvostruko većoj svoti od dosadašnje.

To konkretno znači da će već iduće sezone svakome premijerligaškom klubu u raspodjeli tog novca pripasti u prosjeku (neće svi klubovi zaraditi identične iznose) 23 milijuna funti. Dosadašnji je prosjek po sezoni od inozemnih TV prava iznosio deset milijuna funti.

Independent zaključuje da se na tržištima diljem svijeta vodila ljuta borba za dobivanje TV prava, pogotovo u Aziji. Vjeruje se da je kraljevska obitelj Emirata Abu Dhabi, čiji je član, Šeik Mansour, vlasnik Manchester Cityja, platila 200 milijuna funti za prava prijenosa kad je područje Bliskog istoka i Sjeverne Afrike u pitanju.

Fox i Setanta, prema istom izvoru, zadržali su prava prenošenja za sjevernoamerički kontinent i Karibe, dok je Fox Latin i dalje u vlasništvu prava za Južnu Ameriku. ESPN Star će nastaviti prenositi utakmice Premiershipa za 18 najvećih država u Aziji.

Pročitajte više