LIGE PETICE

Najveći luzer protiv najvećeg pobjednika njemačkog nogometa večeras u finalu kupa

Foto: Gulliver / Getty Images

FINALE njemačkog Pokala igra se od 20 sati na Olimpijskom stadionu u Berlinu.

"Dajte trofej Bayernu." Finale koje se ne treba igrati

Sudeći prema recentnoj povijesti i reputaciji rivala za naslov pobjednika kupa, Bayerna i Bayera, trofej bi se i bez odigravanja utakmice mogao dodijeliti Bavarcima. Ne samo zato što je klub iz Leverkusena svoj posljednji trofej osvojio još 1993. nego i jer je od tada čak devet puta bio drugi ili izgubio u finalima. 

Pet puta je bio viceprvak Bundeslige, dva puta je pao u finalu njemačkog lupa te po jednom u finalu Lige prvaka i u ni približno jednako važnom njemačkom superkupu. Međutim, i ta izgubljena utakmica za trofej ide u prilog tvrdnjama da je Bayer najveći gubitnik njemačkog nogometa.

Pamtimo mnoge luzere, ali nitko nije bio veći od Bayera 2002.

Zidaneov nezaboravni gol, kojim je Bayeru uzeo naslov u finalu Lige prvaka 2002. 

To je nezaboravno dokazao na kraju sezone 2001./02., kada je momčad s jakim hrvatskim štihom (Boris Živković, Marko Babić, Jurica Vranješ, epizodisti Frank Jurić i Mile Božić, a i Thomas Brdarić je porijeklom Hrvat) u razmaku od desetak dana tijesno završila Bundesligu kao druga, izgubila finale kupa i finale Lige prvaka, "onim" Zidaneovim golom. Takva sportska tragedija, da se potencijalna trostruka kruna u završnici pretvori u sezonu bez trofeja, dogodila se još samo Barceloni 1986.

No Barca se nakon te bolne završnice sezone mnogo puta utješila nizom trofeja, a Bayer je od 2002., kada je prozvan Neverkusen ili Luserkusen, nastavio u skladu s nadimcima. Kako bi mu najluzerskija sezona bila još gora, pobrinuo se njegov protivnik u današnjem finalu kupa. Bayern je po svom običaju da pokupuje najbolje igrače svakog njemačkog kluba koji se drzne ugroziti mu primat te 2002. Bayeru uzeo Michaela Ballacka i Ze Roberta.

Bayern je uvijek tu da pokaže Bayeru gdje mu je mjesto

To je jako zaboljelo Bayer i njegove navijače, ali ne više od onog dvije godine ranije. Tada su morali biti prvaci Njemačke, ali su u samoj završnici prvenstva ostali bez naslova iako su imali lakši raspored od Bayerna. Vječni njemački prvak ovaj naslov im je uzeo zbog bolje gol-razlike

Bayer od 1993. nije osvojio ništa. Bayern je u istom razdoblju trofeje podizao 46 puta

Vidjeli smo kako izgleda Bayerov luzerski niz od 1993. naovamo. U istom razdoblju Bayern je osvojio 46 trofeja. Prvak Njemačke bio je 18 puta, kup je uzeo 11 puta, njemački Liga kup šest puta, nacionalni superkup pet puta. Ligu prvaka osvojio je dva puta, Kup UEFA jednom, kao i kontinentalni Superkup, klupski SP i Interkontinentalni kup. 

Posljednji trijumfi Bayerna u njemačkom kupu

Pročitajte više