NHL: UVEDEN "LOCKOUT"

Vodstvo Sjevernoameričke profesionalne hokejaške lige (NHL) je u srijedu nakon isteka kolektivnog ugovora između lige i igračkog sindikata (NHLPA) uvelo prekid svih aktivnosti u ligi, što se u SADu naziva "lockout". L

Zadnji "lockout" NHL je doživio u sezoni 1994/95, kada je ipak odigrana skraćena liga, no sada se čini da ove sezone uopće neće ni biti, a komesar lige Garry Bettman tvrdi da je u opasnosti i održavanje NHL lige u sezoni 2005/06.



Vodstvo i igrači ni nakon tri maratonska sastanka nisu uspjeli riješiti problem "salary capa", koji određuje visinu plaća igrača u jednom klubu. Vodstvo NHL lige tvrdi da je zbog neracionalne politike plaća u zadnjih deset godina izgubilo 1.8 milijardi dolara, dok bankrot zbog gubitaka prijeti klubovima iz Buffala, Los Angelesa, Ottawe i Pittsburgha. Igrački sindikat (NHLPA) ostaje pri sporazumu o dogovorenim plaćama i ne želi popustiti pri utvrđivanju kriterija oko razmjernih postotaka prihoda kluba i plaćanja hokejaša.

NHL liga je trebala započeti 13. listopada, a zadnji puta se prvenstvo nije igralo davne 1919. Tada je razlog bio epidemija španjolske gripe.

(Hina) xrš yrš

Pročitajte više