Nijemci gladni trofeja: Nestabilna obrana jedino je od čega strahujemo

ZA MOMČAD koja nije osvojila europsku titulu posljednjih dvanaest godina, od 1996. godine, njemačka reprezentativna vrsta je poprilično uvjerena u svoj uspjeh na predstojećoj europskoj smotri.

Momčad koja je 2006. godine odličnu predstavu na Svjetskom prvenstvu u domovini okrunila trećim mjestom, unatoč kritikama kojima su zasuli Juergena Klinsmanna uoči starta, smatra sebe najvećim favoritom na Euru 2008.

Njemačka vrsta počela je godinu deklasiravši u prijateljskim utakmicama oba domaćina, Švicarsku sa 4:0 i Austriju 3:0.

"Imamo momčad za otići na Europsko prvenstvo i tamo učiniti mnogo", rekao je za njemačke medije kapetan momčadi Michael Ballack nakon tih sjajnih predstava.

Od završetka Svjetskog prvenstava, momčad Joachima Loewa ima impozantan broj pobjeda - petnaest, i tek dvije izgubljene utakmice. Održavanjem kontinuirano dobre igre u kvalifikacijskoj rundi, među prvih nekoliko momčadi Nijemci su osigurali odlazak na Euro, a jedina mrlja u tom periodu dobre igre bio je poraz od vrlo jake Češke (0:3) u trenucima kada je nastup na Euru već bio osiguran.

"Nemamo superzvijezde, ali imamo tim"

Njemačka nema superzvijezde. Čak niti Michael Ballack ne uživa taj status, ali ipak se uzima kao ključni igrač momčadi.

"U velikoj je formi, dobro igra, dosegnuo je finale Lige prvaka sa Chelseaom i još je uvijek u igri za osvajanje Premier League", pohvalio je svog veznjaka trener Elfa Joachima Loewa.


Usprkos Ballackovoj ozljedi gležnja koja je trajala gotovo čitav kvalifikacijski period, Njemačka se kvalificirala bez većih problema i pokazala kako nije jedna od momčadi koja svoju igru podređuje pojedincima.

"Mi smo tim i tako igramo. Njemačka je oduvijek tako igrala - timski", završio je misao Loew.

Trener njemačke nacionalne vrste osvrće se i na neigranje nekih prvotimaca u svojim momčadima;

"Lukas Podolski je rezerva u Bayern Münchenu, ali redovito zabija za reprezentaciju. Jens Lehmann jedva da brani na vratima Arsenala, ali za nacionalnu vrstu nije primio gol čak 621 minutu."

Kurany gladan dokazivanja

Obrana je jedini nedostatak njemačke momčadi, jer se ovdje često događaju nepredvidivi i neorganizirani potezi, ponajprije centralnog braniča Christopha Metzeldera koji se većinu sezone mučio s ozljedom stopala i njegova je forma upitna."

"Ovdje se moramo paziti. Nemamo adekvatnih zamjena na tim pozicijama", osvrnuo se trener na svoju obranu.

Svi njemački nogometni stručnjaci apostrofiraju opasni vezni red, predvođen Ballackom i Berndom Schneidrom, kao i jedan od najjačih napadačkih tandema u europi - Klose i Podolski.


Mlada napadačka nada Podolski odigrao je vrlo kvalitetnu predstavu na Svjetskom prvenstvu dok je njegov suigrač u vrhu napada Miroslav Klose bio najbolji strijelac prvenstva. Ne smijemo zanemariti niti napadača Stuttgarta Maria Gomeza koji je sa šest golova u devet nastupa najbolji izbor za trenera Loewa. Kevin Kuranyi je izostao sa popisa za Svjetsko prvenstvo i gladan je dokazivanja na sljedećem velikom natjecanju, pa ne bi čudilo kako bi upravo on mogao zaigrati u prvoj postavi Elfa.

Njemački strateg Loew je rezimirao situaciju u momčadi riječima:

"Njemačka ima solidnu momčad, ali ima mogućnost i htijenje izvući najbolje i zasigurno nas nitko neće lako pobijediti."

"Od 1996. Njemačka nije osvojila turnir, možda je upravo sada vrijeme da to napravi", rekao je za kraj Joachim Loew.

R.J.
Foto: AFP

Pročitajte više