hr klubovi u europi

Nikad luđe europsko ljeto: Prvak HNL-a kreće prije svih, Hajduk će navijati za Dinamo

Guliver Image

JUČERAŠNJIM remijem protiv Varaždina (1:1) Osijek se praktički izbacio iz utrke za naslov prvaka.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

Osječanima igra još samo teorija prema kojoj Dinamo u preostala četiri kola i zaostaloj utakmici protiv Hajduka ne smije osvojiti šest bodova, a Bjeličina momčad morala bi dobiti sve utakmice do kraja.

Ne dogodi li se epska senzacija, Dinamo će obraniti naslov prvaka i osvojiti 22. naslov u povijesti HNL-a, čime će se plasirati i u kvalifikacije za Ligu prvaka. Za razliku od ove, HNL će sljedeće sezone opet imati samo jednog predstavnika u Ligi prvaka, dok će drugoplasirana i trećeplasirana momčad te pobjednik Kupa ući u kvalifikacije za Konferencijsku ligu.

Zbog restrukturiranja europskih natjecanja pa tako i Lige prvaka, hrvatski prvak (tko god on bio) u kvalifikacije za sljedeću sezonu Lige prvaka uključuje se već u 1. pretkolu, odnosno u vrijeme završnice Europskog prvenstva.

Preustroj eurokupova

Tako će (najvjerojatnije) Dinamo na svoj europski put krenuti već 6. ili 7. srpnja, prije nego svi ostali europski klubovi, a protivnika će saznati u ždrijebu 15. lipnja. Dinamo će u čitavoj fazi kvalifikacija biti nositelj, no u 1. pretkolo bi mogao ući jako oslabljen budući da se može dogoditi da hrvatska reprezentacija daleko dogura na Euru, a i ako ne dogura, reprezentativcima iz Maksimira trebat će barem malo odmora uoči nove sezone.

Dinamu (ili Osijeku) je vrlo važno da prođe 1. pretkolo jer mu to jamči najmanje ulazak u 3. pretkolo Europa lige. U tom natjecanju će sljedeće sezone biti puno manje klubova pa se kvalifikacije igraju tek od 3. pretkola. Ispadanje u 2. pretkolu Lige prvaka znači ulazak u 3. pretkolo Europa lige, ispadanje u 3. pretkolu LP-a znači ulazak u play-off EL-a, a poraz u play-offu Lige prvaka donosi ulazak u skupine EL-a.

U Konferencijsku ligu idu druga i treća momčad HNL-a te pobjednik Kupa, a u finalu su Dinamo i Istra. Osvoji li Dinamo Kup, u Konferencijsku ligu će i četvrta momčad HNL-a. Ako Kup senzacionalno osvoji Istra, onda bi ona u Konferencijsku ligu ušla s drugom i trećom momčadi HNL-a. Za Hajduk je jedina realna šansa da se dočepa Europe pobjeda Dinama u finalu jer bi to otvorilo europski put i četvrtoj momčadi HNL-a, a Hajduk za trećim mjestom trenutačno zaostaje devet bodova, uz utakmicu manje.

Konferencijska liga uopće nije bezvezno natjecanje

Hrvatski klubovi u novu Konferencijsku ligu ulaze u 2. pretkolu. Status nositelja sigurno bi imala Rijeka, vjerojatno Hajduk, a Osijek, Gorica ili Istra uz jako puno sreće. Protivnike će saznati u ždrijebu 16. lipnja, a utakmice će se igrati 22. i 29 srpnja.

Iako je generalan stav o Konferencijskoj ligi kao o "bezveznom" natjecanju, to uopće nije slučaj. Hrvatskim klubovima u 2. pretkolu prijete Partizan, Molde, Rosenborg, BATE Borisov, dva škotska kluba, druga momčad grčke lige te pobjednik kupa, četvrta momčad ruske lige, poljski doprvak i, između ostalih, 13 poraženih klubova iz 1. pretkola Lige prvaka.

Pročitajte više