Niko, večeras je tvoja šansa

TOTTENHAM je ove sezone već zapaprio crno-plavom dijelu Milana. Sada isto žele napraviti i crveno-crnom dijelu San Sira u večerašnjoj utakmici osmine finala Lige prvaka.

Spursi su u skupini Lige prvaka najprije na San Siru izgubili od Intera 4:3, potom su na svome White Hart Laneu dva tjedna kasnije slavili 3:1 te tako završili na prvom mjestu u grupi, ispred aktualnog europskog prvaka. Unatoč tome što su bili nositelji prilikom ždrijeba osmine finala, Spursi nisu imali previše sreće, za plasman u četvrtfinale će morati preskočiti Milan, trenutno vodeću momčad talijanskog prvenstva.

Prvi je dvoboj na rasporedu je večeras kada će Tottenham drugi put ove sezone istrčati na San Siro. Ovaj put, međutim, bez Garetha Balea, potvrdio je u ponedjeljak menadžer Spursa Harry Redknapp. Velški ljevak je postigao sva tri pogotka Interu u spomenutom porazu, a onda i dvaput asistirao u pobjedi u Londonu. Problemi s leđima ovaj su ga put udaljili od mogućnosti da i nastupi protiv Milana, ali za utjehu Tottenhamovim navijačima, Bale bi mogao biti spreman za uzvrat.

I drugi motor Tottenhama, Luka Modrić, proteklih je dana izvan pogona zbog operacije slijepog crijeva. Luka je stigao u Milan, sinoć je trenirao s momčadi, no teško da će nastupiti. Redknappu nije lako, ali momčad, unatoč nevoljama, igra dobro, o čemu svjedoče pobjede u tri posljednja kola Premierlige. Za zadnje dvije, protiv Boltona i Sunderlanda, zaslužan je bio Niko Kranjčar koji je u obje utakmice zabio pobjednički pogodak.

Kranjčar je tim golovima i izostankom Balea osigurao toliko zazivano mjesto u početnom sastavu. Niko će krenuti na lijevoj strani veznog reda što je pozicija koju najviše voli igrati i od Redknappa je ovu sezonu inzistirao da igra na tom mjestu, a ne primjerice na desnoj strani. U svakom slučaju, bit će ovo velika prilika za mlađeg Kranjčara da se konačno dokaže u velikoj utakmici i pokaže Redknappu da ga je ove sezone neopravdano hladio na klupi.

Vedran Ćorluka bi trebao dobiti prednost na desnom boku, a u izostanku Balea, Modrića, Huddlestona i Jenasa od prve minute večeras će krenuti brazilski veznjak Sandro. Zanimljivo je da Tottenham nije prijavio Sandra za natjecanje po skupinama. Peter Crouch također nije najspremniji i večeras od prve minute u napadu možemo očekivati Defoea.

Allegri: Nema veze što Bale ne igra

I dok se Tottenham bori za mjesto u Ligi prvaka i sljedeće sezone, Milan uživa na vrhu Serije A s tri boda prednosti ispred Napolija. Iako sastav Massimiliana Allegrija prilično oscilira u zadnje vrijeme, činjenica je da je bez poraza još od 18. prosinca kada je izgubio od Rome. U prvoj fazi Lige prvaka Rossoneri nisu mogli do prvog mjesta u skupini G pored Real Madrida, ali to nije smanjilo njihove ambicije i želju da već ove sezone dođu do svoga osmog naslova europskog prvaka.


"Nije važno što Bale neće igrati, Tottenhamu je dobro išlo bez njega. Vrlo su neugodna momčad s koliko izuzetno kvalitetnih igrača. U posljednje dvije sezone engleski klubovi su izbacili Milan pa moramo biti oprezni. Statistika mi puno ne znači i mislim da imamo lijepu šansu ući u četvrtfinale", rekao je trener Milana Massimiliano Allegri.

S druge strane, Harry Redknapp nije uplašen velikim Milanom.

"Imam gomilu igrača s međunarodnim iskustvom. Mnogi su igrali na Svjetskim prvenstvima, kao i mnoge druge utakmice na vrhunskom nivou, tako da neiskustvo ne vidim kao problem. Moji su Hrvati bili na Wembleyju i pobijedili Englesku u velikom kvalifikacijskom okršaju za Euro 2008. Svi su vrlo iskusni. Imam i engleske reprezentativce poput Croucha, Lennona i Defoea, zatim Nizozemca Van der Vaarta... Mislim da moji igrači neće biti pod dojmom. Mislim da jedva čekaju utakmicu. Milan je pravi suparnik za nas, protivnik po mjeri. Golem je to klub. Mi, međutim, imamo izgleda odigrati dobru utakmicu. Da, mislim da je ždrijeb bio dobar za nas", kaže menadžer Spursa.

Vjerojatni sastavi:

Milan (4-3-3): Abbiati – Oddo, Nesta, Thiago Silva, Antonini – Gattuso, Flamini, Boateng – Pato, Ibrahimović, Robinho

Tottenham (4-2-3-1):
Gomes – Ćorluka, Dawson, Gallas, Assou-Ekotto – Sandro, Palacios – Lennon, Van der Vaart, Kranjčar – Defoe


Izostanci:

Milan: Allegri ne može računati na ozlijeđenog Andreu Pirla i Massima Ambrosinija, kao ni na novopridošle Marka van Bommela, Antonija Cassana i Urbyja Emanuelsona koji nemaju pravo nastupa.

Tottenham: Najveći Redknappov problem je izostanak ozlijeđenog Balea, a mala je vjerojatnost da će zaigrati Modrić. Van der Vaart bi ipak trebao biti u sastavu. Zbog ozljeda neće igrati ni Younis Kaboul, Ledley King i Tom Huddlestone, a zbog suspenzije Jermaine Jenas.
 

Zanimljivosti:

• Ove su se dvije momčadi zadnji put u službenim utakmicama susrele u sezoni 1971./72. u polufinalu Kupa Uefe. Tottenham je prošao u finale nakon pobjede 2:1 u Londonu i 1:0 u Milanu. Zanimljivo je da je vratar Milana tada bio Fabio Cudicini, otac današnjeg rezervnog golmana Tottenhama Carla Cudicinija.

• Tottenham je u fazi natjecanja po skupinama postigao najviše pogodaka, zajedno s gradskim rivalom Arsenalom, čak 18. Milan je, s druge strane, u osminu finala prošao s najmanjim brojem bodova, osam, i najmanjim brojem postignutih golova, sedam, koliko su zabili i Manchester United i Kobenhavn.

• Nakon pobjede protiv Liverpoola u finalu Lige prvaka 2007., Milan nije uspio doći do slavlja protiv engleskih klubova u pet sljedećih utakmica.

• Spomenuti Carlo Cudicini prošao je Milanovu školu nogometa i zaigrao za Rossonere u dvije utakmice Lige prvaka, ali nikad u Seriji A. S druge strane, današnji veznjak Milana Kevin-Prince Boateng je od 2007. do 2009. bio član Tottenhama.

 

Forma:

Milan:

POBJEDA Parma 4:0 (doma), Serie A, 12. veljače

REMI Genoa 1:1 (vani), Serie A, 6. veljače

REMI Lazio 0:0 (doma), Serie A, 1. veljače

POBJEDA Catania 2:0 (vani), Serie A, 29. siječnja

POBJEDA Sampdoria 2:1 (vani), Talijanski kup, 26. siječnja

 

Tottenham:

POBJEDA Sunderland 2:1 (vani), Premiership, 12. veljače

POBJEDA Bolton 2:1 (doma), Premiership, 5. veljače

POBJEDA Blackburn 1:0 (vani), Premiership, 2. veljače

PORAZ Fulham 4:0 (vani), FA Cup, 30. siječnja

Pročitajte više