Nitko kao Mamić: ZZD otkriva sve laži i obmane Dinamovog dopredsjednika

KAD god bi mu se zatresla stolica u Maksimiru, Zdravko Mamić je imao savršeni obrambeni mehanizam - provaliti u javnosti bilo kakav podatak koji će ili skrenuti pozornost s njega ili veličati njegove velike uspjehe na čelu Dinama. Inicijativa Zajedno za Dinamo napravila je popis od dvadeset najvećih laži i obmana Zdravka Mamića kojim nastavljaju svoju borbu za oslobođenje voljenog kluba iz ruku braće Mamić.

Jedna od najzanimljivijih laži su one o uspješnosti Dinama. Mamić često ističe kako je "Dinamo pod njegovom vladavinom u posljednjih pet godina ostvario najveće uspjehe u povijesti kluba". Činjenica je da je Dinamov europski koeficijent u konstantnom padu od 2001. godine do danas sa 32,999 do današnjih 14,466, a u Europi su u posljednjih pet godina osvojili 18 od mogućih 60 bodova, točno 30 posto. Mamić tvrdi kako je Dinamo najuspješniji klub sa prostora bivše Jugoslavije, a tu besmislicu sa podsmjehom će dočekati navijači Partizana koji znaju da su "crno-beli" u Mamićevoj eri izborili proljeće u Europi te dva puta igrali Ligu prvaka. Njihov koeficijent je sukladno tome i rastao, za razliku od Dinamovog.

Ne tako davno Mamić je uvjeravao cijelu Hrvatsku kako njegov klub ima 1 780 000 navijača, a da je u posljednjih pet godina dobio 135 000 novih, no o toj izmišljotini najbolje govori broj navijača na tribinama i samo 7000 članova kluba.

"Nema sukoba interesa", tvrdi Mamić o slučaju menadžerskih poslova svog sina koji je zastupao nekoliko Dinamovih igrača među kojima i Luku Modrića. Činjenica je da sukob interesa postoji samim time što je Zdravko Mamić na čelu Dinama, a njegov sin licencirani menadžer. Vezano uz taj slučaj, ZZD otkriva kako je Mamić lagao da je agencija njegovog sina ugašena 1992. godine. Tvrde kako je Mamić sports agency osnovana 2000. godine, a likvidirana je pet godina kasnije kada je Mamić osnovao novu, "ASA", koja je zastupala nekoliko Dinamovih igrača.

"U reviziji poslovanja kluba koju je Zdravko Mamić sam naručio stoji da je u razdoblju od 2006. do kraja 2009. godine na račun NK Dinama sjelo je više od 784 milijuna kuna. Od toga je 358 milijuna kuna sjelo od transfera igrača, dok je preostalih 425,9 milijuna kuna stiglo iz poslovnih aktivnosti kluba. Od tih poslovnih aktivnosti je 25,3 milijuna kuna sjelo od prihoda ulaznica, 189,6 milijuna kuna od uplata sponzora kluba, 25,2 milijuna kuna od UEFA-e, te 110 milijuna kuna iz proračuna grada Zagreba. Ostalih 75,8 milijuna kuna klub je primio od ostalih aktivnosti poput naknada za pravo emitiranja, donacija i ostalog", navodi Inicijativa vezano uz Mamićeve tvrdnje kako Dinamovih 90 posto prihoda čini novac iz inozemstva (od transfera).

Mamić je nekoliko puta ponovio kako nikada nije vidio Statut Dinama, ali to ga nije omelo da javno tvrdi kako je Statut kluba javan. U isto vrijeme glavni direktor Damir Vrbanović tvrdi: "Statut ne želimo učiniti javnim, uvid u njega imaju samo članovi skupštine i nadležni organi". Mamić se kleo vlastitom djecom da nitko nije tražio uvid u Statut, ali tražen je na javnoj tribini u kolovozu 2010. i u gradskoj Skupštini gdje su isto zahtijevali Boris Šprem i Josip Kregar.

Mamić je lažno tvrdio kako predstavnici Inicijative nisu bili pušteni na posljednju Skupštinu jer vodstvo kluba nije znalo da će doći. ZZD tvrdi kako su svoj dolazak najavili upravi kluba dan ranije, kao i preko medija.

Sve Mamićeve laži i obmane pročitajte na stranici Inicijative.

Pročitajte više