EURO 2020

Nizozemski novi val potopio Njemačku kao nikada do sad

Foto: EPA

NOVI VAL. Tako je reprezentacija Nizozemske naslovila sjajan video koji je objavila na dan kvalifikacijske utakmice za Euro kod najvećeg rivala Njemačke. Video je za Nizozemce bio motivacijski, a prema Nijemcima provokativan.

Počinje snimkom udaranja valova o stijene i dramatičnim riječima naratora: "Novi val dolazi..." Nakon toga se redaju ubrzano montirane slike auta s njemačkim tablicama na nizozemskim plažama na koje su surferi došli uživati u susjednoj zemlji. To je praćeno glasom koji govori: "Znamo da volite naše valove... Nadamo se da ćete voljeti i naš novi val."

Nizozemci su spektakularnim videom najavili istu takvu utakmicu

Onda kreću snimke najatraktivnijih golova i poteza slavnih nizozemskih reprezentativaca iz prošlosti. Od Cruyffa preko Van Bastena, Gullita i Bergkampa do Sneijdera, Van Persieja i Robbena. 

"Drugačiji sanjari, isti san...", hipnotički ponavlja narator i tada kamera skreće na najnovije nizozemske sanjare: Van Dijka, De Jonga, De Ligta i Depaya koji izazivački poziraju uz iste takve poruke Nijemcima.

Sve ovo je i više nego dovoljno da ponovno potakne jedno od najvećih rivalstava u nogometu. Ono je, premda ionako vruće, dodatno podgrijano tako što su u manje od godinu dana najveći suparnici odigrali čak tri sjajne utakmice.

Najveće rivalstvo potaknuto je s tri sjajne utakmice u manje od godinu dana

U listopadu prošle godine Nizozemska je u Ligi nacija u Amsterdamu pobijedila Njemačku 3:0. Mjesec dana kasnije Njemačka je bila nadohvat važnog revanša u Gelsenkirchenu kad je pet minuta prije kraja vodila 2:0. No Nizozemska je ipak uspjela izjednačiti na konačnih 2:2 i tako preko Njemačke, koju je ranije izbacila iz elitne skupine Lige nacija, dramatično izborila final four novog natjecanja.

Kvalifikacije za EP 2020. opet su spojile Nizozemsku i Njemačku, koje su prvi meč u skupini igrale u ožujku u Amsterdamu. Gosti su poveli 2:0, Nizozemci su se vratili, no Nijemci su u posljednjoj minuti zabili za pobjedu 3:2.  

Spektakl u Hamburgu zasjenio je nedavne nastavke

I onda je sinoć bio red na četvrtu utakmicu najvećih rivala u kratkom roku, koja je bila baš kao i sve koje su joj recentno prethodile. Spektakularna. Njemačka je povela već u 9. minuti golom Gnabryja nakon gužve u gostujućem šesnaestercu. Bayernov napadač zakucao je odbijanac u gol.

Prvi povijesni događaj

Nizozemci su izjednačili u 59. minuti nakon krasne akcije i tako počeli poluvrijeme za povijest njihove reprezentacije. Babel je ubacio s lijeve strane, a De Jong je majstorski prevario Schulza i rutinski u desetom nastupu, točno na godišnjicu debija u narančastom dresu, zabio svoj prvi gol za Nizozemsku.

Već je to što je igrač koji će obilježiti sljedeće desetljeće na ovoj utakmici zabio prvijenac za reprezentaciju dovoljno da meč uđe u anale.

Utakmica se okrenula sedam minuta kasnije kad je njemački branič Jonathan Tah nespretno skrenuo loptu u vlastiti gol, ali je Nijemcima nadu u 66. minuti vratio Matthijs de Ligt, koji je igrao rukom u kaznenom prostoru. Penal je rutinski realizirao Toni Kroos za 2:2.

U 79. minuti debitanta Donyella Malena sjajnom loptom između trojice njemačkih braniča nalazi Georginio Wijnaldum, a 20-godišnji napadač je rutinski zabio za 2:3. Konačnih 2:4 postavio je u sudačkoj nadoknadi na asistenciju Memphisa Depaya.

Nizozemska je odigrala sjajnu utakmicu i po krilima je razvlačila i uništavala njemačku obranu te je prvi put u povijesti Nijemcima u gostima zabila četiri gola.

Četiri gola za sva vremena

Osim što su najvećem rivalu nanijeli posebno bolan poraz, poluvremenom iz snova Nizozemci su prvi put od 2014. u drugom dijelu utakmice postigla četiri zgoditka.

Posljednji put to im je uspjelo u još jednoj epskoj pobjedi, 5:1 protiv Španjolske u skupini SP-a.

Zbog zakonskih restrikcija i TV prava portali ne smiju objavljivati videomaterijale, ali snimke golova s utakmice Njemačka - Nizozemska 2:4 možete pogledati OVDJE

Nizozemska je tako višestruko povijesnom pobjedom do kraja zakomplicirala situaciju na vrhu kvalifikacijske skupine: 

Rezultati by SofaScore

Pročitajte više