Nijemci mogu biti sretni: Poljski tragičar propustio srušiti svjetske prvake

Foto: Hina

U JEDNOJ od najdosadnijih utakmica odigranih na Euru u Francuskoj, Njemačka i Poljska odigrale su 0:0 u 2. kolu skupine C. Ova rezultat ide na ruku i jednoj i drugoj reprezentaciji koje su jednom nogom u osmini finala, ali Poljacima može biti žao što nisu srušili aktualne prvake svijeta. Razlog zašto nisu valja tražiti u Arkadiuszu Miliku, poljskom napadaču koji je promašio barem dvije stopostotne prilike.

Kamilica, a ne derbi

Pitanje je kako su uopće navijači na Stade de Franceu ostali budni gledajući ovu uspavanku. Mnogi su očekivali veliki europski derbi između prvaka svijeta i reprezentacije koja slovi za "dark horsea" ovog natjecanja, a na kraju smo dobili kamilicu.

Prvo poluvrijeme bilo je mučno pratiti. Doduše, početak susreta je obećavao jer su Nijemci od prve minute krenuli u juriš, ali to je bilo kratkog vijeka. Poljaci su se utvrdili na 30 metara od svog gola, zgusnuli su redove i to je manje više bilo to. Gledali smo kako su se igrači Njemačke nezainteresirano dodavali oko centra, dok su Poljaci bili fokusirani na obranu i kontru. Dovoljno je samo naglasiti kako je tijekom prvih 45 minuta upućeno ravno 0 udaraca u okvir protivničkog gola, s jedne i druge strane.

Milik - tragičar utakmice

No, oni koji su ostali budni mogli su u drugom poluvremenu doživjeti uzbuđenje. Odmah u prvim sekundama drugog dijela Poljaci su krenuli u brzu kontru. Krychowiak je petom ostavio loptu na desnom boku za Grosickog koji je sjajno centrirao na drugu stativu. Lopta je preletjela Boatenga, ali Milik, koji će se kasnije pretvoriti u pravog tragičara, nije bio fokusiran te je zakasnio za korak.

Njemačka je sramežljivo uzvratila preko krilnih igrača Howedesa i Hectora, ali ništa što Fabianski nije mogao ukrotiti bez problema. Njemački izborni Joachim Low napravio je nekoliko taktičkih izmjena. Ubacio je Shurrlea, kasnije i Gomeza, ali njegova se momčad probudila tek u posljednjim minutama utakmice. U međuvremenu, Poljaci su uspjeli promašiti još jednu stopostotnu šansu. I to opet Milik. 

Grosicki je u jednom naletu s lijeve strane dao povratnu loptu na 10 metara gdje je Milik čekao kao zapeta puška. Zaspala je cijela njemačka obrana, navijači su već počeli slaviti na i oko stadiona, ali poljski je napadač promašio cijelu loptu te se strovalio na pod.

Do kraja utakmice zapisali smo još priliku Howedesa u 85. minuti. Da je uspio štopati loptu Fabianski bi bio u velikim problemima, ali obzirom da nije utakmica je završila miroljubivih 0:0.

NJEMAČKA - POLJSKA 0:0

Tijek utakmice:

90' Još tri minute sudačke nadoknade.

85' Howedes! Nijemci su sada sjajno izigrali poljsku obranu s nekoliko kratkih dodavanja na vrhu šesnaesterca. Howedes je izbio u kazneni prostor, ali krivo je štopao loptu pa je Glik uspio očistiti.

77' Njemačka se budi u finišu utakmice. Poljaci su se vratili na 30 metara od gola, vrebaju iz kontre, dok Elf na sve moguće načine pokušava probiti protivničku obranu.

71' Izlazi Draxler, ulazi Gomez.

68' Ponovno nevjerojatan promašaj Poljske, točnije Milika! Poljaci su ponovno jurnuli u kontru, Lewa je majstorskikroz noge pustio loptu Grosickiju koji je s lijevog boka dao povratnu na 10 metara. Milik je tamo bio usamljen, ali čovjek je promašio cijelu loptu.

65' Low povlači Gotzea, ulazi Shurrle.

59' Lewandowski je krenuo sam prema golu nakon pogreške njemačkog veznog reda, ali Boateng je u posljednji trenutak uklizao!

58' Svi su čekali da Lewa opali po golu, ali poljski kapetan samo je dotaknuo loptu za Milika koji je snažno opalio, ali neprecizno.

57' Slobodni udarac za Poljsku. Udaljenost  25 metara. Izvođač Lewandowski.

46' Utakmica je na nastavljena, a Poljaci su odmah mogli i povesti. Krychowiak je petom ostavio loptu na desnom boku za Grosickog koji je sjajno centrirao na drugu stativu. Lopta je preletjela preko Boatenga, ali Milik je zakasnio za korak. 

45' Kraj dosadnog prvog poluvremena. Obje ekipe uputile su ravno 0 udaraca u okvir protivničkih vrata.

44' Sjećate se s koje je distance Modrić zabio Turcima? E pa, Khedira je probao s iste udaljenosti, ali njegov je udarac završio dva metra od gola.

42' Sada je i navijačima prekipjelo pa su počeli zviždati. Njemačka se igra nogometa oko centra, Poljaci ih prate i tako već nekoliko minuta.

33' Krychowiak je prekinuo njemački napad, okrenuo na kontru, ali ubrzo ga je ramenom srušio Ozil koji je za nagradu dobio žuti.

28' Sada traje taj pritisak Poljaka. Njemačka se već nekoliko minuta ne može sastati s loptom. Blaszszczykowski radi velike probleme Hummelsu i Hectoru.

26' Glik je poklonio loptu protivniku. Gotze je odmah uposlio Mullera koji je jurišao po desnom boku, ali nije uspio prosljediti loptu u peterac.

25' Evo Poljaka na njemačkoj polovici. Lewa je pokušao centrirati s desnog boka, ali lopta je na kraju završila u autu.

20' Njemačka ima posjed lopte, inicijativu, vrlo je agresivna po bokovima. S druge strane, Poljaci još uvijek nisu zaprijetili Neueru.

16' Muller je ukrao loptu Piszczeku, ušao u kazneni prostor te fino poslužio Kroosa koji je opalio preko gola.

15' Hummels je izgubio loptu u obrani, ali Lewandowskog nitko od Poljaka nije pratio u napadu. 

5' Njemačka je bolja u uvodu utakmice. Prvo je Gotze glavom tukao preko gola, a zatim je Hector tukao tik pokraj lijeve stative.

3' Khedira je odmah požutio na početku utakmice.

1' Počeo je susret na Stade de Franceu! 

0' Igrači su na terenu, himne su intonirane, sve je spremno za početak utakmice!

Njemačka: Neuer - Hector, Howedes, Hummels, Khedira, Ozil, Draxler, Muller, Boateng, Kroos, Gotze

Poljska: Fabianski - Pazdan, Jedrzejczyk, Maczynski, Milik, Lewandowski, Krychowiak, Grosicki, Glik, Blazczykowski, Piszczek

Pročitajte više