NJEMAČKA: TRENERSKE SMJENE NE POMAŽU

Otpuštanje trenera uobičajena je praksa u nogometnim klubovima u svim zemljama, no prema istraživanju njemačkog Sveučilišta u Muensteru, takav potez najčešće ne pomaže.

Istraživanje je obuhvatilo efekte 206 trenerskih smjena u njemačkoj Bundesligi u razdoblju između 1963. i 1998. godine.

"U tri ili četiri utakmice nakon smjene primjetan je napredak u igri, ali to je samo kratkotrajna pojava. Kada se u obzir uzme 12 utakmica prije smjene, te 12 nakon smjene, gotovo da i nema razlike u postignutim rezultatima", kazala je koautorica istraživanja Alexandra Tippenhauer.

Također, ova studija pokazuje da 70 posto klubova koji su promijenili trenera prvenstvo završava u posljednjoj trećini poretka.

Niti smjenjivanje trenera s ciljem izbjegavanja ispadanja nije previše učinkovito. Čak 59.6 posto klubova koji su se pokušali spasiti trenerskom smjenom je ispalo iz lige, dok je postotak onih koji su zadržali trenera, te svejedno ispali samo 37 posto.

U međuvremenu, ljubitelji sporta u Njemačkoj počeli su se kladiti na to koji će trener biti prvi smijenjen. Najviše izgleda daje se Williju Reimannu iz frankfurtskog Eintrachta.

Pročitajte više