ATP

"Novak me se plaši, osjetim to kad izlazimo na teren"

Foto: Guliver Image/Getty Images

STAN WAWRINKA od Novaka Đokovića je izgubio 21 meč u 27 međusobnih okršaja, ali poručuje da ga se srpski tenisač unatoč takvom omjeru plaši. 

Wawrinka i Đoković odigrali su neke od najboljih mečeva u posljednjih desetak godina, a posebno impresivna su tri koja su odigrali na Australian Openu od 2013. do 2015. godine. 

"Meč iz 2013. godine je bio jedan od najvećih u mojoj karijeri i prekretnica u mom životu. Poslije njega sam bio uništen, ali sam kasnije bio psihički puno jači za ostatak karijere", rekao je Wawrinka koji je tada izgubio 12:10 u petom setu.

"Nešto se dogodilo tog dana, nešto se promijenilo u mom nivou igranja. Rekao bih da sam tog dana vidio da mogu igrati s najvećim igračima na svijetu i da mogu ostvariti bolju karijeru."

Kasnije te godine Đoković se provukao u finale US Opena također u pet setova, a zatim je Wawrinka dobio četvrtfinale Australian Opena, finale Roland Garrosa 2015. godine te finale US Opena godinu kasnije.

"Poslije epskog meča na US Openu stigao je revanš u Australiji. Mnogi su očekivali da ćemo odigrati još jedan veliki meč, a ja sam počeo sumnjati u sebe nakon što je Novak dobio prvi set sa 6:2. Uspio sam se vratiti, otišli smo u peti set i rekao sam sebi: Ovog puta se neće izvući, ovo je moj trenutak!"

Wawrinka je do danas osvojio tri Grand Slama.

"Novak je od velike trojke uvijek bio onaj protiv kojeg sam najviše volio igrati. Njegov stil mi najviše odgovara iako me pobijedio toliko puta da se ne mogu ni izbrojati do tog broja. Znam da se me plaši na Grand Slamovima, osjetim to kad izlazimo na teren. Igrali smo na US Openu i osjetio sam da je napetiji jer je bio svjestan što sve mogu napraviti."

Embed from Getty Images

Pročitajte više