Od danas u Zagrebu najbolji svjetski odbojkaši na pijesku

ZAGREB će narednih dana biti centar svijeta odbojke na pijesku, danas počinje Vip Open. Na turniru će sudjelovati gotovo stotinu parova iz više od trideset zemalja, a nagradni fond prelazi 175 tisuća američkih dolara. Osim toga, natjecanje u Zagrebu donosi i bodove za skorašnje Olimpijske igre u Pekingu. Dobra stvar je što će na turniru nastupiti i četrnaest domaćih parova, što je najviše dosad.

Do četvrtka se igraju kvalifikacije, a osam parova će se pridružiti deset najboljih timova svijeta te dva para domaćina (Ivković i Križanović, Perić i Nojić) i dva para koji su dobili pozivnice.

Na današnjoj press konferenciji, Damir Radeljić, predsjednik Hrvatskog odbora obojke na pijesku, rekao je da samo nedostaje ljepše vrijeme kako bi sve bilo idealno.

"Dosad je prvih dana uvijek padala kiša ali očekujemo sutra bolje vrijeme, ostalo je sve u redu. Vjerujem da ćemo gledati dobru odbojku na ovom vrlo jakom turniru i da ćemo nakon njega dobiti neke putnike na Olimpijske igre", rekao je Radeljić.

Ovogodišnja novost je turnir za mlade

Mirta Kišak-Mučnjak, direktorica promocije, pozvala je sve mlađe igrače da se prijave na turnir za mlade koji će se igrati u nedjelju.

"Ove godine su isti sponzori i bogate nagrade ali imamo jednu novu stvar. Naime, organizirat ćemo turnir za mlade pa pozivam sve od šesnaest do dvadeset godina da se prijave. Njihov turnir će se igrati u nedjelju, a nagrada pobjednicima je pet tisuća kuna", rekla je Kišak-Mučnjak.

Araujo i Luiz na korak do Olimpijskih igara

Brazilski par Marcio Araujo i Fabio Luiz su na korak do Pekinga, a u Zagrebu mogu osvojiti bodove koji im nedostaju da i teoretski potvrde nastup.

"Ovo nam je vrlo važan turnir jer je to prvo natjecanje koje smo osvojili. To je bilo još 2005. i turnir u Zagrebu nam je vrlo drag. Hrvati su jako ljubazni, jako se trude ugoditi igračima, a  mi to vidimo. Ovdje nam ništa ne nedostaje i to nam je važno jer mislimo još dolaziti", rekao je Araujo.

Araujo: Sve su momčadi jako dobre

Araujo smatra da će imati veliku konkurenciju i da u Zagrebu nema favorita.

"Puno je tu dobrih momčadi koje mogu osvojiti turnir, zaista ne mogu nikoga izdvojiti jer su svi kvalitetni. Konkurencija je jaka i to je dobro jer se nikad ne zna tko će pobijediti. Neki timovi igraju loše pa proigraju, a neki dođu u sjajnoj formi pa podbace. To je odbojka i nikad se ne zna", rekao Araujo.

Nadzornica FIVB-a, Sara Sepavalli, kratko je rekla da je čula sve najbolje o turniru ali da se nada ljepšem i toplijem vremenu.

M.Pa.
Foto: K.H.

Pročitajte više