Ogorčene UEFA i FIFA staju na kraj politici u nogometu

NA PREPORUKU FIFA-e, UEFA je odlučila suspendirati albanski nogometni savez zbog miješanja politike u rad saveza.

FIFA optužuje Ministarstvo sporta koje neprestano pokušava utjecati na nezavisnost nogometne federacije.

Naime FIFA je početkom veljače dala ultimatum Albancima da odvoje politiku od sporta, no to se nije dogodilo. Albancima je od sada nadalje zabranjeno igrati kako prijateljske tako i službene utakmice!

Do daljnjega je odgođena utakmica kvalifikacija igrača do 21. godine između Albanije i Grčke zakazana za 26. ožujka a Albanci ne smiju sudjelovati na svim okupljanjima u okviru UEFA-e, suci i delegati ne smiju sudjelovati u radu.

Ovo pitanje bit će pokrenuto i na UEFA-inom Izvršnom Odboru 28. ožujka. IZ UEFA-e se nadaju da će se ovo pitanje riješiti u roku od dva mjeseca u suradnji s albanskom Vladom.

Madagaskar je također suspendiran zbog prevelikog političkog utjecaja na rad nogometnog saveza dok se u slučaju  Etiopije također želi omogućiti nesmetani rad  Saveza. 

UEFA i FIFA vrlo osjetljive na miješanje politike u nogomet

Prošloga tjedna po prstima su dobili Španjolci koji se poigravaju sa sudjelovanjem na Euru.

Španjolsko Ministarstvo sporta želi natjerati nogometni savez da prije travnja održi izbore za predsjednika obrazlažući da je to zato što se olimpijska reprezentacija nije plasirala na Olimpijske igre u Pekingu!

Shvaćajući tu naredbu uvredljivim, jer olimpijski nogomet nikako nije mjera uspješnosti rada, savez  to ne želi, a i ne mora prema FIFA-inom statutu. Dapače, skupština nogometnog saveza  je većinom od 80 posto glasova podržala termin izbora za kraj godine, a predsjednik Angel Maria Villar najavio je da neće popustiti pritiscima iz državnog Ministarstva sporta.

U međuvremenu Uefin predsjednik, Michel Platini, pokušava djelovati kao posrednik tako da moli španjolske političare da se ne miješaju u nogometne stvari, a Blattera da ipak odustane od kažnjavanja Španjolske. Kazna bi mogla biti i izbacivanje s EURA 2008.! Situacija se pomno prati.

Istaknimo primjer Turske, koja je također u ovom trenutku pod povećalom FIFA-e. Naime, turski savez je  jedini od 208 članica koji je zbog svoga nacionalnog zakona bez vlastitog statuta. Turska Vlada je obećala da će u svibnju prihvatiti kriterije i norme FIFA-e. FIFA nadzire i situaciju u Kuvajtu te u Dominikanskoj Republici.

Na listi zemalja koje su također pod istragom FIFA-e nalaze se i neki nogometni liliputanci poput Burkine Faso, Srednjoafričke Republike, Indonezije i Perua, čiji se političari osim politikom, kako se čini, žarko žele baviti i nogometom.

M.Š./Totalsport
Foto: AFP

Pročitajte više