Ponovno bakljada: Island dvaput zabio, a Mađari uzeli bod

Foto: Hina

MAĐARSKA i Island podijelili su bodove u drugom kolu skupine F, a susret su ponovno zasjenili neredi. Mađarski navijači potukli su se uoči utakmice s zaštitarima, a izjednačujući gol proslavili su bakljadom. Island je poveo u 40. minuti golom Gylfija Sigurdssona iz jedanaesterca, a izjednačio je Birkir Saevarsson autogolom u 88. minuti

Mađari su odlično otvorili susret, češće su bili pred golom Islanda, ali nisu uspijevali stvoriti konkretniju priliku. Sve njihove pokušaje islandska obrana lakoćom je otklanjala, a prvu pravu priliku na utakmici imali su upravo nogometaši u plavom.

Mađarska obrana zaboravila je nakratko Sigthorssona, koji se zavukao iza posljednje linije, ali veteran na mađarskom golu Gabor Kiraly odlično je obranio.



 


Iskusni Kiraly poklonio prvi gol Islandu


Inicijativa Mađarske nastavila se i nakon te prilike, ali pogreška iskusnog Kiralyja koštala ih je prvog gola. Mađarskom veteranu ispala je lopta iz ruke nakon kornera Islanda, a do nje su se dočepali islandski igrači. Tamas Kadar nije imao izbora i srušio je Arona Gunnarssona, a sudac je bez oklijevanja pokazao na bijelu točku. Gylfi Sigurdsson bio je siguran s bijele točke poslavši Kiralyja u jednu, a loptu u drugu stranu za vodstvo Islanda. Pet od svojih posljednjih šest golova za reprezentaciju zabio je upravo iz najstrože kazne.


Mađari su prvi put u svojoj povijesti primili iz jedanaesterca na Euru, ali vodstvo Islanda nije ih pokolebalo. Nastavili su pritiskati Island, ali bez izraženih prilika. Dvojac na klupi islandske reprezentacije uočio je kako će njihovi igrači teško izdržati do kraja utakmice, pa je pola sata prije kraja počeo zatvarati utakmicu, a mađarski kolega Bernd Storck učinio je suprotno i uveo sve svoje napadače s klupe.

Petnaest minuta prije kraja susreta na travnjaku je imao trojicu klasičnih napadača i dva ofenzivna krila u igri, a izrazita ofenziva isplatila mu se tek dvije minute uoči kraja. Nemanja Nikolić pobjegao je obrani Islanda i dao povratnu loptu na peterac, a Birkir Saevarsson gurnuo je loptu u vlastitu mrežu.

Ponovno bakljada

Gol mađarske reprezentacije probudio je huligane na tribinama koji su zapalili nekoliko baklji, ali za razliku od utakmice Hrvatske i Češke, sudac nije morao prekidati utakmicu.

Pri kraju utakmice legendarni islandski nogometaš Eidur Gudjohnsen ušao je u igru i s 37 godina postao peti najstariji igrač u povijesti Eura, dvojica starijih Zoltan Gera i Gabor Kiraly već su bili na travnjaku, a u posljednjoj akciji na susretu mogao je zabiti za pobjedu. Nakon slobodnog udarca lopta se od živog zida odbila ravno u noge Gudjohnsenu, ali njegov udarac Mađari su blokirali i proslavili važan bod.


Mađari nakon dva kola imaju četiri boda i vodeći su u skupini F, a Island je ostao neporažen na Europskim prvenstvima osvojivši svoj drugi bod.

Tijek utakmice:

Kraj.

90'
Igrat će se još tri minute nadoknade.

88. minuta: GOOOOOOOOOOOOL za Mađarsku! 1:1, autogol
Birkir Saevarsson. Mađarski izbornik ima čak petoricu napadača na terenu, a njegova totalna ofenziva napokon se isplatila. Nikolić je odlično dodao u sredinu, a Birkir Saevarson gurnuo je loptu u vlastitu mrežu.

85'
Legendarni Eidur Gudjohnsen ušao je za Island, svoju posljednju zamjenu napravio je i mađarski izbornik Bernd Storck.

81'
Islanđani čuvaju prednost i ne prežu pred žestokim faulovima, u posljednjih deset minuta dvojica plavih su požutjeli zbog prekršaja.

75'
Dzsudzsak je opalio silovito iz slobonjaka, ali ravno u Haldarssona koji ovaj put nije imao problema i sigurno je uhvatio njegov udarac.

71'
Centaršut s lijeve strane preletjeo je Haldorssona, ali Skulasson je bio priseban i očistio u korner.

68'
Islandski izbornik napravio je dvije izmjene dosad i pokušat će se zatvoriti u posljednjih 20 minuta, a mađarski šef također je uveo dvojicu igrača i krenuo po izjednačenje.

66'
Dzsudzsak je zaprijetio iz slobodnog udara s 35 metara, ali Haldorsson odlično brani.

63'
Sigthorsson ovaj puta puca glavom, ali iz izgledne prilike nije oozbiljnije ugrozio Kiralyja.

56'
Bodvarsson pokušao je atraktivno škaricama nakon slobodnog udarca, ali pogodio je gornji dio tribine.

53'
Mađari su nastavili pritiskati, ali visoka i čvrsta islandska obrana sve prijetnje otklanja lakoćom.

49'
Mađarska reprezentacija pokušala je s uigranom akcijom nakon slobodnog udarca Dzsudzsaka, ali Gerin udarac otišao je preko gola.

46'
Sudac Karašev dao je znak za početak drugog dijela.

 

 

Nakon tučnjave s početka poluvremena stižu fotografije mađarskog huligana koji je u bijegu pred policijom i zaštitarima pokušao protrčati preko zastave i pao.

 

45' Kraj prvog poluvremena u Marseilleu.

45.
Mađarska je prvi put u svojoj povijesti primila iz jedanaesterca na Euru.

 


40. minuta: GOOOOOOOOOOOOL za Island! 1:0, strijelac Gylfi Sigurdsson. Nakon pogreške Gabora Kiralyja i prekršaja na Sigurdssonu dosuđen je penal, a islandska desetka poslala je veterana na golu mađarske reprezentacije u jednu stranu, a loptu u drugu za prvo vodstvo Islanda na ovom Euru.


37' Sightorsson je bio u odličnoj prilici, ali Gumich brani. Nakon kornera Krialyju je ispala lopta, došla do Gunarssona koji je srušen za jedanaesterac.

35'
Na travnjaku su dvojica veterana Gabor Kiraly (40) i Zoltan Gera (37)

31'
Island je imao veliku priliku, ali Gudmundsson puca ravno u Kiralyja.

 

 

18' Iako se na prvim fotografijama činilo kako su se Mađari i Islanđani potukli međusobno, nered je izbio između dviju zaraćenih skupina mađarskih navijača. Zaštitari su se umiješali i izbila je opća tučnjava na tribini.

9'
Islanđani su prvu priliku propustili nakon desetak minuta igre. Dvojica igrača glavom su dodirnuli loptu u šesnaestercu, ali šut Sigthorssona otišao je preko gola.

3'
Mađarska je prva zaprijetila, neugodan centaršut pao je u islandski šesnaesterac, ali visoki nordijski nogometaši lakoćom su otklonili prijetnju.

1. minuta:
Počela je utakmica na Velodromeu.

Uoči utakmice:

Mađarski fašisti na Velodromeu.

 


Navijači Islanda i Mađarske potukli su se uoči prvog sučevog zvižduka na Velodromeu.

 

 


Dva najugodnija iznenađenja dosadašnje Eura, Mađarska i Island, susrest će se u drugom kolu skupine F Europskog prvenstva i pokušati izboriti plasman u osminu finala. Pobjednik današnjeg susreta napravit će velik korak ka plasmanu među 16 najboljih u Europi.

Mađari su pobijedili Austriju 2:0 u svojoj uvodnoj utakmici, a pobjedom protiv Islanda osigurat će plasman u osminu finala nakon samo dvije utakmice. Island bi pobjedom potvrdio veliki uspjeh protiv Portugala iz prve utakmice i jednom nogom zagazio u drugi krug Eura.

Prema posljednjim informacijama oba izbornika trebali bi poslati na teren iste udarne momčadi kao u prvom kolu. Poštedu bi mogao dobiti jedino mađarski veteran Zoltan Gera.

 

Pročitajte više