Oporba traži vođu: Tko će biti Štimac poslije Štimca?

POTRESI su razdrmali i oporbu, makar nije ni blizu jasno tko je u njezinom sastavu i makar nema naznaka da se vladajuća garnitura namjerava povući. Do sada je najveća i jedina oporba Vlatku Markoviću bio Igor Štimac, no on je defenzivi. Nekadašnji prvi pravni ekspert HNS-a i Markovićev dopredsjednik Ivan Brleković također tvrdi da ga ne zanima uloga vođe oporbenjaka. Neke struje spominju i Velimira Zajeca, a svog predstavnika čekaju i Dalmatinci.

Brleković kaže da se zalaže za formiranje prijelazne vlasti u Rusanovoj, ali da nema namjeru natjecati se za neku od fotelja.

"Prijatelji su me upozorili da je u jednom našem uglednom dnevnom listu izašao kratki tekst o mojoj navodnoj kandidaturi za predsjednika, međutim, to je isto kao i s izborom Svetog Oca Pape. Nikada nije za Papu izabran onaj čijim se imenom prije toga manipuliralo. Kada izbije dim iz dimnjaka u Rusanovoj neće biti urbi et orbi obznanjeno da je Ivan Brleković izabran za predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza."

"Ponavljam ono što sam u više navrata govorio u zadnjih godinu dana. Moj životni cilj od kojeg ne odustajem je odlazak na specijalizaciju na jedno od najprestižnijih američkih sveučilišta, tako da u ovo vrijeme što ću biti u Hrvatskoj, negdje do jeseni sljedeće godine, cijelog sebe stavljam u službu da se u HNS-u formira prijelazna vlada koja će raspustiti sva ova korumpirana tijela i komisije i beskrupulozno se obračunati s korupcijom u HNS-u na svim razinama jer ne možemo očekivati od Uskoka da sve napravi umjesto nas", smatra Brleković i dodaje:

"Uvjeren sam da bi šest mjeseci za to bilo dovoljno i da bismo onda mogli održati jedne poštene pravedne i demokratske izbore na svim razinama u HNS-u, od klubova do same Skupštine HNS-a."

Mnogi se pitaju koji je vaš motiv? Suspendirani ste dvije godine, a nekad ste bili prvi Markovićev savjetnik.

"Tri su osnovna razloga koja me tjeraju na borbu. Prvi je taj što je nogomet opće dobro hrvatskog naroda, toliko volim i ljubim ovu zemlju i ovaj narod da smatram da ima pravo na bolji i pošteniji nogomet.

Drugo, duboko su me ponizili i uvrijedili prije godinu i pol dana kada su me izabrali za predsjednika  Antikorupcijske komisije HNS-a, a onda mi je kao predsjedniku te komisije Srebrić sve lagao i tajio.  Zgrožen sam, ali ne samo ja nego i pojedini ugledni članovi Europskog parlamenta u Bruxellesu i neki drugi visoki dužnosnici EU-a s kojima sam razgovarao u proteklih godinu dana. Zgroženi su beskrupuloznošću, nehumanosti i neljudskim kaznama Disciplinske komisije HNS-a koja je radila i još uvijek radi po diktatu Sotone hrvatskog nogometa", zaključuje Brleković.

Pročitajte više