OSIJEK U EUROPI

OSIJEK - BASEL 1:2 Bjelica ispao iz Europe. Jedno poluvrijeme igre nije bilo dovoljno

Foto: Davor Javorović / Pixsell

OSIJEK - BASEL 1:2 u jedinoj utakmici drugog pretkola Europa lige. Za goste su golove postigli Cabral u 18. i Stocker u 44. minuti. Za Osijek je smanjio Majstorović u 84. minuti. Osijek je tako treću godinu zaredom ispao u drugom pretkolu Europa lige ili protiv prvog europskog protivnika.

Osječani su od heroja očekivali čudo za samo 12 dana

Ove sezone nadao se preokretu iako je loše ušao u sezonu uz jedan bod iz prve tri utakmice u HNL-u, dok ga je u Europi čekao Basel, koji se nedavno, prošle sezone, prošetao do četvrtfinala Europa lige.

Tu nadu je Osijek temeljio na svom "najboljem igraču" i najvećem pojačanju, novom treneru Nenadu Bjelici. Igrački heroj Osijeka, koji je kao trener od luzerskog Dinama napravio europski respektabilnu momčad, Osječanima se činio kao jamac da će isto uspjeti i u klubu svog života.

Međutim, Bjelica je u Dinamu momčad za prvi europski iskorak stvarao nekoliko mjeseci i dovođenjem niza igrača koji će postati ključni, dok je Osijek preuzeo prije samo 12 dana i bilo je nemoguće očekivati da isto odmah napravi i s novim klubom. Bjelica je nedvojbeno dobar trener, ali nije čarobnjak. Mada, teško da bi i čarobnjak uspio dobiti nešto više nego što je Bjelica dobio od Erosa Grezde na ovoj utakmici. 

Grozno poluvrijeme prestrašenog Osijeka

Ističemo njega kao najgoreg igrača Osijeka u nevjerojatno lošem, zapravo groznom prvom poluvremenu te momčadi, u kojem se vidjelo koliko su njeni igrači prestrašeni uglednim europskim protivnikom i impresionirani velikom kontinentalnom pozornicom. Kada u obrani nisu stajali metar od igrača Basela, od njih su se u najboljem slučaju odbijali. U napadu pak Osijek nije uspio povezati više od tri dodavanja, a svaki put nakon prelaska centra gubio je loptu.

Bjelica je prije utakmice rekao da je u europskim kupovima vodio klubove protiv Pelistera u pretkolima Europa lige i protiv Manchester Cityja u odlučujućoj utakmici skupine Lige prvaka i da se nikada nije bojao protivnika. Njegovi igrači bili su u prvom dijelu protiv Basela debelo ispod razine upravo zbog europskog neiskustva i straha. To je bilo doista najgore poluvrijeme Osijeka koje pamtimo. 

Od korone friško oporavljeni Cabral pored braniča Osijeka izgledao je kao Hulk

Vjerojatno je njegove igrače zaprepastio, a možda i zbog anamneze dodatno prestrašio Arthuro Cabral. Najbolji strijelac Basela prošle sezone (18 golova) nije trebao igrati ovu utakmicu zato što se krajem prošlog mjeseca zarazio koronavirusom. Međutim, oporavio se, i to čudesno. Barem je tako izgledalo protiv Mile Škorića i suigrača iz obrane, s kojima se poigravao i dobivao sve duele. Pululu je još jedan Baselov igrač koji je lako prolazio Osijekove i pripremio je oba gola gostiju. U 18. minuti prohujao je pored Škorića i dodao Stockeru. On centrira pred gol, a Cabral zabija za zasluženo vodstvo Basela.

Švicarci su se od početka nametnuli kao gazde na terenu. Visokim presingom sabili su Osijek u krilo golmanu Ivušiću, koji samo dvije minute nakon što je primio prvi gol spašava Osijek da ne dobije i drugi. Baselov napadač Van Wolfswinkel pucao je s desetak metara, ali Ivušić maestralno brani nogom i spašava Osijek od ispadanja iz Europe prije polovice prvog dijela. 

Rutineri protiv amatera

Igrači Osijeka izgledali su kao amateri, a Baselovi poput rutinera. Kontrolirali su utakmicu bez puno muke brzom tranzicijom i preciznim dodavanjima, dok im u obrani Osijek nije radio nikakve probleme. Osijek nije uspijevao povezati linije ni odigrati smislenu akciju, da ne govorimo o stvaranju opasnosti pred suparničkim golom. 

Minutu prije kraja poluvremena stvorili su je pred svojim, što je rezultiralo vodstvom Basela 2:0. Nevjerojatno je kako su naivni ispali Škorić i ekipa dok su gledali kako Pululu opet prolazi i dodaje Stockeru, koji s pet metara zabija za veliku prednost gostiju.

Preobražaj Osijeka od početka drugog poluvremena

I onda, preobražaj. Od samog početka drugog dijela gledali smo Osijek koji nije imao nikakve veze s onim iz prvog poluvremena. Agresivan, goropadan, dominantan i ofenzivan. U 48. minuti Bočkaj je ubacio pred gol, Baselov golman loše odbio, a na loptu natrčava Kleinheisler, ali iz sjajne pozicije puca preko gola.

Bočkaj je u 62. minuti opalio ljevicom s ruba kaznenog prostora. Gađao je pod prečku, ali je otišlo malo iznad nje. Tri minute kasnije, nova velika prilika za Osijek i nevjerojatan promašaj Jugovića. Bočkaj šalje loptu pred gol za Jugovića, ali lopta ide u mrežu. Međutim, Jugović je udara i tako skreće iz sigurnog gola. 

Španjolski sudac Montero zakinuo je Osijek za penal

Minutu kasnije, u 66., španjolski sudac Jose Luis Munuera Montero, koji je već ranije u nekoliko dvojbenih situacija presudio u korist Basela, zakinuo je Osijek za penal. Kleinheisler je jako i jasno vidljivo povučen pred golom Basela, ali sudac ne dosuđuje najstrožu kaznu za domaćina. VAR-a nema u ovoj fazi natjecanja, pa tako ni provjere situacije. Mada, Bjelica je kao veliki protivnik VAR-a prije ove utakmice rekao da ga raduje što ga nema jer uzima draž nogometu. 

Nevjerojatni promašaji Jugovića i Miereza

Osijek je do 84. minute propustio još dvije velike prilike. Mierez je oba puta propustio zabiti. Prvo je pucao s dva metra, ali nije uspio zahvatiti loptu i otišla mu je preko noge. Zatim je opalio s 20 metara i činilo se da je gol neizbježan. Ipak, Nikolić fantastičnom obranom čupa loptu iz mreže. Pri tome je loptu skrenuo u stativu, od koje se odbija izvan gola. I dalje je Osijek jurišao i tražio izjednačenje, ali jedva je uspio zabiti i počasni gol. Pet minuta prije kraja Pilj iz prekida centrira, a Majstorović glavom pogađa za konačnih 1:2.

Kada je trener "najbolji igrač": Bjelica mora naći svog... Bjelicu

Igra i pristup Osijeka u drugom poluvremenu pokazali su da je momčadi i blagoslov i prokletstvo kada joj je trener "najbolji igrač". Bjelica je na poluvremenu očito mentalno razdrmao momčad i objasnio je da se treba bojati "samo straha samog", a ne Basela. Međutim, ovo nije 2000. i nije mogao, kao tada, odjenuti desetku i odvesti Osijek do jesenskog naslova u HNL-u i na korak do proljeća u Europi. Sada mora naći svog Bjelicu na terenu. 

Tijek utakmice:

KRAJ. 

90' Četiri minute sudačke nadoknade. 

90' Stocker je četvrti igrač Basela sa žutim kartonom. Dobio ga je i Bjelica jer se posvađao sa suparničkim igračem. 

84. minuta: GOOOL za OSIJEK! 1:2, strijelac ANTE MAJSTOROVIĆ! Pilj iz slobodnjaka centrira, a Majstorović glavom zabija u desni kut za smanjenje vodstva gostiju. 

78' Velika prilika za Osijek, čudesna obrana golmana Basela i stativa! Mierez je opalio s 20 metara i čini se da je gol neizbježan. Ipak, Nikolić fantastičnom obranom čupa loptu iz mreže. Pri tome je je loptu skrenuo u stativu, od koje se odbija van gola!

80' Treća zamjena kod Osijeka. Ulazi Grgić umjesto Bočkaja. 

76' Silva je drugi igrač Osijeka sa žutim kartonom. 

76' Druga zamjena kod Osijeka. Ulazi Pilj umjesto Kleinheislera. 

75' Velika prilika za Osijek! Mierez puca s dva metra, ali ne uspijeva zahvatiti loptu i odlazi mu preko noge. 

70' Druga zamjena kod Basela. Ulazi Von Moos umjesto Pululua. 

69' Žaper je prvi igrač Osijeka sa žutim kartonom. 

66' Osijek je oštećen za nedosuđeni penal! Kleinheisler je jako i jasno vidljivo povučen pred golom Basela, ali sudac ne pokazuje na penal. Nevjerojatno!

65' Velika prilika za Osijek, nevjerojatan promašaj Jugovića! Bočkaj šalje loptu pred gol za Jugovića, ali lopta ide u mrežu. Međutim, Jugović je udara i tako skreće iz sigurnog gola. 

64' Mijenja i Bjelica i to onog kojeg se očekivalo da ga ostavi na poluvremenu. Ulazi Mierez umjesto Grezde. 

63' Prva zamjena na utakmici je kod Basela. Ulazi Ademi umjesto Cabrala. Oporavljenik od korone se sjajno vratio golom protiv Osijeka i odlazi na zasluženi odmor. 

62' Velika prilika za Osijek! Bočkaj je opalio ljevicom s ruba kaznenog prostora. Gađao je pod prečku, ali je otišlo malo iznad nje.

56' Bočkaj je tukao iz slobodnjaka s 25 metara, ali lopta odlazi jako daleko od gola. 

55' Da je Osijek od početka igrao ovako kao što to radi sada, ne bi bio u velikom zaostatku.

51' Je li Osijek oštećen za penal? Grezda pada u kaznenom prostoru gostiju nakon kontakta sa Stockerom. Pokazuje sucu da ga je protivnik udario po nogama, ali ne dobiva traženi penal. VAR-a nema u ovoj fazi natjecanja, pa tako ni provjere situacije. 

49' Cabral je drrugi igrač Basela sa žutim kartonom. Dobio ga je jer je gurnuo Žapera. To je napravio prilično jako i pred sucem, pa Osječani traže crveni karton za Baselovog napadača. Međutim, ništa od toga.

48' Velika prilika za Osijek! Bočkaj je ubacio pred gol, Baselov golman loše odbio, a na loptu natrčava Kleinheisler, ali iz sjajne pozicije puca preko gola.

46' Počeo je drugi dio.

Poluvrijeme.

Prestrašeni i impresionirani igrači Osijeka ne mogu povezati par dodavanja ili prijeći centar protiv Basela, dok u fazi obrane na svim dijelovima terena suparničke igrače gledaju ili se od njih odbijaju. Igrači švicarske momčadi djeluju kao supermeni u srazu s nikad gorim Osijekom, u kojem je ipak najlošiji Grezda. Možda je problem u tome što je Osijeku "najbolji igrač" novi trener Nenad Bjelica, od čijeg se dolaska dočekivalo ekspresno čudo?

44. minuta. GOOOL za BASEL! 0:2, strijelac VALENTIN STOCKER! Nevjerojatno je kako naivni ispadaju igrači Osijeka. Škorić i ekipa gledaju dok Pululu opet prolazi i dodaje Stockeru, koji s pet metara zabija za veliku prednost gostiju.

40' Osijekov bombarder Pero Bočkaj je također nemoćan. Opalio je s 20 metara, ali je pogodio igrača Basela u glavu.

39' Baselov desni bočni Widmer je prvi igrač na utakmici sa žutim kartonom. Dobio ga je zbog starta na Grezdi.

33' Nova prijetnja Basela. Stocker puca s ruba kaznenog prostora, Majstorović blokira u korner. 

32' Osijek se malo oslobodio i počeo izlaziti iz bloka, ali baš svaku loptu gubi čim prijeđe centar. Ne pamtimo ovako grozan Osijek.

30' Tko bi rekao da Cabral tri tjedna nije trenirao nego prebolijevao koronu? Igrači Osijeka ne mogu mu ništa, odbijaju se od njega u svakom kontaktu. 

25' Igrači Osijeka izgledaju kao amateri, a Baselovi poput rutinera. Kontroliraju utakmicu bez puno muke. Osijek ne uspijeva povezati linije niti odigrati smislenu akciju, da ne govorimo o stvaranju opasnosti pred suparničkim golom. 

20' Velika prilika za Basel, sjajna obrana Ivušića! Osijek drži golman u utakmici. Baselov napadač Van Wolfswinkel pucao je desetak metara, ali Ivušić maestralno brani nogom i spašava Osijek od ispadanja prije polovice prvog dijela. 

18. minuta. GOOOL za BASEL! 0:1, strijelac ARTHUR CABRAL! Pululu lako prolazi Škorića i dodaje Stockeru. On centrira pred gol, a tamo Cabral zabija za zasluženo vodstvo gostiju. 

17' Konačno nešto od Osijeka. Erceg i Grezda kombiniraju pred golom gostiju, ali prvi je povratnu odigrao sporo i Grezda ostaje bez prilike za udarac.

16' Opasno je pred golom Osijeka, Škorić u zadnji tren ispucava, ali samo do igrača Basela. 

15' Basel dominira. Ima loptu i igru, dok igrači Osijeka stoje predaleko od suparnika.

12' Gosti su glavni. Visokim presingom stisli su Osijek i lako dolaze u završnu trećinu terena. Čini se da je samo pitanje kada će zabiti. 

10' Frei je opalio s oko 30 metara, lopta ide iznad Osijekovog gola.

8' Basel nastavlja bacati duge lopte prema napadačkom dvojcu, ali za sada sve te pokušaje kupi Osijekov golman Ivušić.

5' Prva prijetnja gostiju. Nakon dubinskog proigravanja Van Wolfswinkel na rubu kaznenog prostora dodaje suigraču iz napada Cabralu. Ovaj puca, ali udarac je neprecizan. 

2' Bočkaj puca iz daljine, gostujući vratar Nikolić hvata loptu.

1' Počeo je meč za treće pretkolo Europa Lige.

Pročitajte više