HNL

Osijek ima novog trenera, ali Meštrović nastavlja potragu za strancem

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

IVICA KULEŠEVIĆ ostaje trener Osijeka, potvrdio je to predsjednik kluba Ivan Meštrović službenim priopćenjem u četvrtak.

Voditelju škole nogometa skinut će se prefiks v. d. i više neće biti privremeni trener, nego će momčad preuzeti najmanje do zime.

U posljednjih 25 dana nakon odlaska Dine Skendera Kulešević je ostvario tri pobjede (dvije u HNL-u, jednu u Kupu) i, čini se, uvjerio predsjednika Ivana Meštrovića da je on taj.

"Riječ je o čovjeku iza kojega je rad u više klubova, ne samo u našem. Zreo je i staložen sportski djelatnik, i autoritativan. Ovoga trenutka on je statistički najučinkovitiji trener u službenim utakmicama vjerojatno i u klupskoj povijesti. Istina da je uzorak relativno mali, ali je nepobitan. Omogućio nam je mir u ovom tranzicijskom razdoblju i na tomu sam mu zahvalan, kao i na samom prihvaćanju uloge trenera NK Osijeka kada to nije očekivao, niti mu je to bila prvotna ambicija", pojasnio je Meštrović.

Kulešević duboko reorganizirao školu nogometa

Meštrović se nakratko osvrnuo na Kuleševićevu ulogu u školi nogometa NK Osijeka.

"Osvojili smo tri Kupa u mlađim kategorijama u završnici prošle sezone. Osim toga, duboko je reorganizirao Školu i napravio ono čemu ćemo svjedočiti u doglednoj budućnosti. Kao vojnik Kluba i čovjek odan bijelo-plavoj boji prihvatio se ove nezahvalne funkcije na čelu A momčadi u vrijeme kada je došlo do promjene", istaknuo je.

Klub na Dravi trebala voditi velika nogometna imena

U posljednja tri tjedna Meštrović je tražio novog trenera, pokušavalo se dovesti i zvučno ime iz inozemstva pa su se tako spominjali između ostalih Clarence Seedorf i Hernan Crespo. Na koncu se ta ideja pokazala preambicioznom jer su uvjeti koje su tražili neki treneri s kojima su kontaktirali bili prevelik zalogaj za bijelo-plave.

Ipak, Meštrović ne odustaje od potrage za strancem za klupu Osijeka.

"I dalje držim da bismo trebali imati prijelazno rješenje i možda bi bilo najbolje da to bude stranac. Pritom nam je važno da je to poznato ime jer time ne samo da NK Osijek ponovno stavljamo na europsku kartu s efektom kojega smo imali eliminacijom velikog PSV-a. Apsolutno sam komforan na mjestu na kojem je Ivica trenutno, no pitanje trenera je i dalje otvoreno. S druge strane nepravedno je prema Kuleševiću izbaciti ga iz sedla i pozicije kojoj je bio potpuno predan, a to je voditelj Škole na kojoj je počeo ubirati plodove. Do kada će biti trener vidjet ćemo i kroz razgovore s njim. Zahvalan sam mu što rješavanju ovoga pitanja ne moramo pristupiti stihijski nego zrelo, odgovorno i možda ne u takvoj žurbi u kojoj bi to inače bilo nametnuto. Imamo tu sreću i privilegiju da u vlastitom trenerskom kadru pronalazimo takvo rješenje i snagu s privremenim trenerom koji postiže natprosječne rezultate", kazao je predsjednik Osijeka.

Većina stranih trenera pristala je biti trenerom Osijeka, ali...

Kuloarski su se i na društvenim mrežama spominjala poznata imena, nekad vrhunski nogometaši koji su na početku svojih trenerskih karijera. Meštrović je rekao nešto i o toj temi.

"Veći broj njih smo i kontaktirali i većina ih je pristala biti trenerom NK Osijek. Kada dovodite veliko ime, stranca, relativnog početnika u trenerskoj karijeri, ali nekoga tko je, recimo, u igračkoj karijeri osvojio tri Lige prvaka, neko znanje o nogometu mora imati, pa da ih je osvojio i kao ekonom. No pritom ulazite u određenu domenu kockanja, prvo s ugledom tog čovjeka, drugo i s rezultatima svoje momčadi jer ne znate kako će se reflektirati taj nagli prijelaz u nekom instant razdoblju. Uslijed toga jako pozorno važemo i među tim velikim imenima koja je dobitna formula da u našem slučaju napravi dodanu vrijednost koju targetiramo. A to je da izvuče rezerve iz igrača koje mi definitivno imamo autoritetom svoga imena, same pojave na terenu ili znanja i iskustva na najsvjetlijim pozornicima nogometa u Europi i svijetu. Pritom ne želim biti brzoplet, odluka će biti moja, a imam komfor, zahvaljujući Kuleševiću, da ne moram brzati s tom odlukom."

Pročitajte više