Osječani do troboda uz sjajnu predstavu Dinjara, Riječani zaglibili u Koprivnici

17. kolo HNL-a zatvoreno je utakmicama u Koprivnici i Gradskom Vrtu.

U Gradskom vrtu sastale su se momčadi koje posljednjih mjesec dana tragaju za trobodom. Trener domaćina Ilija Lončarević konačno je mogao računati na sve igrače, izuzev nedovoljno oporavljenog Ante Vitaića. Visio je i mladi reprezentativac Vida koji se nakon pobjede u Azerbejdžanu vraćao "okolnim putevima" te zaradio suspenziju zbog nediscipline. No, Lončarević ga je svejedno odlučio pomilovati i uvesti u igru u drugom poluvremenu. Osijek je pod svaku cijenu tražio osvetu visokog poraza na Stanovima u prvom dijelu prvenstva. I na kraju ju je pronašao u vrlo uzbudljivoj utakmici.

Osječani su poveli u 22. minuti preko Jukića, koji pogađa s bijele točke nakon prekršaja Puljića nad Primorcem u kaznenom prostoru domaćina. Osijek je i u nastavku bio bolja momčad, a raskoš talenta konačno je i u klupskom dresu pokazao Marko Dinjar, naš mladi reprezentativac.

Zadrane je predvodio vratar Danijel Subašić, koji je još jednom prezentirao reflekse urođene samo vrhunskim jedinicama. Zadrani su imali nekoliko prigoda za izjednačenje, ali su u 57. minuti, nakon isključenja Suraća, ostali s igračem manje. U posljednjoj minuti susreta pocrvenili su Bilaver i Vida, zbog međusobnog naguravanja.

Riječani su, pak, u Koprivnicu stigli bez dva najbolja strijelca Radimira Đalovića i Anasa Sharbinija, koji je sjedio na klupi ali zbog problema s trbušnim zidom nije ulazio u igru. Zlatko Dalić bio je prisiljen promijeniti sustav igre u 3-5-2, s Čagaljem kao liberom, što se pokazalo kao vrlo riskantan potez usred sezone. Sreća je za Riječane da Slaven na svom terenu ove subote nije bio napadački raspoložen. Barem ne do kraja susreta, kada je negledljivu utakmicu "riješio" Asim Šehić, pogotkom glavom na asistenciju Jurića.

Riječanima su, dodajmo, u samoj završnici poništena dva pogotka, ali iz sasvim opravdanih razloga. Najprije je Ivanov u maniri Radomira Đalovića zabio - rukom, da bi Šokoro poentirao, ali iz nedozvoljene pozicije.

Početni sastavi:

Prvo poluvrijeme:

Prvi pokušaj na utakmici ostvarili su Zadrani; Župan dobro tuče prema golu, a Skanderu lopta ispada iz ruku i vuče se po gol crti. Na sreću po domaćine, ne prelazi ju. U 13. minuti atmosferu je podgrijao mladi hrvatski reprezentativac Marko Dinjar koji prolazi šestoricu (!)  Zadrana i krasno dodaje za Jukića, no Lončarevićev ofenzivac, iako sam pred Subašićem, reagira loše i upropaštava sjajnu prigodu.

Gol za Osijek. U 22. minuti Jukić je ubacio loptu u kazneni prostor, a Puljić srušio Primorca koji je bio na putu da ju prihvati. Sudac je pokazao na bijelu točku, a upravo je Jukić bio izvođač za vodstvo Osijeka. Subašić je pročitao da će Jukić pucati u desnu stranu, ali je ostao kratak i Osijek je poveo nakon zanimljivog starta utakmice u ipak otužnoj atmosferi Gradskog vrta.

Na stadionu je svega 100-tinjak gledatelja, a teren je nepovratno uništen te jedva spada u kategoriju regularnih uvjeta za igru.

30.minuta donijela je novu prigodu Osječanima, ali je Subašić zaustavio udarac Primorca. Minutu prije kraja prvog poluvremena Šolić tuče s ruba 16-erca, vratar Zadra odbija do Primorca, koji ponovo ne pronalazi put do mreže. Osječani su zaključili prvo poluvrijeme kao bolja, opasnija momčad sa zasluženim vodstvom.

Drugo poluvrijeme:

Susret je nastavljen u visokom ritmu. Razbudili su se i Zadrani koji u 50. minuti prijete preko Župana no njegov udarac sa 17 metara Skender uspijeva zaustaviti. Već u 52. minuti opasnost se seli pred vrata Zadra; Marko Dinjar fantastično je zapucao sa 16 metara i pogodio vratnicu. Zadrani uspijevaju loptu izbaciti u korner. U 54. minuti na sceni su opet gosti; Tomasov proigrava Župana u 16-erac, a njegov solidan udarac Skender brani - petom!

Trener Osijeka umjesto Primorca i Lončarevića uvodi Nikšića i Vidu. Ubrzo je ponajboljeg pojedinca Osijeka Marka Dinjara zamijenio Pavličić.

57. minuta bila je kobna za Zadrane, obzirom da je Surać zaradio drugi žuti karton, time i isključenje s utakmice. Bilaver, Mitrović i Čustić nova su imena u postavi zadarskog stratega Dalibora Zebića.

U 89. minuti Subašić je dokazao ogroman potencijal, čudesno obranivši udarac Nikšića nakon lijepe akcije Osječana. U posljednjoj minuti susreta zbog naguravanja su crvene kartone zaradili Vida i Bilaver.

Gledatelji na Gradskom stadionu u Koprivnici sasvim sigurno su više očekivali od trenutačno treće i druge momčadi hrvatskog prvenstva. Slaven i Rijeka u utakmicu su ušli oprezno i s defanzivnim mislima, a u tom su ritmu nastavili do kraja poluvremena. Oba su trenera bili oprezni u svojim izjavama prije susreta, stavljajući naglasak na remi koji bi sve zadovoljio. Paradu anti-nogometa tek je ponekim prodorom po lijevoj strani razbijao Manuel Pamić, koji se standardno nije ustručavao ni isprobat udarac. No sve skupa nije predstavljao veću opasnost za domaćine.

U 29. minuti prijeti ofenzivac Slavena Šehić, ali pokušaj iz daljine bio je slabašan, time i lak plijen za vratara Žilića. Do novog "uzbuđenja" čekali smo sve do 41. minute kada iz daljine prijeti Riječanin Štrok, ali lopta odlazi preko gola. Nakon svega tri minute proradila je osovina Sopić - Šehić, ali se Jurčićev napadač opet ne snalazi. Identična se situacija dogodila i u 4.4. minuti, naravno, i sa identičnim raspletom.

Drugo poluvrijeme:

U 47. minuti prijeti Delić, ali vratar Rijeke Dragan Žilić bez problema otklanja opasnost. Ništa se, na žalost gledatelja, nije promijenilo u nastavku, po pitanju kvalitete igre. Slaven je prijetio tek neznatno više, mahom udarcima iz daljine, dok su Riječani i dalje čuvali bod. Tek u 70. minuti Dalić mijenja; u igru je umjesto Štroka ušao Jakirović, a ubrzo je i Bulu zamijenio Škoro.

Gol za Slaven Belupo! U 83. minuti konačno je pao pogodak u Koprivnici. Jurić je ubacio, a Šehić glavom s pet metara zakucao loptu u mrežu. Kada smo pomislili da će utakmica ponijeti neslavne epitete najdosadnije koju smo gledali u posljednje vrijeme, sam kraj susreta ipak je ponudio zanimljivosti. Sudac Ljubičić poništio je najprije pogodak Ivanova, koji se poslužio Đalovićevim trikom iz susreta sa Zagrebom i zabio - rukom, da bi nakon tri minute poništen i pogodak Škore jer je riječki napadač bio u nedozvoljenoj poziciji.

Početni sastavi:

Slaven Belupo: Iveša, Bošnjak, Radeljić, Kristić, Šiklić, Sopić, Poljak, Jurić, Delić, Jajalo, Šehić

Rijeka: Žilić, Vučko, Čagalj, Budicin, Pamić, Štrok, Šafarić, Marčić, Jertec, Bule, Ivanov

Pročitajte više