NBA

Ovaj mali je poseban. Ako ostane zdrav, može postati jedan od najvećih ikad

Foto: Getty Images / Guliver Images

NAJNOVIJE NBA čudo. Tako smo oslovljavali Ziona Williamsona kada je debitirao u NBA ligi nakon tri mjeseca pauze zbog ozljede koljena i odmah pokazao zašto je košarkaš o kojem se najviše priča još otkako je LeBron James u ligu stigao 2003. godine.

Kako drugačije opisati grdosiju od 19-godišnjaka visokog 198 centimetara i teškog čak 129 kilograma? Sama pojava Ziona na terenu je fascinantna, a kada ga vidite kako igra, morate se začuditi. 

Svako desetljeće u košarci pojavi se fenomen kojeg ne možete usporediti ni s kim tko je ovu lijepu igru igrao prije njegove pojave. Od Wilta Chamberlaina, Kareema Abdula-Jabbara, Magica Johnsona i Larryja Birda pa sve do Michaela Jordana, Shaquillea O'Neala i LeBrona Jamesa. Primjerice, za LeBrona možete reći da ima stil igre sličan Magicu Johnsonu, ali Magic nije bio brz, eksplozivan i učinkovit kao što je James. 

Igra se kao s klincima na terenu

Isto vrijedi za Ziona, čiji stil igre i konstitucija podsjećaju na legendarnog Charlesa Barkleyja, ali Sir Charles nije imao Zionovu skočnost, eksplozivnost i snagu oko obruča, što je priznao i sam.

Williamson je košarkaš kakvog nikada nismo vidjeli. Unatoč golemoj masi i visini ispod dva metra sposoban je završiti akciju preko 15 centimetara viših centara, prevariti ih na čistu brzinu i eksplozivnost, dok četvorke izgurava na čistu masu. Uz to neprestano pokazuje nevjerojatnu volju na terenu, kao kad igračima poput Giannisa uzima loptu iz ruku poput nekog srednjoškolskog haklera koji se došao zajebavati s klincima na igralištu.

No Ziona ne krase samo nevjerojatne fizičke predispozicije, radi se o košarkašu koji završava sjajno s obje ruke oko obruča, ima izvrsnu leđnu tehniku, veliki košarkaški IQ i osjećaj za dodavanje. Doduše, fizičke predispozicije ga čine posebnim i dižu na novu razinu.

Vodi Pelicanse prema doigravanju

Rano u predsezoni potrgao je meniskus desnog koljena. Vratio se u siječnju i od tada je odigrao 13 utakmica. U tom razdoblju je na prosjeku od 23,3 poena i 7,1 skoka. New Orleans Pelicansi su pobijedili u osam od 13 utakmica otkako se Zion vratio i cilj im je izboriti osmo mjesto na Zapadu, posljednje koje vodi u doigravanje. To mjesto trenutno drži Memphis, koji ima najteži raspored do kraja utakmice, dok Pelicansi, koji trenutno imaju tri pobjede manje, imaju najlakši.

Pritom je postavio brojne rekorde, a navest ćemo ih samo nekoliko. Trenutno je u nizu od devet utakmica zaredom u kojima je zabio barem 20 poena, čime se izjednačio s Carmelom Anthonyjem za najbolji takav niz jednog tinejdžera u povijesti NBA lige. Carmelo je upravo jedan od brojnih koji su se naklonili njegovom sjajnom početku u profesionalcima.

"Mislim da nije usporediv ni s kim koga sam prije vidio. Da netko toliko fizički moćan može toliko skočiti...", u čudu je govorio Carmelo.

Uz to, Zion je nedavno u pobjedi protiv Portlanda zabio 31 poen, a tome je dodao i devet skokova te pet asistencija. Tako je postao tek četvrti 19-godišnjak u NBA povijesti s takvim brojkama u jednoj utakmici. Prije njega to su uspjeli samo LeBron James, Kevin Durant i Luka Dončić.

Posljednju utakmicu Williamson je igrao protiv LeBronovih Lakersa, koji su pobijedili, a James je dominirao s 40 poena, no nakon susreta pohvalio je tinejdžersku senzaciju.

"Ovaj mali je poseban. To svi znamo i svaka utakmica za njega je nova prilika da postane bolji. Ima sjajan košarkaški IQ, sjajne skakačke sposobnosti", sipao je LeBron hvalospjeve.

Poput LeBrona, Zion je postao zvijezda već u srednjoj školi. Društvene mreže preplavili su klipovi klinca od 120 kilograma koji nevjerojatno zakucava na svakoj utakmici. Već nakon srednje škole je sigurno mogao u NBA, no pravila nalažu da svaki srednjoškolac mora odraditi barem godinu dana koledža prije odlaska u najjaču ligu svijeta.

Zion nije bez mana

To je Williamson i napravio. Godinu dana je dominirao na Dukeu, ali i tada je bilo puno kritičara koji su govorili da dominira najviše zahvaljujući svojim fizikalijama. Nakon 13 utakmica u NBA-u, kritičari su se stišali, što ne znači da Zion nema mana. 

Unatoč tome što je u debiju tricu gađao savršenih 4-4, najviše treba raditi na svom šutu, što dokazuje statistika od slabih 61,9% s linije slobodnih bacanja. Pogotovo kada znamo da u prosjeku puca više od osam bacanja po utakmici, a s obzirom na važnost slobodnih bacanja u završnici, ekipe će ga početi faulirati jer ga za sada ne mogu braniti. Tako će za Ziona postati teško ostati na terenu u ključnim trenucima utakmica.

Također, postoje legitimni razlozi oko zabrinutosti zbog Williamsonove mase. 129 kilograma na tijelo od 198 centimetara je prevelika masa i zbog stila njegove igre mnogi smatraju da će Ziona uništiti ozljede.

Ipak, ako ostane zdrav, Zion će postati jedan od najvećih. Kombinaciju njegove vještine uz fizičke predispozicije nikada nismo vidjeli. Ima 19 godina i puno prostora za napredak, a već sada ima 23 poena u prosjeku. Njegov stav je također nešto o čemu se puno priča - obožava igrati košarku, puno radi na svojoj igri, svaki posjed daje 120% (koliko god to zvuči klišeizirano) i zaista uživa na terenu.

NBA liga je već sada dobila planetarno popularnu zvijezdu i čovjeka koji može postati zaštitno lice lige u budućnosti, kao što je LeBron James bio posljednjih 10 godina.

Pročitajte više