AJAX

Ove igračine Ajaxu su u zadnjih 15 godina donijele više od 360 milijuna eura

Foto: EPA-EFE

AJAXOVI navijači još dugo će pričati o prošloj sezoni i ogromnim uspjesima koje su njihovi igrači ostvarili igrajući jedan od najljepših nogometa u cijeloj Europi.

Osvojili su prvi naslov prvaka Nizozemske od 2014. godine, a uz to su uzeli i kup. Prije prošle sezone posljednji put da su osvojili dvostruku krunu bio je 2002. Tada je najbolji strijelac nizozemske lige bio Pierre van Hooijdonk, a Zlatan Ibrahimović donio im je kup golom protiv Utrechta u 93. minuti.

Uz spomenute uspjehe u Nizozemskoj, nikako ne treba zaboraviti fenomenalne igre u Ligi prvaka. Senzacionalno su stigli do polufinala, na putu do te faze su izbacili Real koji je tri godine prije toga osvajao najelitnije klupsko nogometno natjecanje, a potom su srušili Juventus.

U polufinalu su minutu bili udaljeni od prolaska u finale, ali nesretno su ispali od Tottenhama zahvaljujući golu Lucasa Moure u zadnjoj sekundi uzvratne utakmice.

Posebno je bilo impresivno gledati mladiće poput Matthijsa de Ligta i Frenkieja de Jonga koji ravnopravno stoje na terenu protiv najvećih svjetskih nogometaša. Ipak, još u tom trenutku se znalo da će De Ligt i De Jong otići. Za De Jonga se to znalo i prije jer je još na zimu objavljeno da ga je Barcelona kupila za 75 milijuna eura, dok smo sapunicu oko De Ligta morali pratiti malo dulje. U konačnici, prošli ga je tjedan Juventus službeno doveo za 85,5 milijuna eura i tako ga učinio najskupljim stoperom u povijesti nogometa.

Ibrahimović nije u top 3 najskupljih Ajaxovih napadača

Ajax je poznat kao klub s jednom od najboljih akademija na svijetu, a popis igračina koje su proizveli u svojoj povijesti je impresivan. Kada pogledamo kakve igrače su proizveli samo u zadnjih 15 godina, dovoljno govori podatak da Zlatan Ibrahimović ne ulazi u top 3 najskuplja izlazna transfera Ajaxa što se tiče napadača.

Ibru je Juventus "ukrao" 2004. za samo 16 milijuna eura, dok je jedan Klass-Jan Huntelaar otišao za čak 27 milijuna u Real. Luisa Suareza je za milijun manje kupio Liverpool, dok je Arkadiusza Milika Napoli doveo za 32 milijuna.

Na Ibrahimoviću su Nizozemci očito naučili lekciju pa su jednog Davyja Klaassena uspjeli prodati za 27 milijuna u Everton. Klassena je Everton prodao odmah sezonu nakon u Werder za 13,5 milijuna eura.

Uz Klassena, najskuplji Ajaxovi veznjaci u zadnjih 15 godina su već spomenuti Frenkie de Jong i Wesley Sneijder. Njega je Real doveo za 27 milijuna eura, nije ga najbolje koristio pa se Sneijder kasnije preporodio u Interu i postao jedan od najboljih nizozemskih igrača u povijesti.

Što se tiče najskupljih obrambenih igrača, Matthijs de Ligt je, naravno, na prvom mjestu, a drugi najskuplje prodani stoper je Davinson Sanchez. Njega je Tottenham platio 40 milijuna eura. Zanimljivo, najmanje su zaradili na bekovima. Daley Sinkgraven, lijevi bek, otišao je u ovom prijelaznom roku u Bayer Leverkusen za pet milijuna eura, dok je PSG Gregoryja van der Wiela 2012. doveo za šest milijuna. Na golu najskupljih Ajaxovaca nalazio bi se Jasper Cillessen kojeg je Barcelona kupila za 13 milijuna, Cillessen se tamo nije nabranio pa je u ovom prijelaznom roku otišao u Valenciju za 35 milijuna.

Samo od ovih transfera Ajax je u zadnjih 15 godina zaradio 363 milijuna eura. Iz ovih je primjera jasno da će nas ubrzo počastiti nekim novim De Ligtom i De Jongom. 

 

Pročitajte više