Liga prvaka

Ovo je Dinamov sljedeći protivnik u Ligi prvaka. Prošle godine je izbacio Zvezdu

Foto: EPA

Dinamo je nakon ukupne pobjede nad Valurom rezultatom 5:2 (2:0 u uzvratu u gostima) u dvomeču prvog pretkola Lige prvaka izborio plasman u drugo pretkolo gdje ga čeka ciparska Omonia.

Riječ je o aktualnom prvaku Cipra, koji je na kraju domaćeg prvenstva prošle sezone imao pet bodova više od drugoplasiranog Apollona. To je bila 21. titula ciparskog prvaka za ovaj klub i prva nakon 11 godina, a rekord po broju osvojenih naslova je u vlasništvu APOEL-a iz Nicosije (28).

Stadion može primiti skoro 23 tisuće navijača, ali zbog koronavirusa kapacitet će vjerojatno biti značajno smanjen

Omonia je osnovana 1948. godine, a domaće utakmice igra na stadionu GSP, koji može primiti skoro 23 tisuće navijača. Prema pisanju ciparskih medija, s obzirom na trenutno stanje Omonia će moći napuniti 50 posto kapaciteta stadiona tijekom utakmica. Jasno, navijači će morati ispunjavati određene uvjete poput posjedovanja nalaza koji prikazuje da su negativni na koronavirus.

Klub je redovno uspijevao izboriti plasman u Europu, a kraću pauzu bez europskih nastupa napravio je od ljeta 2016. do ljeta 2020. godine kada je ispisao svoju povijest i prvi put se plasirao u skupine nekog europskog natjecanja.

Prošle godine su nokautirali Zvezdu i ispisali povijest

Omonia je prošle sezone najprije igrala kvalifikacije za Ligu prvaka, a njih je izborila tako što je bila lider domaćeg prvenstva u trenutku kada je ono prekinuto zbog pandemije koronavirusa.

U kvalifikacijama za Ligu prvaka Omonia je izbacila Ararat, Legiju i Crvenu zvezdu, a onda ispala u playoffu od Olympiacosa. Upravo je pobjeda nad Zvezdom nakon penala na domaćem terenu bio povijesni rezultat za klub koji je tako osigurao barem Europa ligu. Podsjetimo, prošle godine se u kvalifikacijama igrala jedna utakmica, a ne dvomeč, što je Omonia maksimalno iskoristila. U skupini Europa lige osvojila je četiri boda u okršajima s PAOK-om, a izgubila je po dvije utakmice od PSV-a i Granade.

Momčad je teška 13.4 milijuna eura, a vodi je trener koji je bio i poljski prvak

Vrijednost momčadi na Transfermarktu je procijenjena na 13.4 milijuna eura, što je oko 10 puta jeftinije od Dinamova rostera (137.4 milijuna eura). Prosječna dob igrača ciparskog kluba iznosi 24.9 godina, a u ekipi se nalazi 14 stranaca. Najskuplji igrači su veznjaci Ioannis Kousoulos (1.3 milijuna eura) i Marinos Tzionis (1.2 milijuna eura). 

U Omoniji igraju i nekadašnji Dinamov bek Jan Lecjaks, koji je u Dinamu bio od 2017. do 2019. godine, te srpski napadač Marko Šćepović. U momčadi ciparskog prvaka su i slovački reprezentativci Michal Duriš i Tomaš Hubočan, koji su igrali na minulom Euru.

Na klupi sjedi 51-godišnji Henning Berg iz Norveške koji je u klub stigao na ljeto 2019. godine. Prethodno je vodio norveški Stabaek Football, mađarski Videoton, poljsku Legiju iz Varšave, engleski Blackburn te norveške Lillestrom i Lyn. Pored Omonije, titulu državnog prvaka je osvojio i tijekom mandata u Legiji gdje se zadržao nepune dvije godine, od prosinca 2013. do listopada 2015. godine.

Prva utakmica drugog pretkola, kojoj će domaćin biti Dinamo, igrat će se 20. ili 21. srpnja. Uzvrat je tjedan dana kasnije na Cipru.

Pročitajte više