Partizan pokazao Ciboni kako se to radi!

SEZONA koja je najavljivana kao veliki povratak Cibone u sami europski vrh, napokon je sinoć završena. Pišemo napokon jer su čak i najveći pobornici nekoć slavnog hrvatskog sportskog kolektiva, jedva čekali da ovaj jad i čemer napokon dođe svome kraju. Moćni europski Partizan u samo nekoliko dana čak je tri puta pobijedio hrvatskog prvaka i zaključio mu sezonu(prvenstvo ne računamo), onda kada veliki igrači tek započinju pravi posao.

Ne očekujmo odgovornost!

Upravo je taj Partizan savršeni primjer u koji bi se se nedodirljive veličine na prvom katu Savske ulice trebale ugledati. Sustavni rad, kvalitetne i provjerene inozemne akvizicije, kontinuitet struke, kontinuitet igračkog kadra samo su neki od pojmova koji već dugo vremena ne stanuju pod Tornjem. I naravno, nemojte očekivati ne daj Bože neku ostavku potaknutu profesionalnom ili moralnom odgovornošću. Alibi za najgoru klupski sezonu od kada nas sjećanje služi još jednom će se potražiti u "limitiranim" sredstvima koja su daleko manja nego kod konkurencije, u negativnoj klimi oko kluba koju šire novinari i u nedostatku "športske sreće."

Velike ambicije, predstava za mase

No krenimo od početka. 3. srpnja, uoči početka nove sezone, na velika vrata predstavljen je Josip Vranković, trener kojeg je dopratio odličan glas mladog stručnjaka koji se dokazao u surovoj ligi susjedne nam države. Joke, čovjek od malo riječi, nije htio raditi velike najave, ali su ih umjesto njega radili drugi. Već na predstavljanju mogle su se čuti najave o velikom povratku na euro scenu koji Cibona zaslužuje, pa sve do megalomanskih izjava da će klub do sljedeće sezone biti u vrhu europske košarke.

Da nitko zapravo ne misli ozbiljno i da je sve samo predstava za javnost, vidjelo se već po prvom potezu, prodaji ponajboljeg igrača iz prošle sezone Davora Kusa. Unicaja je poslala ponudu koja se "ne može odbiti", pa su moćnici odlučili pustiti hrvatskog reprezentativca, uz Warrena, jedinu konstantu koja je krasila početni roster.

Ubrzo su otišli Wisnewski i Wright, a kao zamjene su dovedeni košarkaši umjetnici: Hoskin, Kelley, Vukušić i Portorikanac Ayuso, koji je trebao činiti kvalitetu više. Lepršava, brza i atraktivna košarka napokon će vratiti toliko potrebnu publiku u Draženov dom, najavljivalo se iz Uprave, a zlobnici su već tada dobacivali kako nitko od ovih igrača nije prevelik ljubitelj obrane koja čini osnovu svake uspješne ekipe. Roster je rujnu zaključen kupovinom dotrajalog Mulaomerovića koji se odlučio vratiti u staro jato kako bi odigrao posljednje utakmice u karijeri.

Joke ipak prezelen

Od samog starta mnogo toga nije štimalo. Jokina momčad igrala je na refule, a nedostatak konstante pripisivao se neuigranosti i teškim karakterima nekih igrača koji nisu dopuštali stvaranje "kemije" u momčadi. Svima je već tada bilo jasno da je neiskusni Vranković ugrabio ipak malo prevelik zalogaj, i iako trener s potencijalom, njegovo vrijeme u Ciboni još uvijek nije došlo.

Crna serija u prosincu Vrankovića je došla glave nekoliko dana prije Božića, a uloga spasitelja prepuštena je provjerenom Ivani Sunari.

Sramota u Le Mansu

Umjesto pozitivnog pomaka dogodio se totalni krah. Prolazak u drugi kruh Eurolige upropašten je sramotom u Le Mansu. Momčad koja je do gostovanja Cibone imala 12 poraza u nizu, bez veće muke svladala je izgubljenu Cibonu i izbacila je iz europskog natjecanja. Dalje su otišli Lietuvos Rytas, Maccabi, Aris, Unicaja i Efes Pilsen.

Najgora sezona u NLB ligi

Brod koji tone, najprije je napustio Portorikanac Ayuso, koji se nakon debakla jednostavno više nije pojavljivao na treninzima. Samo nekoliko dana kasnije još jedan promašaj Tre Kelley, Upravi iza leđa dogovorio je prelazak u grčki Panionios ostavivši Sunaru samo sa tada ozlijeđenim Mulaomerovićem i zahrđalim Princom na jedinici. Rupa se pokušala pokrpati sa još jednim Amerikancem neprovjerene kvalitete, tridesetjednogodišnjim Coreyjem Williamsom.

Nakon ispadanja iz Eurolige uslijedilo je novo razočarenje porazom od gradskog rivala u finalu domaćeg Kupa, a ovosezonsku sramotnu sezonu zaključio je Partizan koji je sinoć u Draženovom domu Cibonu lišio i Final Foura regionalne lige.

Gubitak ugovora s Euroligom?

Posljedice sezone koju se s pravom može opisati sa "dno dna", mogle bi biti mnogo dalekosežnije nego što se u prvi mah čini. Zadrani bi dobrim rezultatom u završnici NLB lige vrlo lako mogli preuzeti trogodišnji ugovor s Euroligom koji će se dogovarati nakon iduće sezone, a poznato je da su Vukovi jedan od rijetkih europskih klubova koji su od nastanka Eurolige nastupali baš u svim sezonama.

Kao utjeha, koja to nije i ne može biti, Sunari preostaje Hrvatsko prvenstvo koje započinje već u srijedu ogledom protiv Zadrana u Zagrebu.

Iako se račun uvijek podvlači na kraju, samo oni koji vjeruju u bajke još se nadaju da će čelnici u Savskoj na koncu sezone snositi posljedice najgore Cibonine sezone još od 1990.

Marko Petrak
Foto: Index

Pročitajte više