PET ŽIVOTA U JEDNOM DOLINAR

Na prigodnoj svečanosti u prostorijama Školske knjige danas je Zagrebu povodom prve godišnjice smrti Žarka Dolinara, jednog od najvećih hrvatskih znanstvenika, sportaša i humanista, predstavljena knjiga pod naslovom "Čovjek sa pet života u jednom". L

Autori knjige Gordan Grlić Radman, Miroslav Novak i Zdenko Uzorinac su na 170 bogato ilustriranih stranica predstavili našeg poznatog i priznatog sportaša i znanstvenika svjetskog glasa, koji je kroz svoj bogat i svestran život pokazao prije svega mlađim generacijama da se uz vrhunske sportske rezultate može baviti i znanstvenim i humantarnim radom, raznim hobijima, te da se može pomoći ljudima kojima je pomoć potrebna.

Zdenko Uzorinac istaknuo je da je Dolinar bio prvi hrvatski sportaš koji se na Svjetskom stolnoteniskom prvenstvu 1939. u Kairu okitio naslovom svjetskog prvaka. p

Žarko Dolinar rođen je 3. srpnja 1920. u Koprivnici, diplomirao 1949., a doktorirao 1959. na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu.

Od 1963. stalno je živio i radio u Baselu u Švicarskoj. Do odlaska u mirovinu bio je, uz ostalo, i profesor anatomije na baselskom Medicinskom fakultetu, a predavao je i na veterinarskom i stomatološkom fakultetu.

Dolinar je bio višestruki stolnoteniski reprezentativac, koji je u razdoblju od 1936. do 1955. godine osvojio čak 25 međunarodna naslova. Na svjetskim prvenstvima osvojio je osam odličja, a s Vilimom Harangozom je na svjetskom prvenstvu 1954. u igri parova bio prvak svijeta.

Kao strastveni kolekcionar vlasnik je preko 25 zbirki od kojih je najveća ona sa 75.000 autograma poznatih svjetskih ličnosti.

Dobitnik je medalje "Henri Dunant" Švicarskog crvenog križa (1955.) te izraelskog Reda pravednika (1993.)

(Hina) xad yad

Pročitajte više