Petrić: Nijemci su arogantni i misle da nismo opasan protivnik

GOTOVO šest tisuća ljudi okupilo se na popodnevnom treningu hrvatske reprezentacije. Rovinjski gradski stadion bio je premalen za sve one koji su htjeli pozdraviti Slavena Bilića i njegove igrače pa je oko terena zavladala prava ludnica s elementima histerije kakvu su 60-ih izazivali čupavci iz Liverpoola.

Naši su reprezentativci nakon još jednog spartanskog treninga stoički podnijeli zahtjeve svojih obožavatelja i gotovo da nije bio klinca koji je ostao bez autograma ili nekog rekvizita svog idola. Dvosatni popodnevni trening otkrio je i dio taktike koju Slaven Bilić sprema našim austrijskim protivnicima. Između zagrijavanja i treninga eksplozivne snage, prezentirana je zanimljiva taktička vježba, uz pomoć lutki za napuhavanje.

Igrači su, podijeljeni u dvije grupe od kojih svaka na svojoj polovici, morali provući sedam duplih pasova, uz naravno i završio udarac. Neke od kombinacija učinile su se posebno interesantnima i opasnima, ali još uvijek je prerano govoriti o shemama, koje će se obzirom na protivnika, provoditi na Euru.

Za razliku od jučerašnje trening utakmice crvenih (rezerve) i žutih (prva momčad), Bilić je malo izmiješao postave za novi međusobni ogled. Crvenih ovaj put nije bilo, jer su momci na sebe odjenuli originalne dresova za Euro pa smo gledali susret žutih i kockastih. Žute boje branili su: Runje, Šimić, Srna, Pokrivač, Leko, Knežević, Pamić, Vejić, Kranjčar i Sharbini, dok su u kockastom tonu ostali: Pletikosa, Ćorluka, Vukojević, Rakitić, Šimunić, Pranjić, Kovač N, Kovač R, Budan  i Modrić.

Ivan Klasnić i Ivica Olić iz dobro poznatih razloga trenirali su odvojeno od ostatka momčadi.
Iako su žuti poveli pogotkom Nike Kranjčara, pobjeda im je izmaknula. Krivci za to su strijelci Rakitić i Niko Kovač te asistent Budan, koji, mora se priznati na terenu izgleda impresivno, trenutno čak i najbolje od svih naših napadača. Nema traga zdravstvenim problemima, a njegovo zalaganje ionako nikada nije bilo upitno.

Koliko je novi režim treninga koristan, naravno, pokazat će vrijeme, a potencijalno i rezultat na Euru. No, treba istaknuti da naši igrači zaista daju maksimum i beskompromisno odrađuju zamisli stručnog stožera. Opasnost od ozljeda, dakako, stalni je čimbenik takvih energičnih treninga, a tek je puka sreća pomogla našem kapetanu da neokrznut izađe iz žestokog duela s Darijom Kneževićem.

Petrić: Ovo je moje prvo veliko natjecanje i zato ne vodim brigu o transferu

Nakon treninga, unatoč pomami koja je vladala za našim reprezentativcima, oni su našli vremena za ispunjenje pokojeg novinarskog zahtjeva. Režim silencija trebao je biti na snazi do Čateža, gdje momčad putuje na drugi dio priprema, međutim glasnogovornik HNS-a Davor Gavran učinio je iznimku i servirao nam Bilićeve vedete na desetak minuta. Naš pik bio je Mladen Petrić, udarni Bilićev napadač, od kojeg se na Euru očekuje konačna eksplozija, nakon sjajnog posla koji je odradio u kvalifikacijama.

Pogodak na Wembleyju ostat će Petriću u posebnoj uspomeni, ali pred vratima je i njegovo prvo veliko natjecanje na kojem se iskreno nada novim podvigu. Momčadskom, ali i osobnom jer Petrić je jedan od onih napadača koji ne krije vlastitu ambiciju i želju za kontinuiranom participacijom u rubrici "strijelci". Zato je trenutno sa strane stavio priče o transferu i aktualnu situaciju u njegovoj Borussiji, koja je daleko od idealne.

"Ne želim o transferu",  u startu nas je preduhitrio.

No, smiješak na licu odao je da Mladen zna puno više nego želi reći. Zagrizao je Juve, interesira se Bayern...

"Zaista ne razmišljam o tome. Morate shvatiti da je ovo moje prvo veliko natjecanje s reprezentacijom, moj prvi pravi turnir. Sve sam podredio Europskom prvenstvu, želim da Hrvatska konačno prođe u taj drugi krug i da ostavim neki svoj trag u tom uspjehu. Zato se ne želim opterećivati s nekim drugim stvarima pa niti transferom u bolji klub. Nemam preference, želim li transfer prije ili poslije Eura jer o tome uopće ne razmišljam. Samo reprezentacija postoji u narednih mjesec dana."

Čeka nas težak posao u skupini

"Da, kriju se mnoge opasnosti, ponajprije Austrija koja je poput plutajuće mine i igra na domaćem terenu. Zatim Nijemci koji imaju strašnu momčad i Poljaci koji su po meni prikrivenu favoriti za iznenađenje. Mi jednostavno moramo pobijediti Austriju, a nakon toga će se sve otvoriti. Čvrsto vjerujem u naše četvrtfinale, a nakon toga trebat će nam puno sreće..."

Nijemci su veliki optimisti uoči Eura

"Da, upravo tako. Čak bih rekao da su prilično arogantni u svojim ambicijama. Jasno da obzirom na igrače koje imaju i dobar rezultat sa SP-a mogu biti optimisti, ali otišli su u drugu krajnost i to bi im se moglo osvetiti. Čim su izvučene skupine za Euro, oni su upisali prolazak u četvrtfinale. Skupinu doživljavaju kao izuzetno laganu i puni su samopouzdanja."

Zar ne respektiraju ni Hrvatsku?

"Kažu da imamo dobru momčad, ali daleko od toga da im možemo parirati. Takav je njihov stav, a na nama je da dokažemo koliko griješe."

Favoriti Eura? Mogu li Španjolci ili Portugalci ovaj put do kraja?


"Prije Portugalci, nego Španjolci. Ali glavni favoriti su uvijek isti: Talijani i Francuzi. Treba uzeti u obzir iznenađenja kojih će sigurno biti. Sjetimo se prije četiri godine kako su Grci zapanjili Europu u svijet.  U manjim ekipama, nazovimo ih tako, krije se golem potencijal. Izdvojio bih: Poljake, Ruse i Rumunje. Netko od njih sigurno će zabljesnuti."

Koliko si zadovoljan sezonom iza sebe?

"Moram priznati da baš i nisam zadovoljan. Bila je to moja prva sezona u Njemačkoj i krajnji dojam i nije toliko loš, ipak sam zabio 19 golova. U početku sezone sve je išlo prema planu, ali onda su se stvari naglo okrenule. Klub je upao u krizu, primali smo smiješne golove, gubili dobivene utakmice. Ostali smo živi samo u Kupu koji nam je na kraju osigurao Kup Uefa. Kasnije sam imao problema s ozljedom i nisam bio onaj pravi. Iskreno, očekivao sam više i bolje. Nadam se tome u sljedećoj sezoni. Otišao je stari trener Thomas Doll, a njegov nasljednik još nije ustoličen. Svi zajedno nadamo se boljoj budućnosti Borussije."

Hrvatska puno očekuje od bundesligaškog tandema Petrić - Olić. Ili biste radije nekog drugog partnera u napadu?

"Olić i ja dosad smo odlično surađivali i iskreno se nadam da će se to nastaviti i na Euru. Olić iza sebe ima vrhunsku sezonu, četvrti je strijelac prvenstva, mada je zabio samo jedan više od mene. Bit ćemo dobar i efikasan par, iako će izbornik donijeti odluku o tome tko će igrati. Tu su Klasnić i Budan koji čekaju svoju priliku, došao je i Kalinić u kojem vidim strašan potencijal."

Kakvo je tvoje zdravstveno stanje? Imao si problema s leđima...

"Da, bilo je jako teško u nekoliko posljednjih kola. Stalno sam bio pod opterećenjem i funkcionirao sam samo uz injekcije. No, sada sam se odmorio pomogla je i terapija te sam maksimalno spreman za najteže napore."

Pročitajte više