POČINJE NBA LIGA KAKVU NE POZNAJEMO Sve što trebate znati o velikim promjenama

Foto: Guliver Image/Getty Images

UTAKMICOM Clevelanda i Bostona (večeras, 02:00), najkvalitetnijih momčadi Istočne konferencije, počinje nova sezona NBA lige.
 
U novoj sezoni čeka nas i pet velikih promjena koje su možda samo uvod u potpuno ukidanje konferencija jer već godinama je Zapad puno jači od Istoka.
 
Nema više utakmice Istoka i Zapada
 
Nakon 66 godina mijenja se format All-Star utakmice. Umjesto tradicionalnih okršaja Istoka i Zapada, gledat ćemo okršaje igrača koje izaberu košarkaši s najviše glasova navijača, novinara i igrača.
 
Do ove promjene došlo je jer je Zapad od 2000. godine slavio u 12 utakmica, a pravo da biraju igrače imat će kapetani momčadi, dok sustav glasova ostaje nepromijenjen (50 posto glasova nose navijači, a po 25 igrači i mediji). 
 
Startne petorke i kapetana koji sebi slaže momčad birat će navijači, igrači i novinari, a ostalih 14 igrača biraju treneri. Ako nekog igrača glasači izaberu u startnu petorku, to ne znači da će se on tamo i naći jer na kraju odlučuje kapetan.
 
Tankiranje
 
I dalje će one slabije momčadi gubiti utakmice namjerno kako bi imali veće šanse na draftu, ali novim promjenama neće više biti ogromni favoriti. 
 
Ova odluka donesena je nakon što je Philadelphia sramotnim tankiranjem složila momčad koja bi se u budućnosti mogla boriti za naslov prvaka. NBA liga sada želi spriječiti momčadi da namjerno gube utakmice.
 
Ranije je najlošija momčad imala 25 posto šansi za prvi izbor drafta, druga najgora 19,9 posto, a treća 15,6...
 
Od drafta 2019. godine tri najgore momčadi imat će samo 14 posto šansi za prvi izbor drafta.
 
Dva nova pravila
 
NBA liga odlučila je dati zadatak sucima da primjenjuju nova dva pravila od ove sezone.
 
Uvedena je mogućnost dosuđivanja namjernog prekršaja ili tehničke pogreške obrambenom igraču koji neće dopustiti šuteru da sigurno doskoči na parket. Ova promjena uvodi se nakon što se Kawhi Leonard u doigravanju ozlijedio nakon šuta i nezgodnog doskoka na nogu Zaze Pachulije. Gruzijac je promjenom položaja noge utjecao na ozljedu najboljeg igrača San Antonija. 
 
"Ovom promjenom želimo igračima na parketu osigurati veću sigurnost", rekao je potpredsjednik sudačkih operacija najjače lige svijeta Joe Borgia.
 
 

 
Želi se smanjiti i broj namjerno izborenih prekršaja na šutu. Suci će obratiti pažnju na to da tijelo šutera pri izbačaju lopte i kontaktu mora biti u ispravnom položaju. Ova promjena najviše će zaboljeti Jamesa Hardena, majstora za takve situacije.
 
"Vidjeli smo kako to postaje trend u NBA-u, tako da smo morali stati i zapitati se: "Pa čekajte malo, to će biti trend i moramo to spriječiti", poručio je predsjednik ligaških operacija u NBA-u Byron Spruell.
 

  
Duža sezona i zabrana odmaranja
 
Ovom odlukom NBA liga želi smanjiti odmaranje glavnih igrača nakon nekoliko odigranih utakmica u nizu. 
 
Nova sezona počinje tjedan dana ranije pa nećemo više gledati nevjerojatnih 18 utakmica jednog kluba u 30 dana ili četiri utakmice u pet dana. 
 
Broj "dan za dan" utakmica, kakvih je prošle sezone bilo 482, smanjen je za deset posto, a serija od pet utakmica u tjedan dana smanjena za više od 50 posto.
 
Najvećim zvijezdama zabranjeno je odmaranje na gostovanjima jer se događalo da navijači skupo plate ulaznice kako bi vidjeli LeBrona Jamesa ili Stepha Curryja, a onda oni odmaraju i čuvaju se za sljedeću utakmicu. Odsad će moći odmarati samo pred svojom publikom.
 
 
 
Novi ugovori
 
Uvedeni su i dvosmjerni ugovori, a svaki klub može imati dvojicu igrača pod takvim ugovorima.
 
Igrat će u razvojnoj ligi za franšize NBA klubova, ali mogu uskočiti ako dođe do ozljeda. U NBA klubovima mogu provesti 45 dana, nakon čega moraju potpisati ugovor ili će postati slobodni igrači. Time roster NBA momčadi s 15 imena skače na 17. 
 

 

Pročitajte više