ROLAND GARROS

Počinje Roland Garros. Samo jedan čovjek može zaustaviti Nadala

Foto: EPA-EFE

SUTRA počinje drugi Grand Slam turnir teniske sezone, pariški Roland Garros.

Najveći favorit najvećeg zemljanog turnira u tenisu ponovno je Rafa Nadal koji traži svoj 12. naslov u Parizu. Kralj zemlje prije Roland Garrosa nije dominirao na način na koji smo navikli prošlih sezona na ovoj podlozi, ali forma mu se diže u pravo vrijeme. Ispadao je u Barceloni, Madridu i Monte Carlu, a ni na jednom od tih turnira nije došao do finala, što je prava rijetkost za Nadala na zemljanim turnirima. Ipak, posljednji Masters u Rimu je osvojio, pobijedio je Đokovića u finalu, pa je s pravom smatran prvim favoritom.

Jedan tenisač može pobijediti Đokovića

Robin Soderling bio je prvi tenisač koji je svladao Nadala na Roland Garrosu. Dogodilo se to 2009. godine, a kasnije je to uspio samo Đoković. Soderling sada smatra da je Srbin jedini koji može ugroziti Španjolca na najvećem zemljanom turniru.

"Đoković neće pobijediti Nadala kao što to čine drugi tenisači, agresivnom igrom i winnerima. On mu se može fizički suprotstaviti. Roland Garros je najteže osvojiti, ali ako Novak bude na nivou na kojem je bio u finalu Australian Opena, može ponovno svladati Rafu", rekao je Soderling, ali prednost ipak daje Nadalu:

"Ako je zdrav, Nadal je uvijek favorit. Čini mi se da i Roger možda ima neke šanse. Ipak, ponavljam, Đoković i Nadal su zdravi i spremni, tako da im dajem prednost u odnosu na Federera."

Što se tiče Federera, najveći tenisač svih vremena vratio se na zemlju poslije tri godine pauze na toj podlozi. Iako je bio solidan u Madridu i Rimu, nakon maratona s Bornom Ćorićem u Italiji ozlijedio je koljeno pa treba vidjeti razinu fizičke spreme 37-godišnjaka. Federer je očito pao ove sezone što se tiče kvalitete izvedbi. Više od 20 godina tenisa ostavi traga na čovjeku, ali Švicarac je i dalje treći tenisač svijeta. Mnogi tenisači bi dali sve što imaju kada bi s 37 godina na leđima imali takav "pad".

Što se tiče ostalih, treba spomenuti Dominica Thiema, sjajnog zemljaša, i Stefanosa Tsitsipasa, fenomenalnog Grka, čovjeka koji je svladao Nadala u polufinalu Madrida i novu zvijezdu svjetskog tenisa, iako ima tek 20 godina.

Hrvati traže formu

Hrvatski tenisači će na Roland Garrosu pokušati pronaći formu, pogotovo najbolji Hrvat Marin Čilić. On je stigao do četvrtfinala u Madridu, a osim toga je nedavno uglavnom upisivao poraze u prvih nekoliko kola. Postavljen je kao 11. nositelj turnira.

Borna Ćorić također se mučio većinu zemljane sezone, ali veliko ohrabrenje stiglo je na posljednjem Mastersu u Rimu. Tamo je u četvrtfinalu trebao pobijediti Rogera Federera, ali Švicarac je izvukao dvije meč-lopte i na kraju ga dobio na iskustvo. Ćorić je 13. nositelj.

Na kraju, nikako ne treba zaboraviti istaknuti neuništivog Ivu Karlovića koji se s 40 godina i dalje nalazi u najboljih 100 igrača na svijetu. Trenutno drži 95. mjesto na ATP ljestvici, a u 1. kolu Roland Garrosa igra protiv još jednog rutinera, Feliciana Lopeza, 37-godišnjeg Španjolca. Svaka pobjeda na Grand Slamu u ovoj fazi karijere veliki je uspjeh za Doktora Ivu.

Pročitajte više