Poklonimo se Didiju Cucheu: Osvajao je medalje na velikim natjecanjima u tri desetljeća!

OSVAJANJEM drugog mjesta u spustu na Svjetskom prvenstvu u Garmisch-Partenikirchenu Švicarac Didier Cuche (36) ispisao je novu stranicu skijaške povijesti.

Neuništivi Švicarac postao je prvi skijaš u povijesti koji je osvajao medalje na velikim natjecanjima u tri različita desetljeća. Na Olimpijskim igrama u Naganu 1998. kao 23-godišnjak je osvojio srebro u superveleslalomu. U Åreu je 2007. na Svjetskom prvenstvu doskijao do bronce u veleslalomu, a prije dvije godine je u Val d'Isereu oko njegova vrata završilo zlato iz super G-a i srebro iz spusta.

Priču je kompletirao današnjim drugim mjestom, ponovno u spustu.



Guay: Stavio sam novac na Cuchea

Nisu Kanađani u spustu imali u sastavu branitelja naslova Johna Kuceru, ali su na kraju dana ipak slavili novo zlatno odličje.

Donio im ga je 29-godišnji Erik Guay koji je nadmašio svu konkurenciju na stazi Kandahar i došao do prve medalje s velikih natjecanja u karijeri.

"Ovo je najbolji osjećaj na svijetu, stvarno čudesan. Neki od najboljih svjetskih skijaša su se spustili nakon mene, ali moj je je vrijeme opstalo. Ja sam svoj novac stavio na Didiera Cuchea" kazao je novi svjetski prvak nakon utrke.

A spomenuti Cuche, 36-godišnji švicarski veteran, na koncu je bio 32 stotinke sporiji što mu je donijelo srebro, njegovu četvrtu medalju sa svjetskih smotri. Broncu je osvojio svjetski prvak u superveleslalomu, Talijan Christof Innerhofer.


Guay je zlato posvetio ozlijeđenim članovima kanadske reprezentacije, osim Kucere, to je i Manuel Osborne-Paradis.

"Naša je reprezentacija prošla kroz teško razdoblje. Zato ovu medalju posvećujem svojim kolegama koji se oporavljaju. Uvjeren sam da će se vratiti."

Guay je dosad u karijeri ostvario tri pobjede u utrkama Svjetskog kupa, a dvije od njih su se dogodile upravo u Garmisch-Partenkirchenu gdje je lani osigurao i mali globus u superveleslalomu.

"Garmisch je iz nekog razloga uvijek bio dobar prema meni. Mislim da još uvijek ne shvaćam što sam napravio, jednostavno sam vrlo sretan" zaključio je kanadski skijaš.

Pročitajte više