"Pola države je slavilo 100 godina Hajduka, a s Mamićem će slaviti sto ljudi"

ZDRAVKO MAMIĆ još će jednom pokušati zamazati oči hrvatskoj javnosti i Dinamovim navijačima najavljenom skorašnjom promjenom Statuta kluba, smatraju u Inicijativi "Zajedno za Dinamo" koja je i pokrenula cijelu priču o potrebi da članovi Dinama napokon počnu poštivati propise.

Nitko kao Mamić: ZZD otkriva sve laži i obmane Dinamovog dopredsjednika
 

Kako su prenijeli brojni hrvatski mediji, za manje od dva tjedna Dinamo će promijeniti Statut na Skupštini iz koje će morati istupiti Vlatko Marković, Damir Vrbanović, Božidar Šikić i Srećko Ferenčak. Tu je odluku vodstvo Dinama donijelo nakon što je Inicijativa ZZD posljednjih mjeseci vodila jaku kampanju kojom su upozoravali na često kršenje hrvatskih zakona u Dinamu, kao i klupskog Statuta i brojnih pravilnika Uefe, Fife i HNS-a. Sve je kulminiralo prošlog mjeseca kada se po prvi puta o tome očitovalo resorno ministarstvo koje je zatražilo od HNS-a da uvede red u nogomet. Iz Dinama su nekako morali reagirati...

"Očekivali smo ovakvu reakciju. Znali smo da će htjeti pod svaku cijenu ispraviti nelegalnosti, ali to što planiraju promijeniti samo je mali dio cijele priče i ne obuhvaća sve što smo tražili. Ovime samo žele zamagliti oči javnosti", rekao nam je u telefonskom razgovoru Marko Labus, jedan od predstavnika Inicijative Zajedno za Dinamo.

"Tko je ovlastio njih 80 da predstavljaju Dinamo?"
 
Odlazak navedene četvorke iz Skupštine i nije neka velika utjeha navijačima Dinama jer će u istom tijelu i dalje sjediti najveći pobornici Zdravka Mamića koji Dinamo ne namjeravaju prepustiti na upravljanje svim članovima kluba.

"Na posljednjoj Skupštini u prosincu skupštinari su rekli što misle o svima ostalima. Miroslav Rožić, član Skupštine, poručio je da je Dinamo njihova udruga građana, a navijači neka si osnuju svoj klub. Ma tko je njih 80 ovlastio da predstavljaju Dinamo!? Članove kluba nitko ništa nije pitao, a oni su ti, kao i navijači, koji bi trebali odlučivati. Bez njih Dinamo nije ništa", dodao je naš sugovornik.

Mamićev ostanak u klubu posebno bode u oči navijače koji već mjesecima bojkotiraju utakmice voljenog kluba tražeći njegov odlazak. Dinamov izvršni dopredsjednik bio je i još je uvijek u sukobu interesa zbog svog sina koji radi kao agent nogometašima, među kojima i nekoliko sadašnjih i bivših "modrih" zvijezda. Najavio je kako će tu situaciju riješiti ubrzo, a nedavno je oslobođen i optužbi za torbarenje dionicama zbog čega također nije smio obavljati nikakve funkcije u Dinamu ili HNS-u. Uspije li te dvije sporne situacije riješiti u svoju korist, ništa ga neće sprječavati da i dalje ostane na čelu Dinama...

"Što bi bilo da nije bilo nas? Zašto nije reagirala državna uprava?"

"To je kao da lopov koji je orobio deset banaka kaže da neće više pljačkati. Cijelo je vrijeme bio u sukobu interesa i donosio odluke u ime kluba. Pitanje je gdje su institucije i kako to da do sada zbog toga nije sankcioniran. Također, nije problem u tome što radi Mario Mamić, neka sin radi posao koji želi, ali Zdravko Mamić ne može. Neka se makne iz Dinama i pusti sinu da radi svoj posao", poručuju iz Inicijative. Promjene Statuta, pribojavaju se mnogi, mogle bi imati i dublju pozadinu.

"Sadašnje vodstvo Dinama već je imalo u planu promjenu Statuta, ali zapravo se pripremaju za nešto drugo, a to je privatizacija. Bojim se da sve ide prema tom cilju kako bi u potpunosti stavili Dinamo u ruke Mamića ili možda Horvatinčića, kojeg se često povezuje s ulaskom u klub.

Mamić je svjestan da ga čeka teška borba. On se bori za svoje biti ili ne biti. Zna da ovo nije ulica. Prije osam mjeseci bili smo za njega i mnoge zadnji šljam i zadovoljni smo što su naše akcije dovele do toga da se nešto mijenja", kaže Labus i pita se: "Što bi bilo da nije bilo nas? Ispada da je kod nas na snazi zakon glasnijeg, a to nije dobro. Inicijativa je digla buku oko nepravilnosti u Dinamu, zašto to nije napravila državna uprava?".

"Pustite Dinamo da živi... od `45 nadalje"

Kao što je bilo najavljeno prije nekoliko mjeseci, Mamić planira još jednom mijenjati ime Dinama tako da ispred sadašnjeg imena pridoda riječ "Građanski". To bi se također trebalo dogoditi na sljedećoj Skupštini, naravno, bez konsenzusa navijača i uprave kluba.

"Davno smo sudjelovali u mijenjanju imena, više to ne namjeravamo. Takve su rasprave nebitne, pustite Dinamo da živi kako živi od `45. nadalje. Komparacije s Hajdukom su besmislene, natjecanje s Hajdukom oko toga koji je klub stariji je katastrofa. Pola države je slavilo stogodišnjicu splitskog kluba, a s Dinamom će slaviti sto ljudi", zaključio je Labus.

Pročitajte više