"Pranjić kao Salihamidžić - Trči, trči i trči"

HRVATSKI nogometaši dobili su od Kickera uglavnom solidne ocjene za svoje nastupe u utakmicama 25. kola njemačke Bundeslige. Bilo je i onih iznimno negativnih.

Najboljima su ocijenjeni Domagoj Vida, Mato Jajalo i Mladen Petrić koji su vrednovani trojkama.

Vida, koji je do sada za Bayer običavao nastupati u utakmicama Europa lige, napokon je ostvario debitantski nastup kada je u pitanju njemačko nogometno prvenstvo. Silom prilika (ozljeda lopatice Friedricha zbog koje mu prijeti višetjedna pauza), Vida je u igru gurnut u 14. minuti ogleda protiv Wolfsburga. Završilo je 3:0 pobjedom njegove momčadi.

Mladen Petrić jedini je Hrvat koji je u ovome kolu postigao pogodak. Zabio je za 2:1 prednost svoje momčadi koja je u konačnici poražena od Mainza 4:2 na svojoj Imtech Areni. Hrvatski nogometni reprezentativac odigrao je utakmicu u punoj minutaži, kao i Mato Jajalo kojem je trojka pripala za pokazano u 1:0 porazu Kölna kod Borussije iz Dortmunda.

Peticom se Danijel Pranjić uklopio u sivilo Bayerna, aktualnog njemačkog prvaka poraženog kod Hannovera (3:1), a najslabijom šesticom Srđan Lakić, hrvatski napadač Kaiserslauterna nakon remija bez pogodaka njegova kluba na gostovanju kod Eintrachta.

Tek nešto bolje od Lakića, prošao je potencijalni hrvatski reprezentativac Mario Gavranović za prvo poluvrijeme utakmice Stuttgarta i njegova Schalkea koji je poražen s minimalnih 1:0. Lakiću jednaku ocjenu dobio je Boris Vukčević za uvodnih 69 minuta u porazu Hoffenheima kod Borussije iz Mönchengladbacha. Za poraženu momčad nastupio je i bosansko-hercegovački reprezentativac Sejad Salihović. Odigrao je slabo, za peticu.

Kicker nogometaše ocjenjuje u rasponu od najbolje ocjene jedan do najslabije šestice.

"Van Gaalova Katica za sve", naslovilo je njemačko izdanje Goal.coma analizu ovosezonskog učinka hrvatskoga veznog nogometaša Bayerna Danijela Pranjića (29).

"Malo natrag, malo naprijed, malo u sredini: Hrvat u momčadi Bayerna rođeni je igrački univerzalac. Ove je sezone dokazao zašto ga se Van Gaal ne želi odreći, ali također nimalo nije napredovao po pitanju standardnosti u momčadi", piše Goal.com, koji je temu hrvatskom reprezentativcu posvetio zato što je, igrajući na poziciji zadnjega veznog igrača, bio "jedan od najlošijih igrača" u Bayernovu subotnjem porazu (3:1) kod Hannovera.

"Kada Pranjića vidite na treningu, odmah vas asocira na jednoga kultnog igrača Bayerna: Hasana Salihamidžića. On trči, trči i trči, baš kao što je nekad Braco."

Goal.com navodi da je Pranjić prošle sezone bio alternacija za poziciju lijevog beka, ali i da je uskakao na druge pozicije u momčadi. Posebno je impresionirao u prvome četvrtfinalnom dvoboju Lige prvaka protiv Manchester Uniteda, kada je u momčadi zamijenio "požutjelog" Bastiana Schweinsteigera i odigrao impresivno: "opasno po gol, beskompromisno u duelima i hitro na nogama"!

Goal.com zaključuje da je Pranjić žrtva Van Gaalovih rupa u momčadi, zbog čega ga trener seljaka po pozicijama.

"U siječanjskome prijelaznom roku Bayern nije doveo kvalitetnoga lijevog beka da bi kompletirao obrambenu četvorku, pa Pranjić zbog ozljeda drugih igrača neprestano mijenja pozicije. Premda se ove sezone dobrim partijama ustabilio na poziciji lijevog beka, gdje se zahvaljujući svojoj pokretljivosti i brzini pokazao boljim rješenjem od Luiza Gustava, bude li se Bayern ovog ljeta pojačavao na defektnim pozicijama, Hrvat će opet završiti na klupi", zaključuje Goal.com.

Pročitajte više