"Prava je šteta što se Dinamu događaju tako glupe pogreške"

BIVŠI DINAMOVAC danas se može podičiti stažom u jednoj od najatraktivnijih europskih momčadi. Činjenica da u stručnom stožeru Slavena Bilića svi dišu kao jedan puno je doprinijela silovitom uspjehu hrvatske reprezentacije. Ostatak su odradili naši igrači koji, slaže se Nikola Jurčević, dugo nisu tako dobro kotirali u europskim nogometnim forumima.

"Da, Ćorluka je sjajan u klubu i reprezentaciji, tu su Srna, Petrić, pa i Robi u Dortmundu. Imamo jednu jako dobru situaciju, siguran sam da će naši igrači i u drugom dijelu prvenstva nastaviti u tom ritmu. Trenutno smo jako zadovoljni. Naročito nam je drago da se Niko Kranjčar konačno afirmirao u Premiershipu, kao i da je Ivica Olić pokazao da smo s pravom vjerovali u njega."

Napeto je prije ždrijeba u Luzernu.

"Sve reprezentacije koje su se plasirale na EP su jake, ali naravno da postoje određene momčadi koje bi željeli izbjeći u ždrijebu. Prije svega, to su Nizozemci iz prvog bubnja, te Francusku iz četvrtog bubnja. No, svaki ždrijeb je težak. Bude li sreće, možda izbjegnemo reprezentacije koje ne želimo u skupini."

Izbornik kaže da smo dobili najtežu grupu u kvalifikacijama za SP. Nije li vam barem malo drago što ponovo idemo na Wembley?

Mi smo napravili naš najveći rezultat upravo pobjedama nad Engleskom u Zagrebu i na Wembleyu. No, bez obzira na to što smo ih u ovim kvalifikacijama izbacili, mi smo svjesni koliko je to jaka reprezentacija. Smatramo da smo u ždrijebu ipak mogli dobit lakše protivnike od Engleske, iako ih se ne bojimo. Na kraju smo dobili jednu nezgodnu skupinu, pogotovo zbog dalekih putovanja u Kazahstan i Bjelorusiju. Uz sve to, samo se prvoplasirana momčad direktno plasira i neće biti lako. No, što je tu je. Osobno smatram da je skupina za EURO bila teža, a opet smo uspjeli."

Hrvatska na Euro ide kao jedan od favorita. Dodatan motiv ili ipak pritisak?

"Mi se u principu nikoga ne bojimo. Vjerujemo u sebe, a protekle su utakmice pokazale da imamo i zbog čega vjerovati. U kvalifikacijama smo pobjedama nad Engleskom i Izraelom, te dobrim igrama protiv Rusije pokazali koliko je naša momčad zaista jaka i kompaktna. Ne bježimo od toga da je drugi krug naš cilj. I ne samo to, na Europskom prvenstvu želimo otići i dalje od toga, mislim da smo dovoljno kvalitetni. No, moramo biti svjesni da ima šest-sedam reprezentacija koje se s pravom nadaju da mogu otići do kraja. Tu mislim na Nizozemsku, Njemačku, Francusku, Španjolsku, Portugal, Francusku, Italiju... No, mi smo svjesni da hrvatska javnost od nas puno očekuje i čvrsto vjerujemo da možemo napravit uspjeh u Austriji i Švicarskoj."

Gledali ste Dinamo protiv Branna?

"Gledao sam. Mislim da je Dinamo zaista propustio jednu veliku šansu jer su modri objektivno bolja momčad od Norvežana. No, utakmica se odvijala na drugačiji način, stjecajem okolnosti i zbog glupih pogrešaka izgubili su utakmicu. Međutim, šanse i dalje postoje. Da su pobijedili u Bergenu bili na korak do plasmana dalje, ovako će im biti jako teško u naredne dvije utakmice."

Je li momčad koja ne može zabiti gol iz deset šansi i redovito kiksa u obrani zrela za Europu, iako igra lijep nogomet?

"Dinamo je momčad zrela za Europu. To su pokazali u dosadašnjim utakmicama. No, plaćaju ceh europskog neiskustva, jer u HNL-u imaju lakše protivnike koji ne iskoriste uvijek njihove pogreške. Što se tiče igre koju su prezentirali u Europi, mislim da su s pravom u Uefinoj skupini. Za njih je sve to jedno veliko iskustvo. Šteta što im se događaju glupe pogreške, jer da toga nema mogli bi reći da imaju pravu kvalitetu za Europu.

Može li Ognjen Vukojević preteći Leku i Vranješa u borbi za poziciju Nike Kovača, kada se kapetan oprosti?

"Niko je naš kapetan, jedan od naših najvažnijih igrača. Nažalost, nakon ljeta se oprašta od reprezentacije i tražit će se zamjena. Leko i Vranješ su tu, ali se Vukojević silno nameće svojim posljednjim igrama. Naravno da se na njega ozbiljno računa, u Dinamu igra sjajno, čak zabija i golove. Svi ti igrači imaju šanse i naravno da ćemo i dalje pratiti njihove igre u proljetnom dijelu prvenstva, kao i u Europi."

D.R.
Foto: I.L.

Pročitajte više