Pravi izazovi u posljednja dva kola: Srbija će odlučivati o pobjedniku skupine C

HRVATSKA rukometna reprezentacija za manje od tjedan dana počinje svoj nastup na još jednom svjetskom prvenstvu. U Švedskoj su svrstani u skupinu C sa Alžirom, Australijom, Srbijom, Rumunjskom i Danskom.

Izbornik Slavko Goluža u Švedsku vodi momčad koju su oslabile ozljede nekih važnih igrača, a priliku će dobiti i neki mladi igrači. Ipak, Hrvatska i na ovom natjecanju slovi za jednu od najboljih ekipa, a sve će ovisiti o ozljedama i stanju drugih konkurenata za medalje.

Na svjetskom prvenstvu 2003. u Portugalu Hrvatska je uzela zlato, dok su u Zagrebu prije dvije godine uzeli treće srebro. Zlato ove godine brane Francuzi.

Rumunjska i Alžir nisu konkurenti, ali mogu biti opasni

Prvi će Hrvatskoj stati na put rukometaši Rumunjske utakmicom u skupini C. Rumunji su povijesno velika rukometna nacija sa četiri svjetska zlata, ali posljednje su uzeli 1974. godine u Istočnoj Njemačkoj, kada je Jugoslavija završila treća. Rumunjska je od tada izborila jedno treće mjesto (1990.), a na čak šest završnih turnira nije se kvalificirala.

Momčad im se sastoji od igrača iz domaćih klubova, pretežito Constante i UCM Resite, dok je samo Rares Jurca iz Švicarskog Schaffhausena. Jedan od najboljih igrača je krilo Valentin Ghionnea iz Resite.

Drugu utakmicu u Švedskoj izabranici Slavka Goluže igraju protiv Alžira, višestrukog prvaka Afrike koji je posljednja tri nastupa na svjetskim prvenstvima (2003., 2005., 2009.) završavao na 18., 17. i 19. mjestu. Najbolji dosadašnji rezultat im je 13. mjesto iz Francuske 2001. godine. Hrvatska od takvog protivnika neće strahovati, iako bi Alžirci mogli biti neugodan i težak protivnik. Većina igrača igra za domaće klubove, četvorica nose dresove francuskih klubova, a jedan igra tunišku ligu.

Za Australiju igraju amateri

Kao i u nogometu, rukometna reprezentacija Australije sastoji se od značajnog broja igrača porijeklom iz zemalja nekadašnje Jugoslavije. Upravo su iseljenici iz Europe razvili taj sport u Australiji gdje se rukomet počeo igrati tek osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Rukomet je još uvijek relativno nepopularan sport na tom kontinentu, a igrači se njime bave amaterski i sami plaćaju sve troškove. U novije vrijeme došlo je do smjene generacija i momčad čine igrači rođeni u Australiji, no nekoliko njih je karijeru napravilo u europskim klubovima. U Švedsku dolaze sa mladim i neiskusnim igračima, a najiskusniji je Lee Schofield sa 71 međunarodnom utakmicom i 235 golova za nacionalnu vrstu, a trenutno igra za švedski H65 Hoor. Kristian Groenintwoud sa 50 utakmica i 210 golova i 37 godina na leđima bit će drugi najiskusniji predvodnik na terenu. Australija bi Golužinim momcima trebala biti samo zagrijavanje za puno ozbiljnije protivnike Srbiju i Dansku.


Najveća zvijezda je Mikkael Hansen koji se iz Barcelone vratio u Kopenhagen, a treba spomenuti i iskusnog Larsa Christianssena koji je za reprezentaciju odigrao 309 utakmica i postigao 1426 golova. Trenutno je član danskog Koldinga. Izbornik Wilbek ima momčad velikog međunarodnog iskustva, a velik broj igrača ima iskustva igranja u njemačkim i španjolskim prvoligašima iako se posljednjih godina sve češće vraćaju u danske klubove.

Hrvatska s Dancima ima dosta iskustva, pozitivnih i negativnih, a oni će Baliću, Voriju i ekipi predstavljati najtežeg protivnika u skupini, a posebno zato što se radi o posljednjoj utakmici u prvoj fazi natjecanja.

Pročitajte više