KORONAKRIZA: ŠTO DALJE?

Preko noći su pala pravila koja nitko nije mogao ukinuti

Foto: EPA

KORONAKRIZA je prokazala današnji nogomet. Tržište je u nokdaunu, dio klubova neće se izvući, a precizne prognoze ne postoje. Sustav je paraliziran, cijene igrača padaju do 50 posto, a gotovo svi će uskoro biti na tržištu. Pitanje je kakvo će ih stanje tamo dočekati. Optimisti kažu da možemo zaboraviti na iduća dva prijelazna roka, a to će ovisiti prije svega o tome kakvi će iz krize izaći glavni igrači na tržištu, koji upumpavaju novac u nogomet. Kriza je već izazvala raspravu o samim temeljima igre i razotkrila koje od njih treba momentalno mijenjati ili izbaciti iz nogometa. Suludi kalendar natjecanja je jedna od njih.

Nakon najava da će nogometna prvenstva diljem Europe početi tijekom svibnja i završiti do kraja lipnja, situacija se dodatno pogoršala i nije više pitanje kada će sezona završiti, nego hoće li uopće završiti.

No, nije više problematično samo što će se dogoditi s ovom sezonom nego i sa sezonama koje slijede, posebno narednom sezonom, jer koronavirus je otvorio veliko pitanje o kalendaru nogometnih događaja koji se trebaju održati u vrlo kratkom periodu.

Igračima prijeti raspored s kakvim se nisu susretali

Uzimajući u obzir da bi naredna sezona mogla početi tek u rujnu, da su tada planirani i počeci nove Lige nacija i kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. godine, da je za početak te godine planiran Afrički kup nacija te da su za naredno ljeto pomaknuti Ljetne olimpijske igre, Europsko prvenstvo i Copa America, logičan je zaključak da se nogometaši nalaze pred nezapamćenim rasporedom. 

Na ovaj problem naslanja se još jedan - što će biti s igračima? Problem nastaje od iduće 2021./22. kada većina klubova neće moći računati na igrače koji će igrati Euro, a iza sebe ostaviti sezonu praktički bez pauze. Dakle, napor koji čeka igrače mogao bi utjecati i na sezonu 2021./22. 

FIFA i UEFA sada nemaju izbora i spasit će ono što se može intervencijama u kalendar, koji preko noći više ne kroje TV kuće i sponzori, dok su nogometni moćnici u početku ostali bez odgovora na iznenadni novi poredak. Najveće nogometne lige, kako ne bi bankrotirale, napravit će sve da dovrše prekinute sezone..

Kako će ova sezona uopće završiti? Naredna vjerojatno počinje u rujnu

Već smo pisali koji se problemi otvaraju i na koja pitanja se traže odgovori u narednim mjesecima. UEFA je prije dva tjedna predložila da europske lige završe do kraja lipnja, a neizvjesnost se do danas nije smanjila. Napetost raste, a o tome svjedoči odluka čelnika Premiershipa da suspenziju natjecanja proglase vremenski neodređenom, do daljnjeg, iako su prije dva tjedna objavili da ukidaju mjere krajem travnja. 

Osnovni motiv za završetak ove sezone je novac koji se očekuju od sponzora, najviše od TV prava. Ugovori sa sponzorima obično se isplaćuju u ratama i klubovi tako planiraju svoje troškove. U ovakvoj situaciji, kada priliv tog novca nestane, a klubovi imaju obaveze prema igračima i zaposlenicima i drugim klubovima na ime transfera koji se također obično isplaćuju u ratama, nastaju ogromni problemi.

U ovoj priči nezaobilazno je spomenuti i play-off za Euro koji još nije odigran, a u kojem sudjeluje 16 reprezentacija.

45 utakmica u 39 tjedana. S ovim se još nikad nismo suočili 

Pod pretpostavkom da će klupska natjecanja, ipak, završiti do kraja lipnja, svejedno je sve izvjesnije da nova sezona neće početi prije rujna. Takve prognoze otvaraju nova pitanja i postavljaju veliki izazov pred sva nogometna natjecanja u svijetu.

Ako naredna sezona počne u rujnu, pred klubovima će biti veliki izazov nastupanja u svim natjecanjima, od europskih do nacionalnih. Prije svega, veliki je upitnik kada bi počele grupne faze Lige prvaka i Europa lige budući da se najprije moraju igrati kvalifikacije za ova natjecanja. 

Lige koje imaju zimsku pauzu najveći problem imale bi s vremenskim uvjetima jer u teoriji bi vjerojatno imale dovoljno prostora u svom kalendaru. Problem je što bi prava pomutnja nastala u najjačih pet europskih liga.

Dovoljno je za primjer uzeti Bundesligu koja svojim klubovima pruža najviše vremena za odmor jer ima zimsku stanku u siječnju. U Njemačkoj se ne igraju dva nacionalna kupa kao u Engleskoj i Francuskoj, a i broj klubova (18) je manji nego u četiri preostale najjače lige iz liga Petice (Premiership, La Liga, Ligue 1 i Serie A broje po 20 klubova). 

Bayern je prošle sezone do osmine finala Lige prvaka i uz pohod do naslova prvaka Njemačke, odigrao 49 utakmica. Budući da Bundesliga kreće krajem kolovoza, kada se igra i prva faza njemačkog kupa, njemački klubovi trebali bi te dvije utakmice ugurati u raspored nove sezone, dok ne dovrše tekuću tijekom ljeta. Za sve imat će na raspolaganju 39 tjedana. 

Svi njemački klubovi koji sudjeluju u europskim natjecanja u narednoj sezoni u prosjeku će odigrati minimalno 45 utakmica smještenih u 39 tjedana. Kada se na ovo dodaju obaveze koje će igrači iz imati prema đreprezentacijama u Ligi nacija i kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo te da ih čeka ljeto u kojem se igraju Euro, Copa America i Olimpijske igre, očigledno je da se s takvim rasporedom još nisu susreli.

Kalendar natjecanja mora se redefinirati, čelnici i spobzori moraju se dogovoriti, a tv kuće ograničiti u kupovini pozicije moći zajedno  eksluzivnim tv pravima.

Liga prvaka i Europa liga u novom ruhu?

Kada je jasno će i dicsipliniranim njemačkim klubovima tako paklen raspored biti problem, što tek onda reći za klubove iz preostale četiri najjače lige koji na taj broj trebaju dodati minimalno po četiri utakmice zbog toga što njihova prvenstva broje po 20 klubova? Englezi i Francuzi trebaju dodati osam utakmica jer su u ovoj sezoni u kolovozu odigrali prva četiri kola. Naravno, taj broj utakmica još je veći ako računamo oba, a ne samo jedan nacionalni kup koji se igra u ovim zemljama.

Sve su ovo problemi o kojima će vodeće nogometne asocijacije sada morati razmisliti jer se posljedice koronavirusa šire domino efektom. Raspored u svjetskim ligama bit će veliki izazov, posebno kada znamo da su u Aziji i Južnoj Americi već odgođeni određeni kvalifikacijski susreti za Mundijal 2022. Bit će odgođeni i kvalifikacijski susreti koji su na spomenutim kontinentima i na europskom kontinentu planirani za naredno ljeto.

Postoji mogućnost da će nacionalni savezi žrtvovati nacionalne kupove ili ih na neki način skratiti. Možemo očekivati i promjene u sistemu Lige prvaka i Europa lige. Možda nas čekaju nokaut-faze ovih natjecanja u kojima se igra jedan susret na neutralnom terenu, tko zna...

Prognoze nogometnih čelnika da na nakon korone "ništa više neće biti isto" trebaju se dotaknuti i promjena koje su trebali napraviti i prije krize. 

Pročitajte više