Liga prvaka

Prije 12 godina bili su daleko od vrha Bundeslige. Sad su osvajači Lige prvaka

Foto: Guliver Image

THOMAS TUCHEL je pobjedom nad Manchester Cityjem (1:0) došao do svog prvog trofeja u Ligi prvaka, a svoj put do europskog vrha počeo je u Mainzu, gdje je zamijenio Jurgena Kloppa.

Njemački klub može biti ponosan na činjenicu da su njegovi bivši treneri u posljednje dvije godine osvojili dva trofeja Lige prvaka pošto je Klopp s Liverpoolom 2019. godine postao prvak Europe.

Počeli su u Mainzu, a krajem 2009. godine kao protivnici su boravili na sredini tablice

Klopp je trenersku karijeru počeo u Mainzu 2001. godine odmah nakon što je u tom klubu završio svoj igrački put. Nakon sedam godina otišao je u Borussiju Dortmund, a na klupi voljenog kluba zamijenio ga je Tuchel.

Njih dvojica su se kasnije više puta susretala kao protivnici u Bundesligi, a posebno je interesantna fotografija iz studenog 2009. godine kada je Mainz na gostovanju kod Dortmunda remijem 0:0 osvojio bod i skočio na šesto mjesto na tablici. Klopp je sa svojom momčadi u tom trenutku bio deveti.

Kasnije je Klopp počeo nizati sve bolje rezultate s klubom pa je 2011. i 2012. godine postao prvak Njemačke, a 2013. godine igrao je i finale Lige prvaka gdje je poražen od Bayerna.

Vremenom su samo rasli i došli do titula u Ligi prvaka

On je 2015. godine stigao u Liverpool kojem je prošle sezone nakon 30 godina čekanja donio naslov u Premiershipu.

U međuvremenu, Tuchel je nakon Mainza otišao upravo u Dortmund gdje je ponovno zamijenio Kloppa. Osvojio je samo DFB Pokal, ali svojim trenerskim stilom privukao je pažnju velikana pa je 2018. godine otišao u PSG gdje je dva puta osvojio Ligue 1. 

Svoje prvo finale Lige prvaka izborio je prošle sezone, ali je s PSG-om izgubio od Bayerna 1:0. 

U Chelsea je stigao početkom godine i potpuno je preporodio momčad te s njom osvojio Ligu prvaka.

Pročitajte više