Prije pet godina minute su ih dijelile od polufinala Lige prvaka, a sada su ispali iz lige

Foto: Guliver Image/Getty Images

PRISJETITE se travnja 2013. godine i uzvrata četvrtfinala Lige prvaka između Borussije Dortmund i Malage. Španjolci su na Westfalenu vodili 2:1 u 90. minuti i domaćima su trebala dva pogotka u nadoknadi za prolazak dalje nakon remija bez golova iz prvog susreta.
 
A onda su u samo nekoliko minuta uništeni snovi navijača Malage. Prvo je Marcos Reus u 91. minuti izjednačio rezultat, a onda dvije minute kasnije Felipe Santana zabio za ludo slavlje u Dortmundu. 
 
 
Nakon te utakmice predsjednik Malage Abdullah ben Nasser Al Thani rekao je da je njegov klub ispao zbog rasizma, ali nikad nije uspio objasniti te tvrdnje. Jedna od teorija bila je i da UEFA u polufinalu nije željela klub koji je bio unaprijed izbačen iz Europe zbog dugova. 
 
To je bio početak kraja Malage. Al Thani više nije htio trošiti golem novac na svoju igračku, UEFA je klub izbacila na jednu sezonu iz Europe, a konačan pad uslijedio je ovih dana jer je Malaga ispala iz Primere, nakon deset godina u najjačoj španjolskoj ligi.
 
Pet kola prije kraja prvenstva Malaga je ostala bez ikakve šanse u borbi za opstanak. Posljednja je momčad Primere sa čak 24 poraza u 33 odigrane utakmice. 
 
A Al Thani je 2010. godine navijačima Malage obećavao brda i doline - stadion od 65 tisuća gledatelja, stotine milijuna eura za pojačanja, sportski kompleks s deset travnjaka, akademiju za mlade nogometaše, hotel s pet zvjezdica, igrališta za djecu... Obećavao...
 

Pročitajte više