Robson-Kanu ušao s klupe i zabio za povijesnu pobjedu Walesa

Foto: Getty Images / Guliver Image

WALES je u svojoj premijernoj utakmici na Europskim prvenstvima pobijedio Slovačku 2:1, koja je također debitirala na europskoj smotri. Gareth Bale iz slobodnog udarca doveo je Wales u prednost pri početku utakmice, ali Ondrej Duda izjednačio je u drugom poluvremenu, samo minutu nakon ulaska u igru. Ipak, naslovnice mu je ukrao velški igrač s klupe. Hal Robson-Kanu ušao je u igru u 71. minuti i nakon samo deset minuta na travnjaku zabio za povijesnu pobjedu Walesa.

Davies izvukao Balea, ovaj mu vratio golčinom

Utakmica nije mogla bolje početi za najveću zvijezdu velške reprezentacije Garetha Balea. U drugoj minuti Marek Hamšik ukrao mu je loptu na sredini terena, izmiješao cijelu obranu Walesa, te savladao golmana Dannyja Warda, ali Ben Davies ispriječio se na gol liniji i spasio Balea.

U desetoj minuti Velšani su izborili slobodan udarac na 25 metara od gola, lopti je prišao napadač Real Madrida i silovito opalio. Baleov sjajan udarac preletio je živi zid, prevario slovačkog golmana Matuša Kozačika i odsjeo u donjem desnom kutu gola.

Potom se Wales, razumljivo, povukao, a do konca poluvremena Slovaci nisu uspijevali probiti gust blok crvenih. Slovački izbornik nije ništa promijenio na poluvremenu, ali nakon desetak minuta letargične igre u nastavku odlučio se za dvostruku izmjenu i pogodio.


Duda izjednačio minutu po ulasku u igru

U 61. minuti, samo minutu po ulasku u igru, Ondrej Duda izjednačio je na 1:1. Robert Mak prošao je po desnoj strani i dao povratnu loptu na desetak metara od gola, Duda se namjestio na lijevu nogu i plasirao loptu u donji lijevi gol Wardova gola.

Slovaci su potom živnuli i nastavili pritiskati Wales i činilo se kako će potpuno preokrenuti susret, ali uslijedila je sjajna reakcija velškog izbornika Chrisa Colemana, koji je u igru uveo Hala-Robsona Kanua umjesto Jonathana Williamsa.

Desetak minuta kasnije trenerski nos mu se isplatio, napadač velške reprezentacije vratio je lepršavost u kontranapade svoje reprezentacije, a nagrada je uslijedila u 81. minuti. Andy King, koji je također ušao u nastavku, dugom loptom pronašao je Aarona Ramseya. Veznjak Arsenala povukao je prema šesnaestercu, ali sapleo se uoči ulaska u kazneni prostor Slovačke i izgubio loptu, no ona je uz malo sreće došla do sjajnog Robsona-Kanua, koji ju je mirno pospremio u malu mrežu.

Slovaci su do konca susreta mogli izjednačiti, ali nakon sjajnog ubačaja s lijeve strane Adam Nemec pogodio je stativu i velšani su mogli početi slaviti.


Wales na korak od plasmana u drugi krug

Wales je ovom pobjedom došao vrlo blizu plasmanu u drugi krug već nakon prve utakmice u skupini B. Prema nekim izračunima samo tri boda mogla bi biti dovoljna za prolazak u osminu finala.

U drugoj utakmici prvog kola skupine B Engleska će igrati protiv Rusije u Marseillesu u 21 sat.



Tijek utakmice:

90'
Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade.

87'
Gareth Bale i Aaron Ramsey ostali su dva na dva s braničima slovačke reprezentacije, Bale je sjajno proigrao Ramseyja, ali arsenalov branič predugo je okljevao i upropastio sjajnu priliku za staviti točku na i.

86'
Slovačka je bila pred izjednačenjem, Adam Nemec je odlično pucao glavom nakon ubačaja s lijeve strane, ali vratnica je spasila Wales.

81. minuta: GOOOOOOOOOOOL za Wales! 2:1, strijelac Hal Robson-Kanu. Velški napadač bio je u igri tek deset minuta i mogao bi postati junak crvenih. King je sjajnom dugom loptom pronašao Aarona Ramseya, koji se sjurio kroz sredinu, ali sapleo se pred šesnaestercem i izgubio loptu. No prvi do nje došao je Robson-Kanu i pospremio je u desni kut.

80'
Gareth Bale ponovno je zaprijetio iz slobodnog udarca, ovaj put s udaljenosti od 35 metara, ali njegov udarac sigurno je uhvatio Kozačik.

74'
Hal Robson-Kanu oslobodio se na desnoj strani i ubacio na peterac, Aaron Ramsey bio je potpuno sam, ali pucao je glavom preko gola.

71'
Svoju drugu izmjenu povukao je s klupe i Chris Coleman. Umjesto Jonathana Williamsa u igri je Hal Robson-Kanu.

61. minuta: GOOOOOOOOOOOOL za Slovačku! 1:1, strijelac Ondrej Duda. Robert Mak prošao je po desnoj strani i dao povratnu loptu u sredinu, a Ondrej Duda, koji je minutu ranije ušao u igru, plasirao je loptu u mrežu pokraj nemoćnog Dannyja Warda.

60'
Prvi je promijenio slovački izbornik, izašli su Hrošovsky i Duriš, a ušli su Duda i Nemec.

57'
Gareth Bale imao je najbolju priliku za povećanje velške prednosti, pucao je iz blizine, ali Kozačik je bio sjajno postavljen i izvadio njegov udarac iz gornjeg lijevog kuta.

55'
Robert Mak pobjegao je Ashleyju Williamsu, ali otišao je suviše ulijevo i pucao preko gola.

51'
Utakmica se zaoštrila, Marek Hamšik udario je Jonathana Williamsa u koljeno, sudac ga je ovaj put samo upozorio, ali bez javne opomene.

46'
Počelo je drugo poluvrijeme. Nije bilo izmjena na poluvremenu.

45. minuta:
Kraj prvog poluvremena.

44'
Gareth Bale opalio je ljevicom s dvadeset metara, ali ravno u Kozačika.

44'
Slovačka je mogla izjednačiti u posljednjim trenucima prvog poluvremena. Marek Hamšik odlično je centrirao u šesnaesterac, Škrtel pobjegao Ashleyju Williamsu, ali bio je prekratak i lopta mu je pobjegla.

40'
Wales se spustio u "krilo" svom golmanu. Slovaci pokušavaju centaršutevima i udarcima iz daljine, ali blok crvenih je zasad vrlo čvrst.

32'
Jonathan Williams je pao u šesnaestercu nakon sudara s Martinom Škrtelom. Odmah se okrenuo prema sucu i tražio najstrožu kaznu, ali čovjek u crnom ostao je nijem.

31'
Hrošovsky je prvi požutio na današnjoj utakmici, sankcioniran je zbog prekršaja na Jonathanu Williamsu.

26'
Slovačkom izborniku Janu Kozaku pao je mrak na oči. Najbolji igrač reprezentacije, Marek Hamšik, dobio je udarac u gležanj, ali ubrzo se pridigao i nastavio igrati.

25'
Wales je bolje otvorio utakmicu, Ramsey i Gunter kombinirali su na desnoj strani, ali nakon centaršuta desnog beka crvenih nitko od njegovih suigrača nije stigao do lopte.

19'
Aaron Ramsey opalio je iz daljine, ali golman slovačke reprezentacije lakoćom je uhvatio loptu.

10. minuta: GOOOOOOOOOOOOOOL za Wales! 1:0, strijelac Gareth Bale. Wales je poveo iz prvog udarca na gol. Gareth Bale namjestio se na 25 metara od gola i opalio iz slobodnog udarca. Lopta je preletjela živi zid, promijenila smjer u zraku, prevarila Kozačika i odjsela u mreži.


7'
Ashley Williams nadskočio je slovačku obranu nakon slobodnog udarca, ali pao je na golmana Kozačika i sudac je dosudio slobodan udarac za Slovačku.

3. minuta: Velika prilika za Slovačku.
Marik Hamšik uzeo je loptu Garethu Baleu, prešao cijelu velšku obranu, golman Ward već je bio na podu, ali Davies skida loptu s crte.

1. minuta:
Počela je utakmica u Bordeauxu.

Uoči utakmice:

17:45
Igrači obiju reprezentacija vratili su se u svlačionice sa zagrijavanja. Sve je spremno za prvu utakmicu u skupini B Europskog prvenstva.

 

 

 


17:45
Posljednje dvije utakmice Walesa i Slovačke, obje reprezentacije pobijedile su jedanput.

 


17:45
More crvenih dresova je na stadionu u Bordeauxu:

 



17:40
Velški golman Danny Ward debitirat će za Wales u najvažnijoj utakmici u njihovoj povijesti u posljednjih pola stoljeća.


17:30
Velški navijači preplavili su ulice Bordeauxa i zapitkuju se: "Koliko nas je još potrebno kako bi Bordeux postao velški grad?

 

17:30 Stadion u Bordeauxu polako se ispunjava:

 


17:30
Nekadašnji suigrač Slavena Bilića u West Hamu, legendarni velški nogometaš John Hartson, predstavio je navijačku zonu u Bordeauxu.

 


17:20
Gareth Bale odlično je raspoložen uoči utakmice:

 


17:15
Stigli su i službeni sastavi:

 


17:05
Slovački izbornik Jan Kozak veliki je navijač Real Madrida. "Nakon utakmice tražit ću autogram od Garetha Balea," rekao je.

17:00 PRIJELOMNA VIJEST
Golman velške reprezentacije, Wayne Hennessey, otpao je za utakmicu zbog grčeva u leđima.

 


17:00
Slovačka reprezentacija jutros je prošetala Bordeauxom:

17:00
Posljednji gol na službenim turnirima velšanima je zabio legendarni Pele na Mundijalu 1958. godine u Švedskoj.

 


17:00
Za razliku od njihovih ratobornih susjeda, navijači Walesa odlično se provode u Bordeauxu.

 


17:00 U Bordeauxu je 26.000 velških navijača.

 


Najava utakmice:


WALES i Slovačka debitirat će danas na Europskom prvenstvu. Obje reprezentacije prvi put u svojoj povijesti igrat će na europskoj nogometnoj smotri, a Velšani svoj nastup na velikom turniru čekaju od 1958. godine.

U Bordeauxu je 26.000 velških navijača i odlično se provode. Izbornik Chris Coleman ima samo jedan problem uoči prvog povijesnog nastupa na Euru, golman Wayne Hennessey jutros se požalio na bolove u leđima i mogao bi propustiti današnju utakmicu.

Slovački izbornik Jan Kozak nema se na što požaliti, Marek Hamšik, Martin Škrtel i društvo spremni su za prvi sučev zvižduk.

OČEKIVANI SASTAVI:

Slovačka ( 4-2-3-1): Matus Kozacik (Vikoria Plzen); Peter Pekarik (Hertha BSC), Martin Skrtel (Liverpool), Jan Durica (Lokomotiv Moscow), Tomas Hubocan (Dinamo Moscow); Viktor Pecovsky (MSK Zilina), Juraj Kucka (AC Milan); Robert Mak (PAOK), Marek Hamsik (Napoli), Vladimir Weiss (Al-Gharafa); Adam Nemec (Willem II).

Wales ( 5-2-2-1): Danny Ward (Liverpool); Chris Gunter (Reading), Ben Davies (Tottenham), Ashley Williams (Swansea, c), James Chester (WBA), Neil Taylor (Swansea); Joe Allen (Liverpool), David Edwards (Wolves); Aaron Ramsey (Arsenal), Gareth Bale (Real Madrid); Hal Robson-Kanu (Reading).
 

 

 

Pročitajte više