"PRODAJEM STOLICU S MAKSIMIRA" Zvezdin navijač nudi oružje iz nezapamćenih nereda

Foto: Screenshot

NA INTERNETU je jedan stariji navijač Crvene zvezde objavio aukciju u kojoj prodaje polomljenu sjedalicu s Maksimira, potrganu za vrijeme utakmice Dinama i Crvene zvezde 13. svibnja 1990. godine.

Ta utakmica neslužbeno označava i početak rata i raspad Jugoslavije, a na tom dvoboju s policajcem se sukobio i legendarni kapetan hrvatske nogometne reprezentacije Zvonimir Boban.
 
Navijač pod imenom Miodrag na stranici na kojoj je objavio oglas glasi za jednog od pouzdanijih korisnika, nema niti jednu negativnu ocjenu uz 583 uspješno ocijenjene prodaje.




 
 
Navijač Zvezde sjedalicu procjenjuje na 24 tisuće dinara, što je negdje oko 1500 kuna. Događaj je opisao ovako:
 
"Toga dana 13. 5.1990. godine, još kao učenik Vojne Gimnazije u Zagrebu, otišao sam s prijateljima na sjever nekoliko sati prije početka utakmice. Prvo je preletio sladoled prema nama od strane navijača Dinama koji su bili smješteni također na sjevernoj tribini, ali iznad nas i odvojeni nekakvim limenim pločama.
 
Preletjela je i plastična boca, tamo i nazad. Delije su počele lupati po onim limenim pločama, a one su polagano popuštale. Grupa navijača Dinama je nekako uspjela napustiti taj dio tribine iznad nas i mi smo zavladali cijelom sjevernom tribinom. S istoka i zapada počeli su nas gađati kamenjem. Od sveg tog adrenalina kidali smo te sjedalice pomalo nasilnički, ali i da se zaštitimo od kamenja kojim su nas gađali.
 
U svom tom metežu napustili smo stadion Maksimir, prvo dok se nisu otključala vrata zaklanjajući se iza povećeg drveta nas dvadesetak (osobno braneći se ovom sjedalicom od kamenja koje je i dalje padalo sa zapadne tribine), a nakon toga i od navijača Dinama koji su ostali van stadiona... Sjedalicu sam prokrijumčario ispod jakne do sobe, pa nakon toga i do kuće mojih roditelja. Sve ove godine je putovala gdje god da sam išao (Priština, Niš, Užice, Apatin i sada je u Subotici) kao draga uspomena... Vjerujem da je jedina s tog događaja", napisao je Miodrag o sjedalici koja je sada procijenjena na 24.000 dinara (1500 kuna).
 

Pročitajte više